KÁRTYAGYŰJTŐ BLOG • Focis- és kosaraskártyák, meg minden sportkártya, ami magyar!

Kártyagyűjtő

Leálltak a sportkártyagyárak, minden megjelenést elhalasztottak!

2020. április 07. - Beniiiiii

A jelen helyzetben mindez nem meglepő, hiszen az európai kiadású sorozatokat Olaszországban, az amerikai kiadású „prémium” sorokat pedig Olaszországban vagy az USA-ban nyomtatják. Márpedig jelen pillanatban e két országban a legsúlyosabb a koronavírus-járvány, ilyenkor törvényszerű, hogy e termékek a fontossági sor legvégére kerülnek – ott is a helyük. A Panini és a Topps is bejelentette a leállást.

Igaz, utóbbi csak részlegesen, mert a nem sport sorozatok (pl. Star Wars) kézzel készülő sketch-kártya rajzolóit figyelmeztették, hogy az ezek elkészítésére kapott határidők nem hosszabbodtak meg, de vélhetően inkább csak gyors újraindulásban gondolkoznak, vagy jócskán előre dolgoztak, mert a nyomdagépeik ugyanúgy állnak. A Paninitől pedig az szivárgott ki, hogy több sport-sorozat kártyái ugyan elkészültek, de mivel a világ postái jelentősen belassultak, sok aláírótól nem érkeztek vissza az aláírt kártyák és matricák, ezért, ami tulajdonképpen elkészült és már csak csomagolásra várna, azzal is kénytelenek a leállás végét kivárni.

Ami azonban azt is jelenti, hogy mivel a kártyákat a nyomdákban nemcsak nyomják, hanem keverik is, majd a csomagokba, végső soron a dobozokba is ott kerülnek, ezek egyszersmind disztribúciós, azaz elosztóközpontok is, így most az üzemekből nem kerül forgalmazásba semmi. Sem a már megjelent sorozatok még náluk, raktáron lévő dobozai, sem az új sorozatok nem jelennek meg.

Az amerikai kisker boltok bezártak, a nagykereskedések egy része leállt, más része átállt home office-ra – ahogy amúgy az egyetlen hazai sportkártyabolt, a Best Sportcards Corner is home officeból üzemel már egy ideje. A készletek mindenhol fogynak, ha sokáig húzódik a világ leállása, egy idő után a korábbinál csak jóval „soványabb” utánpótlás lesz a piacon. Ez persze nem csak a focis kiadványokat érinti, hanem valamennyi sport- és nem sport kártyasorozatot.

Tudom, sokak számára bicskanyitogató lehet ilyesmiről olvasni, amikor az ország kisebbik része egészségét is kockára téve, megfeszítve küzd mindannyiunkért. Minden tiszteletünk az övék! De talán nem ördögtől való az sem, hogy akik magukra és másokra is vigyázva most otthon ülnek, azok se őrüljenek bele az unalomba, a hobbi pedig remek időtöltés a kényszerű tétlenség idejére is. Ha újdonságok most nincsenek, és egy darabig nem is lesznek, ez az időszak remek alkalmat kínál a gyűjtemény rendezgetésére. Akinek pedig hiányzik a sport izgalma (mert lássuk be, fehérorosz és nigériai meccsekkel totózni sem egy nagy élmény), az egy-egy ilyen dobozban megtalálhatja, akkor is, ha magának bontja, vagy esetleg beszáll egy-egy csoportbontásba.

Hogy valami érdekeset most is mutassunk, nézzetek bele az alábbi videókba, hogy normális időkben hogyan is készülnek a kártyáink a gyárakban. Az első a Panini amerikai üzemét mutatja, a második pedig, hogyan készülnek a Topps Match Attax sorozatok egy olaszországi, modenai gyárban (igen, a Panini tőszomszédségéban):

A bejegyzés trackback címe:

https://kartyagyujto.blog.hu/api/trackback/id/tr815598082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása