KÁRTYAGYŰJTŐ BLOG • Focis- és kosaraskártyák, meg minden sportkártya, ami magyar!

Kártyagyűjtő

Óriási a felháborodás, a Panini brutális áron hozta ki a 2018-as VB-sort

2018. február 27. - Beniiiiii

Ma jelent meg hazánkban a Panini Adrenalyn XL World Cup 2018 Russia sorozat, de Németországban, Portugáliában, Törökországban már hetek óta kapható. Illetve nálunk még csak a csupasz album, egyke csomagocskák és (egyelőre) egyetlen olyan kiszerelés érhető el, amiben limitált lapok is találhatók. Utóbbi egy 7 csomag + 3 limitáltas blister. De starter (album + csomagok + limitált), kis fémdoboz, nagy fémdoboz, multipack még sehol...

00_4.jpg
Ez még hagyján, idővel biztos jön mindből (lehet, hogy csak napok kérdése), de a csomagok ára 295 Ft-ról felment 450-re. Ez várható volt az alapján, hogy ahol már megjelent, ott is 50%-kal drágult az ára, az eurózónában például 1-ről 1,5 euróra. Csakhogy ezért csupán 6 kártyás csomagokat kapunk, ráadásul az első bontásokból már látszik, hogy a kártyák kivitele mit sem változott, sőt, a team mate lapok évek óta nem voltak ilyen gyatrák (csúnya szélek, nuku lakkozás...). Továbbá, nem jön inzert minden csomagból, és egyes inzert-típusok brutálisan meg vannak ritkítva. Most tekintsünk el attól, hogy a 120 körüli limitált lapot hány országba fogják szétszórni, és egy élet munkája lesz kigyűjteni őket; számoljuk ki, hogy mennyibe fog kerülni egy teljes alapsort kihozni:

Az alapsor így néz ki – összesen 468 db kártya:
• 360 db alapkártya (team mate – csomagonként 5 db)
• 40 db Fans favourite (minden második csomagból ez az inzert-típus jön)
• 5 db "Power 4"
• 9 db Goal Stopper
• 18 db Rising Star
• 9 db Double Trouble
• 3 db Icon
• 18 db Game Changer
• 5 db Top Master
• 1 db Invincible

Ha feltételeznénk, hogy a kártyák leosztása egyforma, és olyan szerencsések volnánk, hogy mindig különbözők jönnek ki, és egyetlen duplánk sem lesz, akkor csupán a 468 db kártya és az album 38 ezer forintba kerülne. De aki gyűjt, az pontosan tudja, hogy ez nem így működik. Top Master és Invincible inzert kártya például minden 48. csomagban van csak, azaz az öt+egy darab beszerzése átlagosan 130 ezer forintból jön ki, persze ebből a pénzből (és a 288 csomagból, amit kapsz érte) nagyon sok más ritka inzert is meglesz... de még ebből sem mind. Aki tehát önerőből, kevés cserével szeretné kihozni az alapsort, készüljön fel rá, hogy 150 ezer forint alatt nem nagyon fogja megúszni (a számításom vélhetően még így is túl optimista). Sok cserével (akár korábbi sorozatok jobb kártyáit is beletéve) pedig körülbelül 70-80 ezer forintos befektetéssel lehet kihozni egy komplett alapsort (ki mennyire türelmes, vagy mennyi ideje, lehetősége van a cserékre).

Azoknak az országoknak a nagy facebookos gyűjtő-csoportjaiban (Németország, Portugália, Anglia) ahol már elérhető a termék, vagy képben vannak ezekkel az arányokkal, a gyűjtők nagyjából fele úgy nyilatkozott, hogy ezt a sorozatot kihagyja (na jó, nem fogok finomkodni, a legtöbben őrjöngenek és bojkottot emlegetnek), és ha a Panini a következő sorozatokat is ilyen áron próbálja meg a gyűjtőkre sózni, akkor maradnak a Topps sorozatainál (BL, angol és német bajnokság például), amennyiben ők nem emelnek árat. Nincs kétségem afelől sem, hogy rengeteg kisgyerek fogja apát és anyát a kasszánál nyaggatni, vegyen neki egy csomaggal. Ám a 450 Ft-os ár már olyan mértékben túl van a lélektani határon, hogy ihaj, és bizony a legtöbb szülő úgy fogja ezeket visszahajítani a polcra, hogy örüljön a következő, aki mégis megveszi, ha nem sarkos kártyákat talál benne.

Két eset lehetséges: A Panini irtózatosan elszámította magát, és rosszul mérte fel, hogy mit bír el a piac, vagy ez egy teszt, hogy elmehetnek-e eddig, és ennek fényében fogják a következő sorokat összeállítani.

A prémium-sorozatokon már látszik, hogy nagyon rövid idő alatt olyan sok szériával jöttek ki (Black/Gold, Donruss, Flawless, Immaculate, Nobility, Noir, Prizm, Revolution, Select, Spectra, és jön a National Treasures is), hogy a kártyák többsége a legnagyobb sztárok kivételével már a másodlagos piacon is alig ér valamit. Röpködnek az aláírt lapok 8-10 dollárokért, szóval alaposan túltolták. Ami működik Amerikában a major sportokkal, az nem működik fociban, mert az amerikai piacon erre még nincs akkora kereslet, Európában pedig a vám és a szállítás nagyon megdrágítja (ide még a prémium Eb-sort sem hozták „át”, amiért egy komolyabb tulajdonos a teljes menedzsmentet ki kéne rúgja).

Viszont, hogy a normál alapszériák is ilyen rossz ár-érték arányban mozogjanak, az egész egyszerűen nem fog működni, még Európában sem. Persze, megvan az a kisszámú elvetemült gyűjtő, aki nem viseli el, hogy neki, vagy a gyereknek ne legyen meg a negyvenkettedik „csillogós” Messi vagy Ronáldócska kártyája, és a föld alól is előkeríti a csak Pápua Új-Guinea esőerdeiben megjelent utolsó albán limitáltat is, csak mert az még hiányzik – legfeljebb azt kap majd a gyerek karácsonyra bicikli helyett. De ez ilyen áron nem lesz tömegtermék. Nem hogy nálunk, de a nálunk sokkal jobb módú országokban sem – ez már most látszik az első reakciókon. Ha ugyanis a megrögzött gyűjtők fele (jó, majd lenyugszanak – vegyük a harmadát) bele sem kezd, azaz kiesik a vásárlók közül, akkor ilyen árak mellett nem fog más sem a helyükre lépni.

Végezetül abba gondoljunk bele, hogy a 450 Ft-os ár kvázi duplájáért már lehet kapni (igaz, nem idei, hanem egy-két éves) prémium csomagokat is. Melyekből ugyanúgy 6, de összehasonlíthatatlanul jobb minőségű kártya jön, és nemcsak ilyen-olyan mesés lakkozású csilivili kártyák bújnak elő belőle, hanem számozottak, aláírtak, mezdarabosok is. Egy Prizm Euro aláírt lapra ráadásul jobb a csomagonkénti 1:40-hez esély, mint egy Adrenalyn XL Top Masterre, aminél ugyanez 1:48-hoz. Hol ér két Top Master egy aláírtat? Most őszintén? Jó, persze, ki lehet fogni Razvan Rat, Gökhan Inler vagy Lorik Cana-szintű „macskajancsit” is, de már egy közepesebb sztárjátékos (Alaba, Montolivo, Sigurdsson, Ashley Williams, Andre Gomes) aláírt lapja is kenterbe ver nemhogy kettő, hanem akár egy öt darabos full Top Master sort is. És akkor még csak csomagárral számoltunk, mert a másodlagos piacon (eBay, Facebook-csoportok, börzék), ezek kis szerencsével már 10-15db Adrenalyn Xl csomag árából kihozhatók. Postával együtt. Vicc!!!

Hé, Panini, hát hová tettétek a józan eszeteket? Most komolyan... Jó lenne erre választ kapni, de nincs remény, az elefántcsonttoronyból idáig el sem látnak...

FRISSÍTÉS: Az arányokat, és a számítást pontosítottam, miután néhányan gyorsan a segítségemre siettek az egyes kártyatípusok pontos előfordulási arányaival. Azóta egy csomagot is vásároltam, mégis, hogy néznek ki. Hát, mit mondjak... kertelés nélkül: ilyen szimpla, lakkozatlan, ráadásul trehányul vágott base lapokat nem vártam volna. Pláne nem ennyi pénzért. Ez így óriási csalódás.

A bejegyzés trackback címe:

https://kartyagyujto.blog.hu/api/trackback/id/tr4813702714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J. és B. 2018.02.27. 16:47:28

Szia, 6 kártya van egy csomagban, nem 5. Vettem, kibontottam.

J. és B. 2018.02.27. 17:06:17

Bátorítok mindenkit, hogy ne újságosoknál vegye a csomagokat, fémdobozokat (az is 1000 Ft-tal lett drágább), hanem itt, ahol sokall jobb áron megvehetitek. Konkrétan újságosnál 1 db kártya 75 Ft-ra jön ki, az ITC-nél pedig 59-61,1 Ft. www.itcshop.hu/foci_fifa_soccer/2018_panini_fifa_world_cup_adrenalyn_xl_310

Beniiiiii 2018.02.27. 17:57:34

Köszi, javítottam. Azóta én is vettem egyetlen csomagot próbaképpen. Bár ne tettem volna. Iszonyú gagyik a team mate lapok. Semmi lakkozás, kiszőrösödő szélek... Érthetetlen, indokolhatatlan, megmagyarázahatlan. Szégyen :(

J. és B. 2018.02.28. 16:01:38

Igen, elég alacsony minőségűek. De majd a World Cup 2018 Prizm :-)
süti beállítások módosítása