KÁRTYAGYŰJTŐ BLOG • Focis- és kosaraskártyák, meg minden sportkártya, ami magyar!

Kártyagyűjtő

Európa focis újságjai tele vannak kártyákkal és hasonlókkal, de nem úgy, mint nálunk

2019. július 22. - Beniiiiii

Mert ott nem (vagy legalábbis nem mindig, vagy nem csak) promóciós kártyacsomagokat tesznek hozzájuk, hanem saját sorozataik vannak, ha nem is klasszikus értelemben vett kártyákkal.

01_22.jpg

Egy barátom hozott nekem két friss francia focis lapot, nagyjából hasonlók, mint a mi Képes Sportunk, igaz, csak foci van bennük, meg poszterek, meg még valami.

Nevezhetjük ezeket a kivágható, a borító papírjával megegyező, vagy annál kicsit vastagabb papírra készült lapocskákat kártyának? A válasz nem egyértelmű, hiszen ránézésre azok, a hátoldalukon is sok sorozatnál megszokott információk olvashatók, az egyik csak magasabb a szokásosnál, a másik inkább képeslap-méretű... de mégsem kártyák, nem csomagokból jönnek, nem is olyan papírra készülnek.

Mégis, a vintage lapok között számos ilyen kivágóst találni, a 40-es években megjelent olasz Nannina-sorozattól kezdve, de említhetném a 40-es évek végétől a 60-as évekig a svéd Rekord magazinban megjelenteket is. Ezeket a minősítő PSA és Beckett is bármikor Grade-eli, nem tesznek különbséget a modern kártyákkal ez értelemben. Vékonyak, igen, kicsit más a méretűk, de ugyanúgy egy-egy sorozat részei.

Ugyanígy a Német-Lengyel Kick It! magazinban is mindig találni gyűjthető képeslap méretű kivágósokat. Döntse el ki, ki maga, hogy ezeket minek tartja, hogy mennyire lehet kártyának tartani...

A bejegyzés trackback címe:

https://kartyagyujto.blog.hu/api/trackback/id/tr3114974158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása