KÁRTYAGYŰJTŐ BLOG • Fociskártyák és matricák, meg minden sportkártya, ami magyar!

Új 30 darabos Topps Crystal szett jön a BL-győztesekkel és aláírt kártyákkal

2019. május 25. - rosencrantz

Így még nem tudni a Liverpool vagy a Tottenham csapatának szettjét fogja tartalmazni más csapatok sztárjátékosai mellett a Topps Crystal sorozat exkluzív 30 darabos szettje. Melybe aláírt kártyák is kerülnek, 25 dobozonként egybe. Az aláírók listája nem rossz: Van Dijk, Robertson, Lingard, Lukaku, Kompany, Mertens, Raffael és Koulibaly.

2019-05-25-a.jpg

2019-05-25-b.jpg

A kártyák mind lamináltak, azaz műanyaggal bevontak, és jelenlegi ismereteim szerint csak online rendelhetők. Egy szett 30 angol fontot kóstál, ami kártyánkénti egy fontos ár. A rendelések kiszállítását 28 nappal a BL-döntő után kezdik meg, hiszen még nem tudni, a Liverpool vagy a Tottenham szettje kerül bele.

Rendelni erről a linkről lehet: https://uk.topps.com/topps-crystal.html

Két Ronaldo 1/1 hat hét alatt – az egyik ráadásul Magyarországon

2016 december 30-án, szilveszter előestéjén jelent meg a Select Soccer 2016-17 sorozat. Egyik különlegessége az volt, hogy a 300 darabos base-sort három, egyenként 100-100 darabos részre osztották, ezek típusonként eltérő dizájnnal jelentek meg, és persze a lapjaik is különböző gyakorisággal jöttek a csomagokból. Ez persze arra is lehetőséget adott, hogy egyes játékosok ezekből kettőben, vagy akár háromban is előforduljanak.

Természetesen a legnépszerűbbeket beletették mindháromba, ilyen volt Luis Suarez, Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo, vagy éppen Gareth Bale. Ennek elsősorban az az értelme, hogy egyrészt pont háromszor annyi számozott parallel (azaz színváltozat) lesz belőlük, mintha normál alapsort jelentettek volna meg, és így a rájuk hajtó gyűjtőknek is több ritka lap jut, gyakoribb az öröm, többeknek is adatik. Másrészt némileg trükközni is lehet velük. Ugyanis a legkitartóbb gyűjtők bizony addig vásárolják a terméket, amíg a kedvencükből (vagy akire hajtanak) még húzhatnak ritka, leginkább fekete, 1/1-es lapot.

Ezek szakszóval a "chase card"-ok (bocsánat, jó magyar fordítást nem tudok rá). Azaz, amiket kersenek (üldöznek) a gyűjtők, és vásárolják a dobozokat, kartonokat, bontásokban a spotokat, hátha kijön életük NAGY lapja. A Panininek pedig pont az az érdeke, hogy ezek minél később bújjanak elő, minél hosszabb ideig tartson ez a fajta hajsza, hiszen addig is jobban fogy az adott termék. Nincs ezzel semmi baj, a piac így működik, amikor lényegében egyetlen cég diktál, az nem fog a saját érdekével ellentétesen cselekedni. Ez viszont most elég szembetűnően tetten érhető volt. Mégpedig Cristiano Ronaldo három-féle 1/1-es lapjával.

Az elsőt nem tudom, mikor húzták, de azt vissza tudtam keresni, hogy 2007 márciusában, tehát három hónappal a termék megjelenése után már gazdát cserélt az eBayen. Mondhatjuk úgy is, hogy ez volt a "csali". Nem fogunk beszállni a "Messi vagy Ronaldo a jobb" vallásháborúba, ezért mondjuk úgy, hogy a világ holtversenyben legnépszerűbb játékosáról beszélünk. Ha egy ilyen lapot kihúznak, majd az eBayen is elérhető lesz, annak híre megy a Facebookon és a gyűjtőfórumokon, sokan látják, még többen kapnak kedvet, és fogynak a dobozok. Az első lépés megvolt: a Panini megkapta a hírverést.

Tehát az első három hónap után előbújt, a másik kettő meg lapult rendesen. Egészen mostanáig, nagyjából egy hónap különbséggel bukkant elő mindkettő. Majdnem két és fél évvel a sorozat megjelenése után.

A második ráadásul idehaza, Magyarországon, a Best Sportcards Corner bontásában, azóta is egy (hihetetlenül) szerencsés magyar gyűjteményének legféltettebb kincse. Igen, ezekből a dobozokból bármikor bármi kieshet, hiába nyílik a 80-90%-a Amerikában, bizony ugyanolyan eséllyel jöhet ilyen kivételes lap a Magyarországra eljutó dobozokból, mint amazokból!

Ebből a "magyar" kartonból ráadásul három fekete 1/1 lap jött, valamint további három zöld /5-ös és három arany /10-es, ami nemhogy egészen rendkívüli, extrém szerencse, hanem lehetséges, hogy ez volt minden idők leggazdagabb Select kartonja!!!

2019-05-18-best.jpg

A második, a "magyar" CR7 1/1 kártya 2019. április 9-én, a Best Sportcards bontásában.

2019-05-18-austin.jpg

A "harmadik" pedig a GotBaseballCards amerikai bontásában, 2019. május 16-án.

Az, hogy a Panini ezt a két "chase card"-ot ilyen hosszú idő után, de ilyen kis különbséggel "adta oda" vélhetően azt jelenti, hogy a sorozat már a vége felé járhat, kifutóban van, nem lehet már belőle túl sok karton. Ám ez egyáltalán nem rossz hír a gyűjtőknek! Sőt!

Ronaldo csak egy játékos a sorozatból, jómagam is számos bontást láttam mostanság, és igen gazdag volt szinte mind, feltűnően több a fekete, zöld és arany színváltozat (1/1, #/5-ös, #/10-es) a korábbiakhoz képest. Röpködnek az eddig visszatartott ritka és értékes lapok, számos sztárjátékos eddig komoly ritkaságnak számító aláírt kártyája is most kezdett el csak igazán hullani. Azaz a Panini most tényleg "odaad" mindent, ami eddig vissza volt tartva, mégpedig jobbára csokorban.

Nincs ezzel semmi baj, ez egy ilyen műfaj, így működik, dekára van kimérve minden, és most pont olyan időszaka van ennek a sorozatnak, amikor "hullik a manna"!

Trónfosztás: bizonyos értelmben ez minden idők legelső fociskártyája

Mindeddig az 1898-ban kiadott „Marcus – Football Clubs & Colours” sorozatot tartotta mindenki a valaha volt legelső fociskártyasornak, melyről mi is írtunk már korábban. Ez – ha a sorozatokat tekintjük – továbbra is megáll, ám a legelső focistát ábrázoló sportkártya terén trónfosztás történt. Ugyanis előkerült egy 1896-os kártya a „Baines of Manningham” sorozatból, amelyen Arthur Wharton, a Darlington FC játékosa szerepel.

2019-05-10.jpg

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy nem futballistaként, hanem a 100 yardos futás amatőr bajnokaként, bár csapata, a Darlington neve szerepel rajta (a "Play Up" pedig olyasmi rigmus lehetett, mint korábban a Tempó, vagy manapság a Hajrá a magyar pályákon). A feljegyzések szerint csupán 10 másodperc alatt futotta le a távot, amivel amatőr világcsúcsot tartott. Ez 91 méternek felel meg – tekintve a kor viszonyait, pályákat és cipőket, ez óriási időnek számít, hacsak nem egy kicsit elnézően mérték az idejét.

Akkoriban teljesen megszokott volt, hogy valaki több sportágat is űzött egyszerre, így Wharton kerékpározott és krikettezett is. Hasonló példáért nem is kell messzire mennünk, első olimpiai bajnokunk Hajós Alfréd sem csak úszott, talán kevésbé közismert róla, hogy a BTC-ben évekig játszott balösszekötőt, 1901-ben és 1902-ben magyar bajnokságot is nyert csapatával. Sőt, (legalább) egyszer játszott a válogatottban, melynek később kapitánya is lett.

Arthur Wharton később már futballistaként is megjelent kártyán, a Rotherham Town játékosaként. Posztja – akkoriban teljesen megszokottan – kapus és szélső volt.

2019-05-10-b.jpg

Wharton – amíg aktívan sportolt – folyamatosan ingázott a futás és a foci között, hol egyikkel hagyott fel a másikért, hol fordítva. A képeken talán nem látszik, de színesbőrű volt. Tizenhét év alatt nyolc focicsapatban fordult meg. A Preston North End amatőr játékosaként FA Cup elődöntőt is játszott 1897-ben. Alkoholizmusa miatt 1902-ben felhagyott a sportolással és szénbányásznak állt. Darlingtonban és Roterhamben is szobrot állítottak neki, utóbbi kicsinyített mását pedig a FIFA székházában is közszemlére tették.

Képek: rarecards.co.uk

Júniusban jön az idei csúcssorozat, az új Immaculate Soccer

A Panini nagy titkolózásban volt, mit tervez az idei évre, a télen nem jelent meg a Select sorozat negyedik szériája, a Donruss volt az egyetlen biztos pont. Így a semmiből jött a hír, hogy június 26-án megjelenik az Immaculate sorozat második szériája (az első 2017-es volt). Akik figyelik a nemzetközi bontásokat már észrevehették, hogy a csúcssorozatok közül legutóbb megjelent Eminence iránt már csökkent a kereslet, így logikus lépés volt a Paninitől, hogy egy új Immaculate sort dobnak piacra.

2019-05-08-a.jpg

Kartononként 6 doboz, dobozonként csupán 6 kártya, melyek közül 5 aláírt és/vagy mezdarabos, plusz egyetlen base-lap. Az első szériához hasonlóan ebben is lesznek cipődarabos kártyák, óriás címerdarabosak, nameplate-ek (melyekben a mez hátuljáról, a játékos nevének 1-1 betűje lesz) és úgynevezett „márka-logós” mezdarabos lapok.

Újdonság viszont, hogy ezúttal bookletek, azaz kihajtható, kis könyvecske-szerű lapok is lesznek benne. A 100 darabos base-sor /65-ös, /25-ös, /10-es és 1/1 színváltozatokban jelenik meg.

2019-05-08-b.jpg

2019-05-08-c.jpg

Három, egyenként 100-100 darabos inzertsorban kizárólag 1/1 lapok lesznek megtalálhatók:
• Quad címerdarbos aláírtak
• Csapatcímeres aláírtak
• Mosócetli-darabos aláírtak

Az első hírek szerint a dobozár kezdetben 400-500 dollár körül várható, én ezt az előző, 2017-es szériához képest sokallom, nem vennék rá mérget, hogy ennyivel drágábban adják (hiszen a 2017-est is 450 dollár körüli áron várták, de némileg olcsóbban 395 dolláros dobozáron jelent meg), de majd meglátjuk.

2019-05-08-d.jpg

2019-05-08-e.jpg

Ellenőrzőlista még nincs, némileg bővebb információk a Carboardconnection-ön:
https://www.cardboardconnection.com/2018-19-panini-immaculate-collection-soccer-cards

Messivel indítja új Bajnokok Ligája sorozatát a Topps

Várható volt, hogy egyre másra hozzák majd ki a sorozatokat a megmaradt licenceikhez (BL, Bundesliga), miután elveszítették a Premier League kiadási jogait. Így a Bajnokok Ligájára is kiterjesztik a Living Set sorozatukat, amely elég régóta fut már baseball-kártyákon.

Arról még nincs infó, hogy ezek csupán 24 órán át lesznek rendelhetők, vagy (akár csak a kezdeti időkben) hosszabb időablakkal. Viszont a Living Set alapvetésének ezek is meg fognak felelni: azaz minden játékos egy-egy adott csapat mezében csak egyszer fog megjelenni benne. Ha minden igaz, Messivel kezdenek, tehát hacsak ő nem igazol valamikor majd egy másik szintén BL-induló csapathoz, ez lesz az egyetlen kártya róla a sorozatban.

2019-05-01.jpg

A kártyák ráadásul rajzoltak lesznek, az első elkészültéről egy videó is elérhető a YoutTube-on:

Árról még sajnos nem tudok beszámolni, de vélhetően a postaköltség ugyanúgy 10 dollár lesz akár több darabra is, mint a Topps Now sorozat esetében. Ezen a linken lehet majd rendelni, ha minden igaz, május másodikától:
https://uk.topps.com/living-set.html

Előfordulási arányok: Black Gold Soccer 2016-17

Kisebb sorozatot indítunk, melyben néhány focis kártyasorozat pontos előfordulási arányainak kiszámítására teszünk kísérletet, azaz körülbelül hány dobozzal/kartonnal jelenhetett meg, illetve a számozatlan base és inzert lapok milyen mennyiségben jelenhettek meg. Kezdjük az egyik legkevésbé megvariált, viszonylag egyszerű Black/Gold Soccerrel.

2019-04-28-box.jpg

2017 január elején jelent meg, de ismét reneszánszát éli, persze kérdés, meddig tart ki a készlet. Kartononként 8 doboz, azokban egyenként 2-2 csomag, csomagonként pedig csupán 4-4 lap. Ezek mindig egyforma előfordulásúak, azaz 1db számozatlan base, 1db számozott base, 1db számozott vagy számozatlan inzert és 1db aláírt.

A számozott base lapok előfordulási arányait ismerjük. Létezik belőlük /99-es, /75-ös, /35-ös variáns és az 1/1. Azaz, mivel a számozott és számozatlan base lapok összdarabszáma teljesen megegyezik (hiszen csomagonként mindig egy ilyen, egy olyan jön), ha a számozottak előfordulását összeadjuk, megkapjuk belőle, hogy az adott lapból pontosan hány számozatlan létezik: 99+75+35+1 = 210 db

Nyilván számításunk azt feltételezi, hogy a számozatlan base lapokból kártyánként azonos mennyiséget pakolt a csomagokba a Panini, és tudjuk, hogy szinte minden nem-prémium sorozatban egyes Team mate (a base megfelelője) lapok rendesen meg vannak ritkítva, másokból pedig Dunát lehet rekeszteni, de akkor is tudjuk már, hogy a számozatlan base lapokból átlagosan 210 darab került a csomagokba.

2019-04-28-box2.jpg

A sorozatban 162-féle base lap jelent meg. Ha a 210-es számot megszorozzuk ezzel, megkapjuk, hogy összesen 162x210 = 34.020 számozatlan base lap található a sorozat összes csomagjában. Mivel dobozonként kettő található belőlük, már tudjuk, hogy összesen 17.010 doboz jelent meg, ezt visszaosztva 8-cal (8 doboz van kartononként) kiszámíthatjuk, hogy a teljes sorozatból 2.126 karton jelent meg.

E számok ismeretében számoljuk ki az inzertek előfordulását is: melyekből csomagonként fixen 1 db található. A sorozatban két inzertsor jelent meg, 40, illetve 41 lappal, a számozatlan base mellett csak /50-es és /1-es variánsaik léteznek. Dobozonként összesen 2 inzert jön (lehet számozott vagy számozatlan), azaz összesen 34.020. Ebből vonjuk le a 81-féle inzertenként 50+1 db számozottat (azaz 81x51-et), és megkapjuk, hogy az összes számozott inzert száma: 81*51 = 4131 db

A fennmaradó összes számozatlan inzert lap száma 34.020 – 4131 = 29.889 db. Amit ha visszaosztunk a 81-féle lappal, megkapjuk, hogy számozatlan inzertekből átlagosan 369 db van fajtánként. Azaz az egyes számozatlan inzertekből közel kétszer (pontosan 1,76-szor) annyi van, mint számozatlan base-lapból. Hiába szebbek, vagy tetszetősebbek, vagy hiába gondoljuk más sorozatok alapján, hogy ezek ritkábbak a base-lapoknál, bizony a számozatlan inzertek gyakoribbak a hasonló base lapoknál. Ezt érdemes figyelembe venni, amikor valaki cserél vagy ad-vesz.

2019-04-28-bg.jpg
A sorozat magyar lapjai 1/1-ek nélkül

Mivel a sorozatban magyar lapok is megjelentek, a kartonszám ismeretében kiszámolhatjuk azt is, mekkora az esélyünk ezekre egy bontás esetén. Talán egyszerűbb kartonra számolni:

162-féle base lap található a sorozatban, ebből 3 magyar. Azaz egyenletes eloszlás esetén egyetlen lap esetén az esélyünk egy magyarra 3/162, egy csomag esetén (amelyben 2 base található: egy számozott és egy számozatlan) ennek a duplája, azaz 6/162. Egy doboz esetén (amelyben két csomag található) ismét duplázódik az esélyünk: 12/162, egy karton esetén pedig már ennek nyolcszorosával kell számolnunk: 96/162, azaz kartononként a magyar base lap esélye = 0,592, azaz 59,2%

81-féle inzertből egy magyar, azaz hasonló számítással: egy csomagra 1/81, egy dobozra 2/81, egy kartonra pedig 16/81, azaz kartononként egy magyar inzert esélye = 0,197, azaz 19,7%

Magyar aláírtból egyféle van, Dzsudzsák Balázsé, melyből 3 variáns létezik, /175-ös, /25-ös és az 1/1, azaz összesen 201db. A kartonszámból kiindulva, és tudván, hogy csomagonként 1, azaz dobozonként 2, azaz kartononként 16 aláírt található, kiszámíthatjuk, hogy összesen 16*2126 aláírt található a teljes sorozatban, azaz összesen 34.000 db. Ebből laponként egy Dzsudzsák aláírta az esély 201/34.000, azaz dobozonként (2 aláírtból) a duplája: 402/34.000, nyolcdobozos kartononként pedig egy Dzsudzsák aláírt esélye 3216/34.000 = 0,0945 = 9,45%

Összességében tehát egyetlen (bármilyen!!!) magyar lapra az esély kartononként: 0,592 + 0,197 + 0,0945 = 0,8835, azaz 88,35%.

Azaz egy kartonbontásból átlagosan 0,88 magyar lapra számíthatunk! Igen, ez ennyi, és nem több. Ha ugyanezt dobozra számoljuk, 8-cal kell visszaosztanunk, azaz dobozonként átlagosan 0,11 magyar lap várható. Megfordítva: átlagosan minden kilencedik dobozból jön egy magyar lap; és minden 10-11. kartonból (ami 80-90 dobozzal egyenértékű) egy Dzsudzsák aláírt.

16 magyar kártya jelent meg a friss EB-selejtező sorozatban

Amely tegnap óta már idehaza is kapható. A csomagok egységesen 350 Ft-ba kerülnek, és úgy tűnik az idén a Panini nagyobb gondot fordít arra, hogy könnyebben kigyűjthető legyen, ugyanis egymás után számolnak be a gyűjtők arról, hogy ha bontanak egy adott kiszerelést, abból alig, vagy egyáltalán nem jön dupla.

A sorozat csapatai - így a magyar is - 9 alapkártyát kaptak, ehhez jön még három magyar csillogós és négy limitált kártya. Úgy tűnik, hogy a hazai kezdőcsomagban a 3 limitált kártya közül egy mindig (vagy nagyon magas arányban) magyar.

Magyar Team Mate lapok:
100. Gulácsi Péter
101. Lang Ádám
102. Willi Orbán
103. Kádár Tamás
104. Fiola Attila
105. Lovrencsics Gergő
106. Nagy Ádám
107. Kleinheisler László
108. Szalai Ádám

Magyar Fans' Favourite
254. Dzsudzsák Balázs

Magyar Rising Star
283. Sallai Roland

Magyar Game Changer
343. Szalai Ádám

Magyar Limitált kiadások:
• Gulácsi Péter
• Sallai Roland
• Kádár Tamás
• Dzsudzsák Balázs

Ezek közül Gulácsi Péter limitált kártyája Németországban is megjelent Multipack kiszerelésben, Gulácsi, Sallai és Kádár limitáltjai pedig már magyar starterekben is feltűntek. Dzsudzsákról még nincs hírem.

A sorozat lapjai (a vb-sorral szöges ellentétben) igen jó minőségűek, az inzertsorok (na jó, nevezhetjük őket csillogós lapoknak is) kifejezetten tetszetősek, de a legkülönlegesebbek mégis talán a laminált műanyag Nations League kártyák, ám mivel a Nemzetek Ligájában a magyar csapat nem szerepelt túl jól, ezért ebben magyar lap nincsen sajnos.

A Panini amúgy kivételesen közzétette, hogy a Magyarországon forgalomba hozott (illetve hamarosan forgalomba kerülő) kiszerelésekben mely limitált kártyák fordulhatnak elő. A lista itt található: https://roadtoeuro2020.paniniadrenalyn.com/hu_hu/limited-edition

Aki pedig mind a 83 eddig ismertté vált limitált lap listájára kíváncsi, keresse fel az angol nyelvű Cartophilic blogot: https://cartophilic-info-exch.blogspot.com/2019/04/panini-adrenalyn-xl-road-to-uefa-euro.html

Szalai 50. Bundesliga gólja – Topps Now kártyán

Amely szokás szerint 24 órán át rendelhető, és annyi készül belőle, ahányat addig megrendelnek. Ez az időablak magyar idő szerint szerda 13 órakor jár le. A darabár 10 dollárról indul, több vásárlása esetén olcsóbb, a postaköltség pedig (30 darabig ellenőriztem) 10 dollár.

2019-04-23-szalai.jpg

2019-04-23-szalai_b.jpg

Rendelni ezen a linken tudtok (regsiztrálni kell hozzá): https://www.topps.com/bundesliga-topps-now-reg-card-109.html

UPDATE: A kártya már nem rendelhető, a gyártó Topps azóta közzétette, hogy összesen 86 darab készült belőle.

Hamis Beckham-aláírtat tett a Panini az Eminence-sorba

Az Eminence - jelenleg - minden idők legdrágább fociskártya-sorozata. Legritkább aláírt kártyái a "kivágottak", azaz hivatalosan "cut-out" lapok. Ilyeneket akkor tesz a gyártó a kártyákba, ha nem tud megállapodni az aláíróval és a másodlagos piacról szerez be egy aláírt fotót, meccsjegyet, csekket, meccsprogramot... lényegében bármit, ami kártyába tehető és hitelesnek tekinthető. Ilyenkor illik kiemelt figyelemmel eljárni, csakhogy ez most nagyon úgy tűnik, a Panini esetében megbicsaklott.

Az Eminence sorozatba bekerült néhány David Beckham aláírt cut-out is. Az egyik ilyen nemrég kelt el az eBayen 1500 dollárért, azaz közel félmillió forintért. Más nem igazolhat ilyen magas árat, minthogy egyrészt ez egy igen drága sorozat, másrészt a Panini garantálja az aláírás eredetiségét is. Nézzük csak:

2019-03-15-beckham-00.jpg

A hátoldalon ott figyel az aláírás eredetiségére vonatkozó ígérvény is: "The signature is guaranteed by Panini America Inc."

2019-03-15-beckham-01.jpg

2019-03-15-beckham-02.jpg

Szörnyű, hogy mindennek ellenére egy olyan aláírt fotó darabja került a kártyába, ami első pillantásra is igazolhatatlan, bármilyen ígérvény, tanúsítás ellenére is nyilvánvalóan... na jó, ne használjunk nagy szavakat és végletes kifejezéseket, szóval minimum mosolygásra ad okot, annyira megkérdőjelezhető. Ugyanis Beckham aláírása meglehetősen konzekvens, legalábbis bizonyos elemeiben.

Alább láthattok pár példát hivatalos Upper Deck kártyákon megjelent aláírtakra, a többi is a PSA vagy JSA által igazolt aláírás, az utolsó pedig a legmegbízhatóbb angol gyűjtőtől származik. Mondom is, mire figyeljetek:

• A kezdő D-betűt mindig hullámvonal követi, mielőtt belekezd az azt követő B-betűbe.
• A B betű "pocakjait" elválasztó vonal soha nincs a "hátvonalig" visszahúzva, és nincs benne hurok.

2019-03-15-beckham-03.jpg

2019-03-15-beckham-04.jpg

2019-03-15-beckham-05.jpg

2019-03-15-beckham-06.jpg

2019-03-15-beckham-07.jpg

Megvolt? Jó, akkor most elevenítsük fel, mire kellett figyelni:
• A kezdő D-betűt mindig hullámvonal követi, mielőtt belekezd az azt követő B-betűbe.
• A B betű "pocakjait" elválasztó vonal soha nincs a "hátvonalig" visszahúzva, és nincs benne hurok.

És akkor most vessünk még egy pillantást az Panini Eminence cut-out kártyájára:

2019-03-15-beckham-02.jpg

Nincs hullámvonal a D- és B-betűk között, és a pocakok közti vonal is teljesen vissza van húzva, ráadásul hurkot is vet. Ami ennyire nyilvánvalóan eltér a meglehetősen konzekvensen aláíró Beckham megszokott szignójától, azt hogyhogy nem szúrja ki a Panini? Vélhetően ennyire nem néznek utána, legyen olcsó, legyen hozzá valami certificate vagy szerződés, amivel valaki igazol valamit, oszt haladjunk, jó lesz az.

Annyit azért tegyünk hozzá, hogy akitől sok aláírást kérnek, annak olykor becsúszhat egy-egy kevésbé jól sikerült. Ám ilyen alapvető jegyekben és ennyire azok sem szoktak eltérni a szokványostól.

A Futera aláírt kártyáit már kiosztottam közel fél éve, de hogy már a Panini lapjaiban sem lehet vakon megbízni, az valahol roppant szomorú. Mégis horroráron kelt el, hiszen nyilván idő kell, és több hasonló eset, mire a gyűjtők elkezdenek a leírt szavak helyett inkább a saját szemüknek hinni.

Semmi, semmi, csak röpködnek a százmillió forintos sportkártyák...

Mindig is tudtuk, hogy a sportkártyák gyűjtése nem csupán egy szép hobbi, hanem bizony üzlet, befektetés is. Aki erről nem vesz tudomást, az bizony vak. Hogy mennyire, arra egy hét alatt két igen szemléletes példát is kaptunk. A PWCC aukciósház úgy döntött, hogy néhány ritkaságot inkább az eBayen árverez el, mintsem saját felületén, hogy nagyobb vevőkörhöz jusson el a lehetőség.

Az első lejáró ezek közül egy Michael Jordan kártya volt, a Skybox 1997-98-as Metal Universe sorozatának Precious Metal Gems inzertsorából. E szériából akkoriban egy csomag 2,49 dollárba került, azaz mai áron uszkve 750 forintba. Ugyanebből a sorból ma már egy bontatlan 24 kártyás dobozt 2000 dollár körüli áron mérnek, azaz a csomagár a 35-szörösére nőtt. Ezen 123 darabos inzertsor minden kártyának 100db számozott színváltozata (parallelje) jelent meg, ezek közül az 1-10-ig számozottak zöld színűek voltak, a 11-100-ig számozottak pedig pirosak.

2019-02-20-b.jpg

E kártya jobb széle ráadásul olyan rossz állapotban volt, hogy a minősítő PSA nem is osztályozta, ehelyett az "altered" minősítést adta rá, mintha levágtak volna belőle (nem, nem hiányzik belőle semmi, de saját presztízsük végett, szerintem így úszták meg, hogy gyengébb osztályzattal illessék).

A Forbes, a világ egyik legtekintélyesebb üzleti magazinja is foglalkozott a kártya adásvételével, és megállapításaik szerint:

• Ez minden idők negyedik legdrágább kosaraskártya adásvétele, egyben a legdrágább modern (azaz 1990 után kiadott) kosaraskártya.

• A legdrágább eBayen valaha elkelt kosaras kártya.

• Amely egy meg nem nevezett forrás szerint mindössze két év alatt háromszorozta meg az árát.

• A cikk talán legfontosabb megállapítása pedig az, hogy a sportkártya az egyik legjobb befektetés, mert értékőrző, és likviditása is igen magas, azaz pillanatok alatt pénzzé tehető, ha úgy hozná a szükség.

Ja, a legfontosabbról még nem írtam: mennyiért is kelt el?

2019-02-20-a.jpg

Nem tévedés, 350 ezer dollárért, ami kis ráhagyással százmillió forint. Igen, annyi. Érdemes azt is megnézni, hogy hány, és milyen értékű licitek érkeztek rá az utolsó pillanatokban (sokan szeretnek így licitálni, mert akkor nem adnak esélyt a konkurenseknek, hogy meggyőzzék magukat egy a feletti, még magasabb licitről):

2019-02-20-c.jpg

A fenti képen csak a végső összecsapás látszik, két ember csatája a lejárat előtti utolsó percben. A kártya ára 57 másodperc alatt 75 ezer dollárral emelkedett, átszámítva másodpercenként 380 ezer forinttal. A teljes licittörténetben az is látszik, hogy 100 ezer dollár feletti licitből több, mint 130 darab érkezett (igaz, sokan több alkalommal is tettek rá).

És akkor most képzeljük el, hol lett volna a vége, ha ez a kártya 9-es vagy 10-es minősítést kapott volna a PSA-tól.

Pár napra rá járt le az eBayen egy másik, szintén a PWCC által elárverezett kártya is. Tom Brady aláírt, 100-ig sorszámozott lapja a 2000 Playoff Contenders sorozat Championship Ticket inzertsorából. Amelyre 118 licit érkezett, az utolsó percben ugyan csak három, de azok is harmadával dobták meg a korábbi nyerő licitet. Ez a kártya is rekord, a Yahoo szerint ez a valaha volt legmagasabb árú, liciten elkelt NFL-kártya. Melyért a nyertes 400 ezer amerikai dollárt, azaz 111 millió forintot fizetett:

2019-02-28.jpg

Mitől ér ennyit egy aláírt papírfecni? Azon túl, hogy fentebb már utaltam ezen kártyák befektetés-jellegére, ennek megértéséhez egy kicsit amerikai gyűjtővé is kell válnunk. Hiszen ebből a kártyából 100 darab jelent meg, az azért nem is olyan kevés. Csakhogy a kártya ritkasága mellett annak állapota is nagyon fontos a gyűjtők számára, és a 100 megjelent darabból csak ez, és egyetlen másik kapott 9-es minősítést, az összes többi ennél alacsonyabbat. Másrészt szerepel rajta a varázsszó is: ROOKIE!

Mi is az a Rookie? Szó szerint újoncot jelent, és a kiadók a játékosok első kártyán történő megjelenésére szokták ráaggasztani ezt a jelzőt, vagy ahogy a Panini újabban csinálja, egyszerűen csak rátesz egy aprócska kétbetűs RC-logót (RC = Rookie Card). Az amerikaiak megőrülnek a Rookie kártyákért, komoly gyűjtők előbb mennek ezekre, mint bármi másra, áruk ennél fogva jóval magasabb, mint a játékos későbbi megjelenéseié. Megint csak Michael Jordannal példálózom, akinek egy egérrágta víz áztatta rookie kártyája a közelmúltban több mint 20 dollárért kelt el, makulátlan állapotban pedig a határ szinte a csillagos ég.

Tegyük hozzá gyorsan, a Rookie Card inkább legenda, mint valóság. Sokszor olyan kártyákra is ráaggatják, amelyek adott játékos sokadik megjelenései. Például rátették a Chelsea-kapus Kepa Arrizabalaga kártyájára is a nemrég megjelent Treble-sorozatban, holott Kepa korábban vagy tucatnyi európai kiadású Adrenalyn XL vagy Megacracks kártyán szerepelt már. De mint tudjuk az amerikaiak számára a világ véget ér a saját országuk határánál, az amerikai kiadók úgy tesznek, mintha Európa nem is létezne. A most agyonhype-olt kosaras, Luka Doncic 2018-19-es Prizm sorozatban megjelent kártyájára is felkerült az RC-logó. Holott ő is megjelent korábban, egy 2017-es Euroleague kártyasorban, még a Real Madrid játékosaként. Amerikában azonban a valóság ebben is relatív.

Mindennek a legalja: abroszdarabos kártya

Az elmúlt években számos csodaszép úgynevezett relikvia-darbos kártya jelent meg a Panini és a Topps sorozataiban. Ezekből a legtöbb mez vagy címerdarabos volt, egy-egy sorozatban pedig cipő-, sőt stoplidarabos kártyákkal is találkozhattunk. Minél látványosabb ez a relikvia-darab a kártya annál kapósabb volt. Most viszont a Topps egy olyan kártyát jelentetett meg, ami nem kis felháborodást keltett a gyűjtők körében.

Történt ugyanis, hogy az amerikai baseball liga történetének eddigi legnagyobb összegű aláírására került sor, amikor a szabadügynök Manny Machado 10 évre 300 millió dolláros (százmilliárd forintos nagyságrendű) szerződést írt alá a San Diego Padres csapatához (akit érdekelnek ennek részletei, kattintson ide). Amerikát a rekordok éltetik, Faragó Ricsiék NFL-közvetítéseiből már tudjuk, hogy minden meccsen megdől valamelyik. Nyilvánvaló volt, hogy a baseball-sorozatokat kiadó Topps valami különlegességet kihoz az alkalomra. Na de ilyenre azért senki nem számított:

2019-02-24-b.jpg

2019-02-24-a.jpg

Hogy mi figyel ebben a kártyában? A megfejtés a bal felső sarkában figyel: EVENT-USED TABLE CLOTH. Ami magyarul nagyjából ennyit tesz: Eseményen használt asztalterítő. Igen, belepakolták egy kártyába a szerződést bejelentő sajtótájékoztatón a játékos előtt található asztalra terített abroszt.

A gyűjtőközösségek háborognak, a Topps Twitter-oldalát ellepték a hangos, vagy éppen vicces mémekkel teli, de egytől-egyig kritikus hozzászólások (angolul tudóknak érdemes rálesniük), lényegében mindenki ki van akadva, hogy viccet csinálnak a gyűjtésből, és komolytalanná teszik a sportkártyákat, hiszen egy abrosznak semmi köze ahhoz. Ha valami annyira különlegeset akartak volna, vették meg volna a mezt amiben nyilatkozott, akkor valami igazán értékeset adhattak volna a közösségnek, és arra senki nem sajnálná a pénzt.

Amellett, hogy együttérzésünkről biztosítjuk a baseballkártya-gyűjtőket, szeretnénk pár ötletet is adni a Topps-nak, esetleg milyen további kuriózumszámba menő relikviadarabokat pakolhatna a következő sorozatokba:

• Olyan szurkoló mezének darabja, amit Lionel Messi látott a Nou Camp stadion egyik emeleti szektorában ülő nézőn.

• Robert Kraft (a New England Patriots nemrég prostitúciós botrányba keveredő 77 éves tulajdonosa) kondomdarabja.

• Egy Michael Jordan által visszautasított, alá nem írt kosaraskártya. (Amióta exkluzív szerződése van az Upper Deck-kel, csak az ő kártyáikat vési alá.)

• Maradona kártyájába például tehetnének egy összetekert százdolláros-darabot.

• Paul Gascoigne kártyájába egy angol sör címkéjének darabját (akit 2008-ban magával hozott az Iron Maiden Budapestre a Sziget Fesztivál 0. napján tartott koncertjükre, de annyira kiütötte magát, hogy itt hagyták.)

• Egy a Santiago Bernabéu stadion felett elrepülő galamb tolla.

És végül, de nem utolsósorban, végre megcsinálhatnák nagy álmomat, amely gyűjteményem éke lehetne: egy Pinyő Mester agydarabos kártyát (magyarul: nem lenne benne semmi!)

Holnap jelenik meg az új BL-sorozat, még jó, hogy Kínában már tegnap elkezdték bontani

Hivatalosan február 20. a Topps Finest Champions League sorozat megjelenési dátuma. Hogy ezt az egész világon tartani tudják, nyilván korábban kezdik a kiszállítást, és ahogy megszokhattuk, erre igen magasról tesznek Kínában. Ki is bontották az első dobozokat, melyekről pár képet már mutatni is tudunk nektek, és annak ellenére, hogy ezek nem éppen HD-minőségűek, mégiscsak más így, mint egy grafikai terven.

2019-02-19-0.jpg
A Finest dizájnja amúgy a 2018-as Topps Baseball Finest-re hajaz. A sorozat 100 normál és 10 ritka (ún: extended) base lapból áll, két inzertsorból (20+10 kártya), egy önálló 10 kártyás Messi inzertsorból, továbbá 4 aláírt inzertsorból.

2019-02-19-1.jpg

Kartononként 8 doboz, dobozonként 2 mini-doboz, ezekben egyenként 6-6 csomag, bennük 5-5 kártya. Azaz egy (master) dobozból összesen 60 lap jön, melyek közük 2 aláírt!

3 csomagonként jön egy-egy base parallel, mely lehet: Refractor (nem számozott) • Lila #/250 • Kék #/150 • Zöld #/99 • Arany #/50 • Narancs #/25 • Piros #/5, vagy az 1/1-es ritkaságú SuperFractor.

2019-02-19-99.jpg

Az aláírók listája egész jó! Messi, Cristiano Ronaldo (más juvés kártyán!), Coutinho, Cavani, De Bruyne, Agüero, Dembélé, Müller, Casillas, Griezmann, Neymar, Götze, Müller, Alexander-Arnold, Suarez, Diego Costa… szóval javarészt a megszokott nevek, nem tudom emiatt mennyire lesz népszerű…

Teljes ellenőrzőlista (checklist) is elérhető már hozzá a CardboardConnection oldalán:
https://www.cardboardconnection.com/2018-19-topps-finest-uefa-champions-league-soccer-cards

Egy kis időutazás a Paninivel 1987-be

Bizony volt idő, amikor nem azok voltak a hazai futballélet kurrens hírei, hogy a 19 éves nagy tehetség Angliából hazajön kispadozni, vagy válogatottunk ékköve éppen melyik arab olajhercegségben játszik egy az andorrainál is gyengébb bajnokságban (na jó, legyünk kevésbé cinikusak, de annál tényleg nem sokkal jobban), vagy hogy kínai másodosztályú védőnk kap-e kegyelemperceket egy győztes meccs utolsó negyedórájában. A múlttal szembesülni olykor mellbe vágó, és nem is kell a – szerintem igen ostoba módon állandóan viszonyítási alapnak felhozott – Aranycsapatig visszamennünk. Elég például 1987-be, amikor is a francia bajnokságban három magyar is játszott (illetve ha úgy vesszük, négy).

A Nancy csapatában egyenesen ketten is, Nagy Antal és Hannich Péter, és tessék csak megnézni, ki volt az edzőjük:

2019-01-27-d.jpg

Az Auxerre csapatában pedig Burcsa Győző mellé valami karatékát kellett ragasztani (alsó sor, jobb oldalon):

2019-01-27-c.png

A negyedik magyarról sajnos nem találtam képet. Ő nem más, mint az erdélyi születésű Kovács István, aki akkor éppen a Monaco edzője volt, miután már kétszer BEK-et nyert az Ajax-szal (máig ő az egyetlen BEK-győztes magyar edző), és két éven át a francia válogatott mestere is volt.

Bizony, aki kártyát vagy matricát gyűjt, s nem rest a nevek mögött meglátni a teljesítményt is, kicsit talán nehezebben emészti, amikor bajnokcsapatunk simán kikap a kínai U-25-ös válogatottól.

Japán sportkártyasorozat női sportolókról

Mikre nem bukkan az ember sorozat

Shining Venus (azaz "ragyogó vénusz") néven egy különleges sorozat jelent meg a napokban mangaországban, azaz Japánban. Női sportolók mindenféle sportágból, amelynek különlegessége, hogy nem kizárólag sportolás közben láthatók. Nem kell rosszra gondolni, egyszerűen megmutatják, hogy ők nem csak sportolók, hanem bizony ízig-vérig nők is!

Van közöttük focista, baseballos, softballos, tollaslabdás, teniszező, asztaliteniszező, kosaras, úszó, hegymászó, frizbis, dartsos, még valami egykerekes bringás is. Sőt, még egy dobozbontás videóját is megtaláltam. A kártyáknak egész különleges stílusuk van, semmi túlzásba vitt csilivili, egyszerűen szépek, egyszerűek, ízlésesek, és persze a lányokhoz tökéletesen illő színekben pompáznak.

A sorozatból természetesen nem hiányozhatnak az aláírt lapok sem. Ellenben mez- vagy ruhadarabos lapok (szerintem érthető okokból) nem kaptak helyet benne. Hát, ilyen is van (bár én Gogo Yubarit valahogy hiányoltam belőle...)

Négy dobozkából ki is jön a Match Attax Road to Madrid összes kártyája

Ami tulajdonképpen az idei Bajnokok Ligája-sorozat kiegészítő sora. Szóval nagy cserebere nem lesz, mert négy számokkal jelölt dobozból annak az összes (212+4 db) kártyája kijön. Tipikus Topps hozzáállás, hogy ezek Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, sőt, az USA-ban is elérhetők lesznek, ám Angliában nem. Ezt meg is erősítette egyik képviselőjük egy angliai kártyagyűjtő-találkozón, mondván annyira friss az alapsor (amit ott csak januárban hoztak ki, hogy ne vágjanak keresztbe az ősszel megjelent Premier League soruknak), hogy Angliában nem fogják kihozni ezt az extrát.

A négy dobozon számok jelölik melyik, melyik, így elég mindből 1-1 darabot venni, hogy meglegyen a teljes kiegészítő sorozat. Amely német webáruházakból már rendelhető is akár. Darabonként 10 euróért (a postaköltség nyilván mindenütt más). Hazai forgalmazásról még sajnos nincs hírünk, reméljük, nem kell majd messziről hozatni. Csurig lesz csillivilli inzertekkel, és újdonság még, hogy jó néhány kártya olyan csapattól is lesz benne, amelyek az alapsorban egyáltalán nem szerepeltek, ilyen például a Shakhtar Donyeck, a CSKA Moszkva, Crvena Zvezda vagy az Ajax.

Németországban február 20-tól ígérik a kiszállítást a webáruházak.

A teljes checklist megtekinthető a Cartophilicen: https://cartophilic-info-exch.blogspot.com/2019/01/topps-uefa-champions-league-match-attax_17.html

Dobozonként két aláírt az új Donrussban!

Pár napja vettük sorra mi várható idén, de a Panini-termékek kapcsán csak találgatni tudtunk, hiszen hivatalos bejelentés nem volt. Ezidáig. Ugyanis magyar idő szerint tegnap késő este bejelentették a Donruss Soccer-széria harmadik sorozatát, a (hivatalosan) 2018-19-et. Ha beleássuk magunkat a részletekbe, elég jól látszik, hogy a Panini egy kicsit igazodott a kifulladó piachoz, és rengeteg kártyát pakolt bele, nevezetesen egy Select árszitű dobozból 360 kártya jön. Igen, ötször több, mint egy Select dobozból, és majdnem kétszer annyi, mint egy 2016-17-es Donruss dobozból. Az alapkártyákból tehát idővel rengeteg lesz, a 200 darabos alapsort tehát jóval könnyebb (és olcsóbb) lesz kigyűjteni.

2019-01-19-1.png

Ráadásul dobozonkénz már nem egy, hanem két aláírt lesz benne. Ez amennyire jó hír, annyira rossz is. A Panini ugyanis nem hülye, ha dobozonként két aláírtat ad, akkor vélhetően ezek többsége nem a topklubokból kerül majd ki, szóval hemzsegni fognak benne az FF Malmö, Galatasaray, Olympiacos, Villareal... tehát az inkább futottak még-csapatok játékosainak aláírtjai.

Ha úgy vesszük, hogy Select-árban fog megjelenni, akkor egy doboz a megjelenéskor 120 dollár körül lesz. Ha ezt visszaosztjuk a 360 kártyára, akkor kártyánként 100 Ft-os árszintet kapunk, ami már minden eddiginél közelebb van a nem prémium kártyák árához (főleg, ha a legutolsó vébésort nézzük - azzal kis ráhagyással már egyezik is). Azaz ezzel a sorozattal tényleg tömegek lesznek majd bevonhatók a megrögzött low-end gyűjtők közül is!

Néhány számszerű információ:
• Kartononként 12 doboz, dobozonként 12 csomag, azokban pedig egyenként 30 kártya (ez összesen 4320 kártya/karton... tessék a számot emészteni)
• dobozonként 36 inzert (minden tizedik kártya)
• dobozonként 36 parallel (minden tizedik kártya)
• dobozonként 24 "rated rookie" kártya, továbbá 12 optic parallel
• és ahogy már említettem, dobozonként nem egy, hanem 2 aláírt!
• Az alapsor 200 lapból áll, ebből 25 db ritkább rookie, 9-féle paralleljük lesz.
• Az inzertsorok közül a Press Proof sornak 7, a többi javának pedig 3 parallelje.

Ha a dizájnt nézegetjük, visszajönnek az első Donruss-sorozatból már ismert kis labdácskák, az aláírtak pedig természetesen ismét matricásak lesznek. Azt is tudni, hogy elég sok inzert-lap hobby-exkluzív lesz, nincs kétségem afelől hogy más kiszerelésekben idővel további exkluzív lapok is fel fognak tűnni.

Nem kezdek hosszú elemzésbe a fociskártya-piac elinflálódásáról, de a Panini szerintem a lehető legjobbat tette azzal, hogy egy olyan sorozattal jött ki, amely a kártyánkénti ár tekintetében, első alkalommal már simán összemérhető a nem prémium sorozatokkal. Ha pedig azt veszem, hogy ebben két aláírt található dobozonként, továbbá számozott paralellek is szép számmal, ráadásul egy teljes kigyűjtött nem prémiumsorozat bekerülési költségéért minimum három, de inkább négy ilyen doboz is vehető (az már összesen 1440 kártya, 8 aláírttal), akkor talán ez a legmegfelelőbb arra, hogy új gyűjtőket lehessen elcsábítani a prémiumsorozatok világába. Én ritkán szoktam dicsérni a Paninit, de most az első információk alapján úgy tűnik, nagyon rászolgáltak.

Megjelenési céldátum: április 10.

Bővebb infók a Carboardconnection-ön: https://www.cardboardconnection.com/2018-19-donruss-soccer-cards
és a Steel City Collectibles honlapján: https://steelcityscoop.com/2019/01/08/inside-scoop-2018-19-panini-donruss-soccer/

Sajnos már a mezdarabos kártyákat is hamisítják

Nemrég írtunk arról, hogyan hamisítják a matricás aláírtakat egyesek, most pedig szomorúan látjuk, hogy már a mezdarabos kártyákat is. Ezt a képet nemrég osztották meg:

2019-01-08-a.jpg

Hol a probléma? Valóban tetszetős címerdarab figyel rajta, egy BL-labda részlete. Csakhogy /99-es ritkaságú lapon nem ilyen szokott lenni, nagyon nem. Ilyen különleges címerrészlet 1/1, #/5-ös vagy #/10-es lapokra való. Rövid keresgélés után nyilvánvaló (ilyenkor érdemes eBay eladott kártyákra keresni), hogy a /99-eseben bizony egyszerű fehér mezdarab szokott lenni, a Panini nem csinál olyat, hogy az egyikbe hirtelen, csak úgy mást tesz, íme:

2019-01-08-b.jpg

2019-01-08-c.jpg

Sajnos korábban már volt egy hasonló hullám, akkor kosaraskártyákban cserélték ki az egyszínű mezdarabokat szurkolói mezekből kivágott címerdarabokra. Amíg ezt valaki magának csinálja, addig a maga dolga, a probléma ott kezdődik, ha ezeket elkezdik árulni, és a gyanútlan gyűjtő hamisított kártyát vesz. Kosaraskártyákból márpedig sajnos sok hamisítottat adtak el, viszonylag magas árakon.

Az alábbi képen további, házilag eszkábált eredetileg sima egyszínű mezdarabot tartalmazó számozatlan base-lapok láthatók:

2019-01-08-d.jpg

Ezek mind hamisítványok.

Megintcsak fel kell elevenítsük a tanulságot, ha valami túl olcsó, vagy túl rendhagyó, vagy túl jónak tűnik ahhoz képest ami megszokott, amit már ismerünk, mindig gyanakodjunk és ne sajnáljuk az időt utánanézni, hogy nem csak a szemünk vagy a memóriánk csal meg bennünket.

Milyen focis sorozatok várhatók 2019-ben?

Mivel a normál sorozatokat nem szokták ennyire előre bejelenteni, így leírhatnám, hogy biztosan lesz FIFA365 meg Champions League Match Attax, de minek, ezekről úgyis időben értesülni fogunk. Csak annyit tudunk biztosan, hogy februárban jön a Topps-tól egy Champions League MA Extra sor. Reméljük, itthon is elérhető lesz. (Őszintén? Én kétlem, mivel az alapsorozat speciális szettjeit tartalmazó nagy fémdobozokat sem hozták el ide, a világ végére.)

Sokkal izgalmasabbnak tűnik azonban a prémiumpiac. A Topps már néhány sorozatot bejelentett, a Panini meg egyelőre sejtelmesen hallgat, de azért róluk is tudni (na jó, inkább sejteni) ezt-azt.

Topps Chrome Bundesliga Soccer

Melyben remélhetőleg néhány magyar játékost is viszontlátunk, de erre nem nagy az esély, ugyanis az alapsor csupán 90 kártyából fog állni. Igen, 18 Bundesliga csapatra, ami csapatonként átlag 5 kártyát jelent. Dobozonként ugyan 72 kártya jön belőle (ebből egy aláírt), talán odafigyeltek és az inzertsorokban mások lesznek, mint az alapsorban. Szemre ugyanaz, mint a Premier League és a Champions League Chrome sorok. Megjelenését most halasztották el január 16-ról február 20-ra. Ja, és náluk Pulisic még Borussia játékos lesz, pedig pár napja igazolt a Chelsea-be. Mit mondjak, tipikus Topps…

2019-01-05-a.jpg

Topps Finest UEFA Champions League Soccer

60 kártya dobozonként, két miniboxra osztva, azokban egyenként egy-egy aláírt. Kábé, mintha Showcase-t bontanánk, ám vélhetően ezek nagyságrenddel jobb minőségű lapok lesznek. Egy külön die-cut Messi sor is várható belőle, melyből aláírt is lesz. Február 20-ra ígérik, de komoly pénzt tennék rá, hogy ez is csúszni fog, tavaly például az elődöntők idején jelent csak meg a Topps prémium BL-sora.

Topps MLS Major League Soccer

Nikolic-vadászok figyelem! Nomeg talán lesz Sallói, Stieber, Németh, minimál eséllyel Baráth is. És biztosan lesz Zlatan és Rooney is benne. Viszont kapaszkodjatok meg! A dobozonkénti 192 lap ellenére csupán 3 relic (azaz jó eséllyel mezdarabos) lapot ígérnek, de aláírtról egyelőre egyetlen szó sincs. Meg is erősítették, hogy aláírtakról nem tudnak még mit mondani. Ha pedig nem lesz benne, akkor ezt biztosan nagyon kevesen fogják bontani. Bejelentett megjelenése április 17.

2019-01-05-e.jpg

Topps Museum Collection UEFA Champions League Soccer

A felállás szinte azonos az ideivel, 8 kártyás dobozok, azokban 1 aláírt, egy mezdarabos aláírt és egy mezdarabos, ezeken felül 2 parallel és 3 base lap. Ezt is április 17-re ígérik, ám ha a Chrome-mal csúsznának, nem kétséges, hogy ezt is odébbtolják.

2019-01-05-f.jpg

Topps Museum Collection Bundesliga Soccer

A felállás teljesen azonos a BL-sorral, szemre a dizájn is. Bejelentett megjelenési dátum még nincs, nem csodálkoznék ha a rebesgetett tavaszi megjelenésből nyár vagy ősz lenne.

2019-01-05-g.jpg

PANINI

Még semmit nem tudunk! Legalábbis hivatalosan. Ugyanis a Panini még egyetlen sorozatot sem jelentett be 2019-re. Azonban eljutottak hozzám olyan információk, ami szerint ez egyáltalán nem a véletlen műve, és a Panini lassítani készül a focis prémiumpiacon. Mégpedig egy az augusztusi Cleveland-i National Convention-ön elég sok mindent elkotyogó belsős ember szerint azért, mert észrevették, mennyire szétinflálták a focis piacot, túl sok sorozatot jelentettek meg, és már a jobb lapok is csak piha pénzért adhatók el a másodlagos piacokon. Ezen szeretnének változtatni. Szintén onnan származó információk alapján ez várható tőlük:

– Az Impeccable Soccer sor már előkészítés alatt van, de még nem döntöttek róla megjelentetik-e. Ez körülbelül az Immaculate-tel egyenértékű vagy kicsit a feletti sorozat. Kosarasban 9 kártyás dobozok jelentek meg darabonként 5 aláírttal. Mivel ezen már dolgoznak, nem hiszem, hogy idén akár a Flawless, akár az Immaculate, Black/Gold vagy Noir sorokat folytatnák, de persze ki sem zárható.

2019-01-05-h.jpg

Prizm sorozat idén nem lesz, hiszen se EB, se VB nincsen 2019-ben.

Donruss: valami itt is előkészítés alatt van, a Nationalen annyit sikerült megtudnia egy ismerős gyűjtőnek, hogy valamilyen „különleges Donruss” sorral készülnek. Szerintem ez a Donruss Optic sor lehet, amely már nem papírkártyás kivitelű, a base lapok is a Prizmhez hasonlóan (úgy szokták mondani, hogy lakkozottak, de tulajdonképpen) plasztik felületűek.

2019-01-05-i.jpg

Update: A friss Donruss sort pár nappal cikkünk után már be is jelentette a Panini, nem pont úgy, ahogy jósoltuk, de "Optic" parallel lapok azért lesznek benne.

Select: lehet, hogy megtörik a hagyományt és ez évben nem jelenik meg, minden attól függ, hogyan alakul a piac. Ezt erősíti az is, hogy a Select eddig rendre télen jelent meg, és most semmi hír róla. Meg minek bajlódnának vele, amíg a legutolsó elég jól pörög. Márpedig számos amerikai breaker napi szinten bontja még a kartonokat belőle.

Premier League prémiumsor: ez viszont biztosan lesz, még nem tudni milyen márkanév alatt, de mivel ez évtől már a Panini adja ki a PL-sorokat (és nem a Topps – tőlük liciten nyerték el), kizártnak tartom, hogy ne jönnének elő egy (vagy akár több?) Premier League sorozattal.

Persze a fentiek elcsípett vagy éppen háttérbeszélgetéseken elhangzott félinformációk alapján született spekulációk, de ezek a hírek terjednek, másra pedig hivatalos bejelentés hiányában nem hagyatkozhatunk.

Szilveszteri sporkártya bakiparádé • 2018

A tavalyi után sokat küldtetek ti is, meg szerencsére volt miből meríteni amúgy is, így év végére egy gyönyörű 25 darabos bakiparádéval köszönhetjük meg egész éves figyelmeteket!

25. Ha nem figyelsz, annak ciki a vége
A méregdrága Eminence sorban jelent meg ez a gyöngyszem. Az még elmegy, hogy az oroszországi világbajnokság logójának egy része került bele mezdarabként Pulisic, minden bizonnyal valamely vb-selejtezőn viselt mezéből. De hogy a tervező mindehhez pont egy olyan fotót tett rá a játékosról, amin jól olvasható (a mellkasán), hogy azt pont azon a Trinidad és Tobago elleni meccsen viselte, amelyen kisetek, és eldőlt, hogy nem jutnak ki a vébére, az már mindennek a teteje. Ez egy több száz dolláros kártya, miért nem lehet hagyni szegény gyűjtőt, hogy örülni is tudjon neki?

01_19.jpg

 

24. Csííííz!
A brazil bajnokság egyik matricája. Nem tartjuk kizártnak, hogy a sorozat készítői így kívánják felhívni a matricagyűjtő gyerekek figyelmét a mindennapos fogápolás szükségességére.

02_19.jpg

 

23. Aláírt kártya
De hol??? Az az üres hely mellette balra csak dizájnelem volna? Jó, az NBA-ben nem feltétlenül az észért osztják a pénzt :p

03_20.jpg

 

22. Die-Cut
Így nevezik az ilyen furán vágott kártyákat, de itt a vágókés mintha egy picit elmozdult volna a középtől... Bár azt sem tartjuk kizártnak, hogy egy kezdő kártyagyári munkás gondosan az arany vonalhoz igazította azt, aztán nézett, hogy mi lett belőle...

04_17.jpg

 

21. Mezdarab, de milyen!
Ez a kártya egy 1/1, azaz ebből a színváltozatából csupán egyetlen egy darab készült. Ez a gyűjtők legnagyobb kincse. Erre beletesznek egy szurkolói mezdarabot? Mert azt minden bayern-szurkoló pontosan tudja, hogy a csapat mezein már vagy egy évtizede valamilyen plasztik-gumi keverékből készült logó található. Ilyen hímzett logó csak szurkolói mezeken figyel. Ejnye...

05_15.jpg

 

20. Csapatcímer
A Team Crests fantázianevű inzertsorban a mezdarab helyén a csapatlogó, illetve annak egy része szokott betéve lenni. Ezt most sikerült 0%-ban hozni.

06_14.jpg

 

19. Szép sátor...
Hát aláírta, nem?

07_15.jpg

 

18. Kéretlen vendég
A kártyagyárak vélhetően ezernyi fotóból választhatnak, mi kerüljön a lapokra. Lehet, hogy képernyőn nem volt ennyire feltűnő az a belógó popó?

08_12.jpg

 

17. Számozatlan számozott
Ez egy /10-es aláírt kártya, azaz ezen színváltozatából csak 10 darab létezik. Vagy mégsem? Hiszen lemaradt róla a számozás pecsétje. Az alsón mutatjuk, hol található a rontatlan kártyákon.

09a.jpg

09b.jpg

 

16. Ne siess!
A grafikusok olykor egyik kész tervből készítik el a következő dizájnját, persze ilyenkor nem árt ellenőrizni, mindent megváltoztattak-e rajta, amit kellett. Firmino matricáján így a Liverpool csapata ezek szerint a brazil bajnokságban játszik.

10_9.jpg

 

15. Dupla aláírt!
Illetve mégsem, a szándék mindenesetre becsülendő.

11_10.jpg

 

14. Címerdarab megint
Eric Dier akkor most angol vagy argentin válogatott? Vagy egy olyan mezének egy darabkája került bele, amelyet mondjuk egy az argentin válogatott elleni meccs végén cserélt el az ellenfél egyik játékosával?

12_8.jpg

 

13. Darth Wolverine
Újabban a Star Wars-sorozatokban vagy aláírt, vagy egy művész kézzel rajzolt/festett kártyája a hit. Úgy látszik itt valami összekeveredett, mert a kártyára ahogy nézem Darth Wolverine került (gyk: Rozsomák, avagy Farkas az X-men filmekből)

13_8.jpg

 

12. Király
Hogy írjon alá egy 1/1 kártyát valaki akit királynak hívnak? (Mekkora jófejség ez már :) )

14_6.jpg

 

11. Újabb méretes jófejség
Az aláírás végén a büdös jelmezben izzadó színész (a hasonlatot a Lego Star Wars ewokjaitól csórtam) azért gyönyörű plusz meglepit kanyarintott a szerencsés gyűjtőnek!

15_6.jpg

 

10. Az 1/1 lap az, amelyből csupán egyetlen egy darab létezik, ez minden gyűjtő álma, gyűjteménye kincse, legértékesebb darabja!
Nem, az alább szereplő képek ellenére nem én írtam el valamit a címben, hanem, mondjuk úgy, megcsúszott valakiknek a keze a gyárban...

16a.jpg

16b.jpg

16c.jpg

16d.jpg

 

9. Összecserélt mezdarabok
Először csak mindenki nézett, hogy mikor hordott ilyen mezt Kyle Walker életében bármikor. Aztán később meglett a megfejtés, amikor Samuel Umtiti egyik kártyájában az "ENGLAND" felirat két betűje került. Egyszerűen összecserélték őket a gyárban a kártyák jó részénél, így Walkerébe Umtiti Barcelona-mezdarabja került. Alább Umtiti aláírtja a saját gyűjteményemből, benne a helyes mezdarabbal.

17a.jpg

17b.jpg

 

8. Éljen, éljen!
Kobe Bryant 32 ezredik megszerzett pontját ünnepli ez a csodás, 24 karátos aranyrúddal megspékelt csodaszép, dollárezreket érő kártya. Mikor is szerezte? Ja, ott a dátum! De hová esik az évben Jovember hónap?

18_4.jpg

 

7. Ami véletlenül került a csomagokba
Miután egyszer az R2-D2-t belülről irányító törpeszínész Kenny Baker rossz helyen írta alá a kártyákat, a Topps rászokott, hogy ilyen mintákat is küld a még üres kártyákkal a színészeknek, hogy hol és milyen tintával írják alá azokat. Csakhogy ezek bekerültek a Hobby-dobozokba, ráadásul mindkettő egyazon kartonba, a szerencsés gyűjtő, pedig igazi unikumokkal gazdagíthatta gyűjteményét.

19_3.jpg

 

6. Amikor lemarad egy réteg a kártyáról
Szegény Tim Duncan meg ahelyett, hogy egy kosárlabdát tartana a kezében úgy néz ki, mint akinek a kezeit egy nagy zöld fémgolyóba öntötték.

20_3.jpg

 

5. Izé... 18+
Gerard Piqué az aláírása végére odakanyarította a mezszámát is. Hát, nem biztos, hogy pont a legmegfelelőbb helyre...

21_4.jpg

 

4. A Futera újabb gyöngyszeme
Aláztam rendesen év közben a Futerát, hogy a kártyáin szereplő aláírások mennyire hitelesek, de ezekkel momentán nem az a baj. Jürgen Klopp melyik csapat edzője is? Hát, aki nem ért hozzá, most biztos azt hiszi, hogy a Tottenhamé. Amelynek logóját sikerült az egyiken ráadásul fejjel lefelé belerakni a kártyába. (gyk: Klopp a Liverpool edzője.)

22a.jpg

22b.jpg

 

3. El Számozott
Egy /499-es kártya azt hivatott szolgálni, hogy tulajdonosa elbüszkélkedhessen vele, hogy abból bizony kevesebb, mint 500 darab készült. Kivéve, ha a gyári munkásnak megszalad a keze, mint az esetünkben is történt! Ráadásul ez a kártya egy magyar gyűjtőé!

23a.jpg

23b.jpg

 

2. Aláírt, de minek?
Alább az Eminence Soccer, a legdrágább fociskártya-sorozat egyik igen ritka lapja látható. Rajta Thierry Henry aláírásával. Látja? Nem látja? Na látja! Ugyanis a játékosnak sikerült az ebben a sorozatban megszokott arany toll helyett sötétkékkel aláírnia. Igen, a fekete kártyát. Mint a Mátyás Király-mesében, a parasztlány, aki hozott is ajándékot meg nem is.

24_3.jpg

 

1. A király aláírt lapja!
Ezt a kártyát bizony aláírta... Nem, nem Michael Jordan, hanem valami megtévesztésig hasonló manusz, akit Jordonnak hívnak. Legalább is a rajta szereplő név tanúsága szerint. Mondjuk, ha egy ismeretlen újoncról lenne szó, az ember még elintézné egy vállrándítással. Alig várjuk Mussi, Solah, Gbappé és Rinaldo hasonló lapjait :)

25_3.jpg

 BOLODOG ÚJ ÉVET,
ÉS JÓ GYŰJTÉST KÍVÁNUNK
A 2019-ES ÉVRE IS!

Panini Jurassic World 2018 – bemutató bontás

Hatvan csomaggal bontottunk a pár hónapja megjelent Panini Jurassic World Fallen Kingdom 2018 kártyasorozatból. Amely az eddigi egyik legszebb sorozat a Paninitől. Amit elfelejtettünk elmondani benne, hogy e sorozathoz a legtöbb ellenőrzőlistával ellentétben nem 3, hanem 5 limitált kiadású kártya jelent meg, mindenesetre, ott figyelnek végig a háttérben.

Facebookon több csoportban is cserélhetők eme sorozat kártyái, ha valaki gyűjti (vagy gyűjtené), bátran ajánljuk mindhármat:
Kártya- és matricagyűjtők csoportja
Jurassic World Bukott Birodalom kártya csere-bere
Jurassic World kártyák