KÁRTYAGYŰJTŐ BLOG • Fociskártyák és matricák, meg minden sportkártya, ami magyar!

Melyik volt a legelső magyar fociskártya?

2019. október 05. - rosencrantz

Nincs biztos válasz! Az elsőkért ugyanis közel 100 évet kell visszamennünk az időben, és bizony az 1920-as években még nem voltak internetes adatbázisok, vagy ilyen témájú fórumok, blogok, így csak tapogatózik mindenki, aki e korszakot vizslatja. Jómagam évek óta keresem az információmorzsákat, és próbálom szűrni őket, de ezek jó része így is hallomásokon, vélelmeken alapul, kevés a biztos pont (azért szerencsére valamennyi akad). Ezért többre nem vállalkozhatom, minthogy lehetőségeket említek. Lássuk tehát azokat, amelyek valamilyen szempontból elsők.

Hozzáteszem, ekkoriban mai értelemben vett modern kártyák még nem léteztek. Ugyan ezek az antik darabok mind kártyának tűnnek, és fizikai valójukban tulajdonképpen azok is, ám szerepük szerint mind matricák. Amelyek hátoldala még nem volt öntapadós, így ki, mivel tudta, azzal ragasztotta be őket az albumokba. Szerencsére azonban megmaradt néhány összecsirízezés-mentes példány. Továbbá nem önálló csomagokban jelentek meg, hanem – ahogy amúgy az összes korai kártyát (illetve, ha úgy vesszük matricát) – dohánytermékek, édességek, esetleg szeszesitalok (jellemzően pezsgők) csomagolásában lehetett megtalálni. Méretük is igen széles skálán mozog, hiszen jórészt ezek csomagolásához igazodott. A kezdeti időkben ugyanis e tömegtermékek gyártói így igyekeztek valamiféle márkahűséget kialakítani, ha valaki elkezdett gyűjteni egy sorozatot, vélhetően maradt ugyanannál a dohánynál vagy bonbonnál, hogy kiteljen a sora.

Kezdjük a tutikkal, és a végére hagyom azt, ami sok mindent boríthat.

 

Magyar válogatott • 1924 • Eduardo Pi (csokoládé), Barcelona

Az 1924-es Párizsi olimpia válogatottjai és egyes mérkőzései jelentek meg e soron, amely összesen 42 darabból állt. A 6-os számú kártyán a korabeli magyar válogatott látható. A 12 játékosból a hátoldalon csak 11-et nevesítenek, de a csapatképen Biri János, Fogl II. Károly, Mándi Gyula, Orth György, Guttmann Béla, Obitz Gábor, Braun József, Eisenhoffer József, Opata Zoltán, Hirzer Ferenc és a csapat edzője, Jeny Rudolf mellett Kiss Gyula is látható (mellesleg Mándi és Obitz neve is el van írva). Sajnos a lengyelek 5-0-ás legyőzése után váratlanul 3-0-ra kikaptunk Egyiptomtól (pedig hol volt még Salah), aminek következtében az MLSZ vezetősége is lemondott. Talán ez adta a lökést, hogy 1926-tól véget vetettek az „amatőrizmusnak”’, felosztották a bajnokságot első- és másodosztályra, tulajdonképpen e csapat váratlan kudarca indította meg azokat a változásokat, aminek következtében a külföldön játszó magyarok jó része hazatért, és 1927-ben már 12 góllal verte a magyar válogatott a franciát.

01_1924_eduardo_pi_no6_hungria.jpg

Jó eséllyel ez a legelső magyar fociskártya, de az teljesen biztos, hogy ez az első, ami a magyar válogatottról jelent meg, vagy amin a játékos(ok) válogatott szerelésben vannak. Elég ritka darab, egy–másfél évente bukkan fel belőle egy-egy példány, többségük sajnos meglehetősen gyatra állapotban.

 

Plattkó Ferenc • 1925 • Papel de Fumar, Foot-Ball

A Vasasban kezd, majd a Wiener AF, a Middlesborough, a Sparta Praha, az MTK és az FC Barcelona következik. Utóbbiban hét éven át védett, minden évben katalán (’29-ben spanyol) bajnok lett. Ez idő alatt számos sorozatban jelent meg. Pontos megjelenési dátumaik sajnos elég bizonytalanok, lehet, hogy akad korábbi is, ám azok közül, melyeknek biztosan ismert a megjelenési dátuma, ez a legrégebbi.

02_1925-plattko.jpg

E spanyol kiadású kártya az első, melyen magyar játékos önállóan jelent meg. Nem túl ritka, többségük nem is hibátlan, bár aprócska méretük miatt ezek állapota jellemzően jobb, mint a többié. A Papel de Fumar jelentése füstpapír/dohánypapír, így ez valamilyen dohánytermék mellett volt megtalálható.

 

FC Barcelona – MTK • 1926 • Jugadas interesantes – Juego de foot-ball

Az MTK csapata több alkalommal is játszott Barcelonában, 1922 decemberében és 1924 januárjában, e kártya vélhetően az utóbbi mérkőzések egyik jelentét mutatja. Melyet a ’22 májusában átadott Camp de Les Corts stadionban játszottak, a lelátó jellegzetes állványzata is egyértelműen erre utal. Érdekesség, hogy a korábbi mérkőzéseken Plattkó Ferenc még az MTK kapuját védte, utóbbiakon már a Barcelonáét. Mindenesetre az, hogy az MTK mérkőzése kártyát kapott egy mindössze 25 darabos sorozatban, jól mutatja, mekkora becsben tartották spanyolföldön is a kor legjobb magyar klubcsapatát (1920 és 25 között 6-szor lett zsinórban magyar bajnok az MTK).

03_1925_juego_de_foot-ball_no14.jpg

Ez a kártya a legelső, amely valamely klubcsapatunkról készült. Az 1924 januári mérkőzés csupán két évvel később jelent meg kártyán, ami jól mutatja, hogy akkoriban nem kapkodták el (ma bezzeg, akár pár nappal a meccsek után kártyához juthatunk a BL és a legnagyobb bajnokságok mérkőzéseinek jeleneteivel, eredményeivel).

Ritkaság, ugyan kifejezetten rossz állapotúak, vagy beragasztott albumból kiügyeskedettek (ezeknek mindig valamennyire vízfoltos a hátoldala) elő-elő kerülnek belőle, én mindenesetre évekig vadásztam egy elfogadható állapotúra.

Ugyan ezt követően még számos magyar játékos kártyája jelent meg, de az újabb elsőig ugornunk kell közel tíz évet.

 

Foci Csoki • 1934 • Szent István Csokoládégyár

Az első ismert magyar-kiadású sorozat – a fentebb említett spanyolokhoz hasonlóan szintén – csokoládécsomagokban. Ezt megelőzően csak képeslapokról van tudomásom, de az már nagyon durva mellékág volna. A Foci Csoki a „Profi liga” 12 csapatának egyenként 11-11 játékosával, összesen 132 darab kártyával jelent meg (többre nem volt szükség, a cserejátékos jóval későbbi találmány, bár a csapatok kereteiben azért többen voltak 11-nél). A gyűjtőalbumhoz úgy lehetett hozzájutni, hogy a 132 kártyát be kellett küldeni a gyárnak, amely ezeket visszaküldte egy díszes ezüstszín album kíséretében. A Foci-csokit elsősorban mérkőzéseken árulták. Ez a korabeli nézőszámok ismeretében hatalmas megjelenésszámot feltételez, ám sajnos igen kevés maradt fenn közülük.

05_1934_foci_csoki_b.jpg

04_1934_foci_csoki.jpg

Érdekesség, hogy többek között Puskás Ferenc édesapja is megtalálható benne (aki maga is a Kispest FC játékosa volt, később bajnokságot is nyert velük edzőként), ám a család eredeti, még magyarosítás előtti nevén: Purczeld Ferencként.

06_1934_foci_csoki_purczeld.jpg

Ritkaság, javarészt rongyos állapotban maradt fenn belőle, ami egyáltalán. Ráadásul az eladók sokszor azt sem tudják, mi van a kezükben, így olykor egész fura neveken bukkanni rá.

 

Ferencváros FC • 1938 • Camler’s Cigarette Cards (Málta)

Magyar klubcsapatok első külföldi szett-jellegű megjelenése. Csupán 25x68 milliméteresek, 11 játékosból áll: Háda József, Korányi Lajos, Tátrai Sándor, Lázár Gyula, Polgár Gyula, Magda Béla, Kemény Tibor, Toldi Géza, Dr. Sárosi György, Kiss Gyula és Tänzer Mihály.

07_1938_camlers_ferencvaros_maltai.jpg

Miért pont Málta? A Fradi 1937 december 25-e és 1938 január 9-e között hét meccset játszott Máltán, mindegyiket meg is nyerte, összesen 55 gólt lőve. Mivel a Máltaiak nem a vereségek miatt keseregtek, hanem megtisztelve érezték magukat, hogy a világ egyik legjobb csapata náluk töltötte az ünnepeket, így nem volt kérdés, hogy a számos hasonló gyűjthető kártyasort kiadó dohánygyár a Fradiról is kiad egy sorozatot.

 

A végére hagytam azt a kártyát, ami sok mindent boríthat:

Schaffer Alfréd • 1923 vagy 1925 • Jugadores Internacionales / Serie D

Schaffer ekkor már túl volt pályája csúcsán, 15-ször volt magyar válogatott, de utoljára 1919-ben; magyar, német, osztrák és csehszlovák bajnok is volt. 1923-ban ismét az MTK játékosa – a kártyán is így szerepel – ezt követően játékosedző lett (így normális, ha maga a kártya későbbi volna is, hogy e korszakát már nem említi a hátoldal igen rövid ismertetője). Amelyen említést tesznek arról, is, hogy kétszer játszott az FC Barcelona ellen (e meccseket 1922 december 24-én és 26-án játszották, mindkettő 0-0 lett). Minden jel arra utal tehát, hogy ez a kártya valóban lehet 1923-as, lehet a legeslegelső magyar fociskártya.

08_1923-25-schaffer.jpg

Csakhogy pár éve eléggé összebarátkoztam egy most már a 80-as éveit taposó barcelonai papír-ócskás bácsival, aki e kor szakértője, maga is gyűjtő, de kereskedik is velük. Katalóniában a 20-as és 30-as években rengeteg gyűjthető sorozat jelent meg, többségében persze nem sporttal kapcsolatosak; a papírosok ott a régiségkereskedők között is külön kaszt. (Izgalmas kaland egy ilyen emberrel Google translate fordításokkal levelezni, de kiválóan elvagyunk). Joseba bácsi ismerte a Barcelona magyarjait, Kubalával is köszönőviszonyban volt, mivel a szomszédjában volt egy olyan lakás, ahol magyar játékosok laktak, akik próbajátékra jöttek az FC Barcelona és az Espanol csapataihoz, és Kubala vitt nekik rendszeresen ételt. Ő pedig elég határozottan állítja, hogy e sorozat csak 1925-ben jelent meg. Akkor miért tartják néhányan 1923-asnak? Nem nehéz kitalálni, hiszen ami régebbi, többet is ér. Ő maga is azt mondta, hogy amióta „a fiatalok” körében kitört a rookie-mánia, mindent régebbinek árulnak, mint amilyen, és nincs bizonytalanabb időszak ennél, szóval ezeket a kártyákat jól lehet öregíteni.

Azt én teszem hozzá, hogy az sem jelent semmit, ha egy ilyen kártyát grade-el a PSA, az SCG vagy más minősítő vállalkozás, ők nem nagyon ellenőrzik a sorozatokat, jobbára azt a dátumot írják rá, amit a kedves kuncsaft megjelöl - hiszen az ő munkájuk lényege sokkal inkább az állapotuk felmérése és osztályozása. Számos alkalommal ennél jóval fiatalabb daraboknál is tévedtek már. És emlékezzünk csak, hogy az MTK fenti kártyája is 1926-os megjelenésű, annak ellenére, hogy egy 1924 januári mérkőzést ábrázol, tehát az sem perdöntő, hogy Schaffrén nem szerepel 1923-nál frissebb információ – akkoriban tényleg nem siettek. Mivel megjelenésének éve bizonytalan, így ezt a kártyát megtartom kérdőjeles státuszban, egyszer majdcsak kiderül valóban ez az első magyar fociskártya, vagy a 1924-es válogatott lap az.

Eddig mindössze két darabbal találkoztam, az egyik szinte egérrágta rongy volt, a másikat, – ami a fenti képen is látható – horror áron kínálták.

Amatőr próbálkozás, de működik – már a matricákat is hamisítják!

Sokszor foglalkoztam már a rookie-mániával, ami Amerikából menthetetlenül átterjedni látszik Európára is. Azaz egyre többen látnak üzleti lehetőséget egy-egy játékos legelső hivatalos megjelenésében, ezekből a kártyákból/matricákból minél többet összeszednek, eltesznek, aztán hype-olják őket, és verik fel az árát. Ami számomra azért is érthetetlen, mert egy európai kiadású sorozat Adrenalyn XL vagy Match Attax base kártyája/matricája olykor milliós mennyiségben is megjelenik. Olykor sikerrel járnak, lásd a Ligue 1 matricasorozat első Mbappé matricájának árát sikerült 100 dollár körülire feltornászni, holott még mindig rendelhető (igaz, csak francia címre) a Panini honlapjáról. Ja, igen, ezt kevesen tudják, így jól lehet hype-olni, tehát látjuk, hogy az információ aranyat ér.

Ez viszont valami új. Ugyanis Ansu Fati-ról, a Barcelona új tinisztárjáról még nem jelent meg semmi. Se kártya, se matrica. Akkor ez mégis mi, amit az eBayen árulnak, és máris több, mint tízezer forintos áron van?

Aki elővigyázatlan, csak a címet és a leírást nézi, könnyen lépre megy, nosza, vegyünk, ha évek múlva sztárjátékos lesz, biztos még ennél is többet fog érni! Ám aki egy picit figyel a részletekre is, könnyen kiszúrhatja a matrica hátoldalán ezt (persze előbb el kell jutni addig, hogy valaki arra is vessen egy pillantást):

2019-09-16-3.jpg

Bizony, ez egy "My Panini" matrica. Azaz a Panini gyárában készül, de nem része egyetlen hivatalos sorozatnak sem. Ezt az egyedi kártya/matrica rendelési lehetőséget ugyanis azért tartja fenn a Panini, hogy Gipsz Jakab apuka csináltathasson a gyerekéről, Gipsz Döncikéről matricát, és az villoghasson vele a suliban, meg egyáltalán örüljön neki. A Panini meg nem figyel, és ilyen "custom-ok" is simán átcsúsznak a rendszerén.

Igen, nem árt felkészülni, hogy lassan már nem csak az értékesebb kártyákat hamisítják, hanem a rookie-mánia miatt a matricákat is. Ez egy ilyen világ, sokan próbálják az egyszeri, felkészületlen gyűjtőket lehúzni, egyre gusztustalanabb módszerekkel. Nem mondhatok mást, minthogy tessék minden jelentősebb kiadás előtt tájékozódni. Az információ ebben a hobbiban talán a pénznél is fontosabb.

Újpesti kártyabörze – képes riport

Vasárnap délelőtt rendezték az immáron 5. Újpesti Kártyabörzét. Becslésem szerint közel százan fordulhattunk meg rajta, és jómagam, aki szinte nyitásra, 9 óra után nem sokkal érkeztem, gyakorlatilag 5 percet ültem az asztalomnál, olyan kínálat volt megtalálható a gyűjtők standjain (köszönet a "padtársaimnak", Norbinak és Krisztiánnak, hogy olykor odalestek a cókmókomra). Ugyan mindennek volt ára, de döntő többségében a csere dominált, néha kisebb kupaktanács alakult ki, hogy akkor ez vagy az "jó-e" amazért a kártyáért.

2019-09-15-01.jpgA börze az Újpesti Piac emeletén kapott helyet, a mozgólépcsőig vezető úton /125-ös banánokban, /60-as hegyes erősökben, /149-es kaliforniai paprikákban és /249-es szilvákban gyönyörködhetünk.

2019-09-15-02.jpgAz asztalok az emeleti "kajasor" mellett a távolban, annak ellenére nincs ételszag, hogy bármikor bekaphatunk akár egy lángost, vagy valami komolyabbat is.

2019-09-15-03.jpgVan miből választani, olykor szinte nem is lehet.

2019-09-15-04.jpgAz annyi mint... uszkve kétezer kártya az asztalon.

2019-09-15-05.jpg

2019-09-15-06.jpgMessit? Ronaldot? Egy szép Dzsudzsákot? Vagy egy aláírt Iker Casillast, Del Pierot?

2019-09-15-07.jpgNormál kártyát? XXL-t? Melyik évből, melyik sorozatból?

2019-09-15-08.jpgAz Adrenalyn XL bizony jól megfér az aláírt prémiumokkal egy asztalon.

2019-09-15-09.jpg

2019-09-15-10.jpgA kártyagyűjtés azon kevés hobbik egyike, ahol nincs különbség felnőtt és gyerek közt.

2019-09-15-11.jpg

2019-09-15-12.jpgKét forint a forró lángos... 10 forint a base lap!

2019-09-15-13.jpg

2019-09-15-14.jpg

2019-09-15-15.jpgBizony, a kártyák mellett jól megfértek a KS-poszterek is!

2019-09-15-16.jpg

2019-09-15-17.jpgHarry Kane-aláírt, két walesi /10-es arany színváltozat, Cazorla-aláírt! Olykor ennyiből is nehéz választani, szóval a felhozatal igazán minőségi volt!

A következő Újpesti Kártyabörze október 20-án, reggel 9 órától vár benneteket, gyertek minél többen, hozzátok az albumokat, a cserekártyákat, és még az is lehet, hogy valami nem mindennapiban is részetek lehet, nade erről majd később!

Jön az Obsidian Soccer a Paninitől - újabb kevés kártyás csúcssorozat

Rendszeresen megkapom, hogy nekem semmi sem elég jó, de most már lassan unalmas, hogy a Panini szinte teljesen ráállt a jó drága, de kevés kártyát "adó" sorozatokra. Nemrég írtam a Gold Standard közelgő megjelenéséről, erre tessék, jön egy ugyanolyan felépítésű sor, csak most nem arany, hanem fekete alapdizájnnal.

2019-09-12-01.jpg

• Flawless: kevés lap fehér dizájnnal
• Immaculate: kevés lap fehér dizájnnal + némi dizájnszín
• Black/Gold: kevés lap fekete dizájnnal, fémes kísérőszínekkel
• Noir: kevés lap fekete/szürke dizájnnal
• Eminence: kevés ultravastag lap fekete dizájnnal
• Treble: kevés lap (a base paralleleket tekintve) harsány egyszínű dizájnnal
• Gold Standard: kevés lap arany dizájnnal
• Obsidian: kevés lap fekete dizájnnal, harsány kísérőszínekkel

A lapok szédítőek, az egyik legszebb sor jön, tényleg, de miért nem lehet például a Selectet vagy a Revolutiont folytatni?

Hivatalosan november 17-én jelenik meg, egy doboz 160 dollárba kerül, a pénzünkért pedig 7 kártyát kapunk, amiből 4 aláírt és/vagy mezdarabos, egy base parallel, egy inzert, és az utolsó vagy base, vagy parallel, vagy úgynevezett "contra parallel" ami úgy tűnik a sorozat fekete alapszínével ellentétben fehér vagy valami világos krémszín hátterű variáns lesz.

Az alapsor 100 kártyából áll, a Panini csak veteránként említi őket, továbbá 22 fiatal tehetséget jelentetnek meg rookie kártyán (azaz a Panini America sorozataiban első megjelenése lesz az adott játékosoknak). Az alapsor, a rookie-sor és a contra-sor lapjainak mindegyike számozott lesz, a parallelek ritkasága pedig: /149, /65, /35, /20, /10, /8, /5 és az 1/1. (A contra lapok közül a leggyakoribb /149 helyett /99-es!).

Három féle mezdarabos+aláírt sor lesz, ezek mellett legalább kétféle (álló és fekvő) csak mezdarabos sor, valamit további három "csak" aláírt sor - utóbbiak mindegyikében hat színváltozat.

Lesznek benne klubcsapatok és nemzeti válogatottak is, de ennél több részlet egyelőre nem ismert. Az Obsidian-ból amúgy korábban már megjelentek NBA és NFL sorok is, tehát ez megint egy öröklött dizájn más sportágaktól.

Kartononként 12 doboz, dobozonként egy csomag, csomagonként 7 kártya.

Bővebb információk a Panini által hivatalosan ma kiadott "sell sheeten" érhetők el:
https://gogts.net/wp-content/uploads/2019/09/2019-20-Panini-Obsidian-Soccer-Cards-Sell-Sheet.pdf

Emlékeztek a nejlonszatyor Messi-mezes afgán kisfiúra? Nos, nem ő volt az első...

Mikre nem bukkan az ember...

Két és fél éve járta be a világsajtót, hogy egy afgán Messi-rajongó kisfiú nejlonszatyorból fabrikált mezt magának. A történet felemásra sikerült, Messi igazi, aláírt mezt küldött neki, ezzel akaratlanul is célponttá tette... Aki akar, olvasson utána.

2019-08-30-0.jpg

Ezt a fajta csíkos nejlonzacskót mi magyarok is jól ismerjük, számos boltban most is ilyenekkel szolgálják ki a kevésbé környezettudatos vásárlókat... Csakhogy nem feltétlenül újdonság a nylonmez!

A hetvenes évek a minden tücsköt-bogarat összegyűjtök időszaka volt, akkoriban még a klubok sem abból éltek, hogy százmillió euróért vettek egy játékost, akinek a mezeladásiból a dupláját keresték, és még csak nem is 30-40 ezer forint volt egy hivatalos mez, pláne nem változtattak színt, csíkozást minden évben, hogy ciki legyen a lelátón a tavalyi mezben virítani...

A fenti, fociskártyacsomagokhoz hasonló kis pakkokban árult - mai szemmel hihetetlenül gagyi, ám árában vélhetően igen barátságos - nejlonmezeket az 1972/73-as szezonban árulták Anglia-szerte. A forgalmazó A. Prescott & Co. Ltd. ezeken kívül főleg kisebb-nagyobb futballzászlók forgalmazásából élt.

A képek és részben az információk forrása a Cartophilic

Jön a giccsek giccse, a Gold Standard a Paninitől

Ahelyett, hogy valamely már sikeres sorozat újabb kiadását szednék elő, újabb, kosaras és amerikai (dobálós) focis sorozatokból ismert szett kap focis kiadást. Úgy látszik, a Panini elkezdte favorizálni a kevés kártyás „elit”-sorokat. Ilyen volt a Flawless, az Immaculate, a Treble, a Black/Gold vagy még ilyenebb az Eminence is.

Dobozonként csupán 7 kártya lesz benne, ezekből:
• 1db /129-es base lap
• 1db /79-es vagy alacsonyabb számozású base lap
• 2db inzert
• 3 db aláírt/Mezdarabos, melyekből vélhetően egy aláírt, egy sima mezdarabos, egy pedig (jó eséllyel) aláírt+mezdarabos lesz

A tervezett megjelenés október 11-e, ára pedig az első hírek szerint 160 dollár lesz.

Biztosra veszem, hogy ez is megosztó sorozat lesz, a dizájn annyira markáns, hogy vagy imádni, vagy utálni fogják. Arany arannyal, és körítésnek még egy kis arany. Így erősen szkeptikus vagyok, hogy mennyire lesz tartható az elsőre igen magasnak tűnő ár. Persze ahogy a múltban, most is az lesz döntő, hogy az aláírtakon ugyanazokat a neveket látjuk viszont immáron a sokadik variánsban, vagy a Panini képes lesz új húzóneveket bevonni.

A base lapok /129-es, /79-es, /29-es, /19-es és 1/1 variánsokban jelennek meg. Mivel ezek közül minden dobozban fixen lesz 1-1db /129-es kártya és az is ismert, hogy az alapsor 100 darabos lesz, könnyen kiszámíthatjuk, hogy összesen 100*129, azaz 12.900 doboz jelenik meg belőle, és mivel a kartonokba 12 doboz kerül, így csupán 1075 karton jelenik meg belőle.

Akit érdekel, a Panini-által hivatalosan kiadott ismertető pdf is letölthető.

Nyakunkon az új FIFA 365 és Match Attax sorozatok

Mivel rövidesen megjelenik mindkettő. A két kiadó (Panini és Topps) egyre élesedő rivalizálása miatt pedig biztosra veszem, hogy mindkettő igyekszik beelőzni a másikat. Jelen pillanatban a megjelenési dátumok még nem ismertek, ám néhány kép már kiszivárgott. A – hangsúlyozottan megerősítetlen hírek szerint – a Match Attax sorozat biztosan megjelenik az Egyesült Királyságban, de nem biztos, hogy Európa más részein is. Ezt vegyük pletykának, melyik az a kiadó, amely lemondana a világ többi gyűjtőjéről, bár, ha csak egy országra fizettek jogdíjat... Mindenesetre elég érdekes, hogy például a Wolwerhampton Wanderers is megjelenik a szettben, és a Bajnokok Ligája mellett az Európa Liga is feltűnik a csomagoláson. A teljes sor 331 kártyás lesz, a 10-féle limitáltnak lesz bronz, ezüst és arany variánsa is.

A kezdőcsomagban lesz egy 15 darabos exkluzív szett is, mely lapok csomagból nem húzhatók, csak a gyűjtőalbummal együtt lesznek elérhetők ebben a kiszerelésben - feltételezem, a Topps nem fogja majd visza magát, és ezekkel a számolatlanul megjelentetett exkluzív szettekkel próbálják majd minél több féle kiszerelés megvásárlására rávenni a gyűjtőket.

2019-08-21-ma2.jpg

A Panini-féle FIFA 365 sorról még alig bukkant fel bármilyen számottevő információ, bár arra szinte biztosan mérget vehetünk, hogy mivel elnyerték a Premier League kiadási jogait, biztosan több angol csapatra számíthatunk benne. A gyűjtőalbum és a csomag dizájnja azonban már terjed különböző fórumokon. Nekem kifejezetten tetszik a letisztult fehér arculat.

2019-08-21-axl.jpg

Újpesten találtak otthonra a fociskártya börzék!

Múlt hétvégén negyedszer került megrendezésre az Újpesti kártyabörze, amely a Piac emeletén került megrendezésre. A korábbi belvárosi börzékhez képest bizony sokkal szebb, a célnak megfelelőbb, kulturáltabb, alkalmasabb, világos, tisztább helyen, és asztal is bőséggel állt a gyűjtők rendelkezésére. (A télen megszűnt Collectorism-börzék helyszíne egy belvárosi bérház udvarán található "zenés-táncos szórakozóhely" fűtetlen előtere volt söráztatta kocsmai asztalokkal.)

Becslésem szerint több tízezer kártya, és legalább száz bontatlan doboz várta a gyűjtőket. Mind a gyerekek által kedvelt Adrenalyn XL és Match Attax sorozatok kártyáiból, mind az inkább felnőttek által gyűjtött prémium, aláírt, vagy éppen mezdarabos kártyákból óriási választék volt elérhető.

Ne aggódjon senki, aki lemaradt, szeptember 15-én és október 20-án jönnek a következők. A helyszín és az időpont mostanra tulajdonképen szokásossá vált:

V. Újpesti Kártyabörze
• Újpeti Piac - I. emelet (Budapest, IV. kerület, Szent István tér 12.)
• Szeptember 15., vasárnap, 9.00-13.00

VI. Újpesti Kártyabörze
• Újpeti Piac - I. emelet (Budapest, IV. kerület, Szent István tér 12.)
• Október 20., vasárnap, 9.00-13.00

A képeket köszönjük a Best Sportcards Corner csapatának (Gerinek és Attilának):

01_23.jpg

02_23.jpg

03_24.jpg

04_21.jpg

05_19.jpg

06_18.jpg

07_19.jpg

08_16.jpg

09_14.jpg

10_11.jpg

11_12.jpg

12_10.jpg

13_10.jpg

14_8.jpg

15_8.jpg

16_7.jpg

A következőkre gyertek minél többen, már most is óriási volt a kínálat, de van még hely, sokan elférnek!

Elég csúnya hiba az Immaculate sorozatban

Pár hete jelent meg az egyik idei csúcskategóriás sorozat a Paninitől, az Immaculate Soccer (itt írtunk róla). Már az első héten kihúzták ezt a kártyát:

mis-au-muller-cronaldo_2.jpg

Gyönyörű Thomas Müller mezdarabos kártya, benne a mez Bayern München feliratának egy darabjával. Hol a hiba? Hát, hogy ez nem az ő aláírása, hanem bizony Cristiano Ronaldóé! Oké, ilyen ezernyi kártya között előfordulhat, matricás aláírás van rajta, összecserélték, volt már ilyen, bár az elég kellemetlen, hogy pont az egyik legkeresettebb sztár szignójára nem figyeltek eléggé.

Aztán jött ez! Érdemes belenézni a GotBaseballCards csapat videójába, ahol a breaker már mondja is előre, hogy látott már pár hibás kártyát, de ilyet azért még ő sem:

Bizony, erre a Cristiano Ronaldo kártyára pedig Thomas Müller aláírása került. Szóval a hibát oda-vissza követték el. Ha ritkán, de történt már hasonló hiba korábban is. Egyszer például egy macskajancsi baseball-játékos kártyájára ragasztott egy jómunkásember Magic Johnson aláírt matricákat...

PS: Aki olykor breakel, fontolja meg a Bayern spotot, hátha van még belőle :)

Marad a Panininál a spanyol La Liga kiadási joga

Sok pletyka szólt arról, hogy a Topps igyekezett mindenáron megszerezni a spanyol La Liga kiadási jogait, miután elveszítették az angol Premier League-et. Sok fórumon bennfentesnek tűnő információk alapján ezt már tényként is kezelték. Ami abból a szempontból nem lett volna rossz, hogy az eddigi Adrenalyn XL és Megacracks sorozatok helyébe vélhetően nem csak Match Attax, hanem talán prémiumsorozat is lépett volna.

Csakhogy a napokban megjelent a 2019-20-as szezon Megacracks sorozata a Panini gondozásában, így a találgatások véget érhetnek, úgy tűnik nincs kérdés, és minden marad a régiben.

2019-08-09-a.jpg

2019-08-09-b.jpg

Képek: http://collectibles.panini.es

Hamisítási botrányok rengetik a kártyagyűjtő-világot

A sportkártya-gyűjtés egy szép hobbi. Mások számára azonban hatalmas üzleti lehetőség, hiszen a legértékesebb sportkártyák nem ritkán millió dolláros összegekért cserélnek gazdát. A gyűjtés alapja a bizalom. Abban, hogy amit vásárolsz, vagy amire cserélsz, az az is, aminek látszik, és nem mellesleg az állapota sem rosszabb a látottnál, ígértnél. Sajnos egyesek cinkelt lapokkal játszanak… ám mielőtt elmerülnék a részletekben, vegyük át az alapokat.

A ritka vagy éppen sokak által keresett kártyák sokat érnek (közgazdasági közhely, bocs), elég talán példának hozni Michael Jordan legelső megjelenését sportkártyán (zsargonnal: Rookie-kártyáját). A Rookie-kártyák minden sorozatban különlegesek, a sztárjátékosok legelső megjelenéséből szeretnének talán a legtöbben egy-egy jó állapotú darabot a gyűjteményükbe. Csak amikor a legelső egy viszonylag egyszerű papírlap, aminek őrült ára lesz, akkor bizony azt megéri hamisítani. Jordan rookie-kártyájából pedig szakfórumokon már több, mint 5-féle hamisítványt számoltak össze, és ezek nem is a közelmúltban készültek. Sufnituningolt újranyomások felismerhető jegyekkel: kicsit sárgább a logócska, kisebb a bika szeme, vastagabb ez a betű, vagy éppen az a vonal… Manapság viszont már olyan olcsó a nyomtatás, hogy komoly nyomdai előkészítéssel, és jó gépmesterekkel már bizonyosan nagyon sok, az eredetitől semmiben meg nem különböztethető példány lehet közkézen. Miért is éri meg Jordan első megjelenését hamisítani? Hát, ha egy ilyen lap hibátlan példánya akár 30-40 ezer dollárért is eladható, akkor már nem olyan drága egy profi nyomdagépen kísérletezgetni egy kicsit.

Ráadásul olykor egész szánalmas hamisítványok is feltűnnek, amik ettől még a kevésbé járatos gyűjtőt megtéveszthetik. Az alábbi Zion Williamson lap miatt a Panini már pert is indított, ennek ellenére az eBayen most is árulják! Első ránézésre akár stimmelhetne is, hiszen a „csillogós” háttér és más jegyek is ismerősek… de honnan is? A felső sarokban a Rated Rookie logót elég rég használja a Panini (összehasonlításul alatta egy Donruss Soccer kártyán ugyanez), viszont alul, azt a hullámvonalas sávot a névvel máshonnan ismerhetjük, azt ugyanis a Topps használja baseball-sorozatokon, és többek között a focis Champions League Chrome kártyákon is. Úgy látszik összeállt az egymást tűzzel-vassal irtó rivális és ez valami közös Panini/Topps kiadás lehet… Vagy nem. Persze, hogy nem!

Ez eddig mellékszál, csak szerettem volna rávezetni az olvasót arra, hogy bizony a bevizsgáltatás nem véletlenül egyre megkerülhetetlenebb része ennek a hobbynak. Miből is áll ez? Szakemberek megvizsgálják az adott kártyát, mely sorozatban jelent meg (egyáltalán valódi, hivatalos kiadás-e) és felmérik az állapotát (angol zsargonnal: grade-elik). Például a sarkak állapotát, az élekét, a felületét, valamint a „centeringjét”, ami magyaríthatatlan, tulajdonképpen azt jelenti, hogy a nyomdai ívből pontosan vágták-e ki a kártyát, vagy csálén, nincs-e pár millimétert, akár annak csak egy töredékét elcsúszva a középtől. Ezeket 1-től 10-ig osztályozzák, és komoly adatbázisok állnak a gyűjtők rendelkezésére, hogy egy adott kártyából hányat „grade-eltettek” és azok milyen minősítést kaptak. A kártyákat lezárt műanyagtokba is rakják, hogy ne lehessen őket kicserélni. Minél jobb az állapot, és minél kevesebb van az adott állapotúból, annál magasabb az ár. Nagyon egyszerű példával: ha egy kártyából 9,5-ös a legmagasabb grade, és abból tengernyi van, akkor nem fog az egekbe szökni az ára; ha viszont „csak” 9-es a legmagasabb grade, de abból nincs több 10-20 darabnál, kis túlzással lehet elkezdeni lottózni, és még a 8,5-ös is meglehetősen drága lesz.

2019-07-31-jordan.jpg

A fenti képen látható Jordan rookie pl. „csak” 15 ezer dollárért kelt el (közel 4,5 millió forint), az élei 10-est kaptak, a sarkai, a felülete és a centeringje 9,5-öst, átlagosan 9,5-ös grade-et kapott. Nem is nagyon szeretik a gyűjtők a Beckett-tel bevizsgáltatni ezeket, hiszen ők a fenti 4 szempont szerint osztályoznak, míg például a PSA csak egyetlen számot ad, és nem olyan nehéz 10-est kapni náluk. Aztán, hogy az mennyire 10-es (éppen hogy, vagy tényleg maga a tökély), az sosem fog kiderülni.

2019-07-31-jordan-2.jpg

Ez a PSA-által 10-esre minősített kártya 40 ezer dollárért kelt el nemrég (11,5 millió Ft – igen, nem tévedés, tizenegymillióötszázezer forint), pedig lehet, hogy semmivel sem tökéletesebb, mint a feljebb látott, Beckett által bevizsgált.

Bocsánat a szócséplésért, de fentiek nélkül nehezen volna érthető, miért is akkorák a most kitörő botrányok. Sokan élnek ugyanis abból, hogy a grade-ek nem mindig pontosak. Régen a bevizsgálás manuális munka volt, de manapság olyan mennyiséget küldenek a gyűjtők az ezt végző cégekhez, hogy a folyamat jó része automatizált, ember már csak pár másodpercre tekint rájuk, hogy nincs-e az eredménnyel valami alapvető bibi. Szóval sokan vadásznak elhibázott grade-értékű lapokra, és ha az adott kártya tényleg jobb állapotú, mint a tokján szereplő érték, abból kiszedik, beküldik újra bevizsgáltatni és magasabb értéket kap, akkor azon esetenként nem kevés pénzt lehet nyerni (rosszabb állapot szerinti vételár, jobb állapot szerinti, magasabb eladási ár, tiszta sor).

2019-07-31-mantle.jpg

A két fenti 1952-es Mickey Mantle kártyából a bal oldali 6-os grade-et kapott, a jobb oldali pedig 9-est. Mondjuk szembeszökő is, hogy a bal oldalinak a centeringje elég csálé, azaz a külső fehér keret nem egyforma vastag, míg a jobb oldalinál tökéletesnek tűnik. Mennyi is az árkülönbség? A 6-osra grade-elt 92 ezer dollárért kelt el az eBayen nemrég, míg a jobboldali 9-es 2,8 millió dollárért, azaz 800 millió forintért. De ugyanebből egy 8,5-ösre grade-elt, már „csak” 1 millió 135 ezer dollárba fájt. Ennyit számíthat egy 0,5-ös különbség a bevizsgáltatás során kapott értékben.

A Match Attax és Adernalyn XL sorozatok gyűjtői sokszor csodálkoznak, hogy ritka kártyáik, bizony, olykor fabatkát sem érnek. Nincs azzal semmi baj, ha a gyerek szétnyűvi, hiszen e sorozatok elsősorban mégiscsak nekik készülnek. A rajtuk szereplő számértékekkel „meccselni” is lehet. A felnőtt gyűjtő, aki albumban őrzi őket azonban már az állapotukat is nézi. Ha sarkas, kopott, hiába ritka, neki (és ő a komoly vevő) nem ér szinte semmit.

A közelmúltban viszont megbicsaklott valami, már az FBI nyomoz, néhány cég elég nagy bajban van, náluk jóval több gyűjtő pedig vagyonokat veszíthet. Történt ugyanis, hogy egy Gary Moser nevű kereskedő felvásárolt egy kisebb raklapra való, javíthatónak tűnő sérüléssel rendelkező kártyát (főleg a PWCC aukciósház árverésein – ennek még jelentősége lesz). Kiszedte (kitörte) ezeket az eredeti tokjukból, és kézműves módra kijavította a hibáikat. Valahogy elsimította a sérült sarkakat, vegyszerekkel felélénkítette a színeket, ha azok kissé megfakultak, de legfőképpen a sérült éleket és sarkakat tüntette el úgy, hogy egy pár tizedmillimétert levágott belőlük. Pepecs meló, de fentebb már megmutattuk, hogy egy kicsivel jobb állapot mennyit is hozhat. Ezt követően (általában 1 vagy 2 év múlva) a feljavított kártyákat (persze nem egyszerre, hanem szép lassan, kisebb adagokban) beküldte a PWCC aukciósháznak, azok továbbküldték a PSA-nak bevizsgáltatásra, ami simán megette őket, és ezek jobb minősítést (magasabb grade-et) kaptak, mint előtte. A hamisító óriásit kaszált, szintúgy az aukciósház a jutalékán.

Csakhogy, ha egy kártya igen ritka, vagy csak viszonylag kevés a jó állapotú belőle, azokat a legelvetemültebb gyűjtők egyenként felismerik. Mondjuk, egy 50 éves kártyából csak tucatnyi létezik a legmagasabb grade-értékkel, és az egyiken van a bal felső sarkában egy apró, oda nem való fekete festékpötty, vagy a hátoldalon megkopott a szöveg egyik betűje, esetleg egy kis foltocska található rajta… azaz jellegzetes, egyedi sérülése van, azokat a kártyákat szinte becenéven szólítják.

Történt azonban, hogy elszánt gyűjtők a BlowOut Cards netes fórumán, kvázi közösségi munkában több, mint 350 olyan ritka és igen értékes kártyát azonosítottak, amelyek egyesével felismerhetők voltak valami ilyen jellegzetességről, és valahogy hirtelen magasabb grade-et kaptak. Aztán előbányásztak képeket a korábbi állapotukról, és egyértelművé vált, hogy eltűnt a sérüléseik egy része. Azt sem maradt titokban, hogy mindegyik járt Mosernél, és a PWCC-s kapcsolat is körvonalazódott. Bukta, nem is kicsi!

2019-07-31-cinkelt.jpg

A fenti kép ugyanannak a kártyának az állapotát mutatja. Balra mielőtt Mosernél járt volna, majd jobbra azt követően. Látható, hogy a kopottas sarkak elég szépen kisimultak (érdemes rákattintani és kinagyítani). Alul, a hátoldalon pedig be vannak karikázva azok az ismertetőjegyek (kis foltok itt-ott), amik egyértelműen bizonyítják, hogy ez ugyanaz a kártya. Mi történt? A jobb és bal széléből egyszerűen levágtak egy keveset, amitől a sarkak és élek mellett a centeringje is „javult”.

A hamisító Moser azzal védekezik, hogy ő csak rosszul minősített kártyákra vadászott, azokat újra bevizsgáltatta és azok jobb számokat kaptak, élelmesnek lenni pedig nem bűn (ez nyilvánvalóan nem igaz, a kártyákról láthatóan eltűnt néhány hiba). Az aukciósház közzétett néhány videót – ezek között akadt egyórás is – melyekben a vezetői hosszan és ködösen érvelnek amellett, hogy tulajdonképpen az állapotmegőrzés megengedett, de a hibák elfedése és kijavítása már nem, és az állapotfelmérést nem is ők végzik. Az FBI most azt vizsgája, tudtak-e a házilagos manipulációról, és szemet hunytak a profit (jutalék) reményében vagy sem. A gyűjtőközösség szerint annyira nem lehettek vakok, hogy nem vették észre mi folyik, hiszen a lapok javát tőlük vették, majd nekik küldték vissza, hogy árverezzék el. Az ártatlanság vélelme persze őket is megilleti, de ez egy kicsit nyuszika és a sapka történet, ha tudtak róla az a baj, ha nem vették észre, akkor meg az.

Nagy bajban van a PSA is, amely elvben garanciát vállal a bevizsgálásra, és ha kiderül, hogy fölfelé tévednek, azaz jobb állapotúra minősítenek egy kártyát a kelleténél, meg kéne téríteniük a későbbi vásárlónak a piaci árkülönbséget, azaz amennyivel az többet fizetett a tévesen grade-elt lapért, mint amennyit a valós állapota szerint ér. Csakhogy e különbség összességében akkora összegre rúg, ami csődbe viheti őket, biztosításuk pedig ilyesfajta tévedésekre nincsen. Persze ők tehetnek róla a legkevésbé, bizonyos szemszögből ők is áldozatok. Csakhogy a feljavítás nem maradhatott volna észrevétlen ilyen ipari mennyiségben, tehát újabb nyuszika és a sapka történet: ha észlelték, de nem tettek semmit az a baj, ha meg nem észlelték, akkor mit ér a munkájuk?

Még a Moser-botrány csúcsához sem értünk el, máris nyakunkon a következő. Az eBay egyik legnagyobb kártyadílere, Probstein régóta hírhedt, ugyanis sokszor a saját termékeire licitál, akár veszteséget is vállalva, hogy felhajtsa egy-egy kártya árát. Így a normálisnál jóval magasabb referenciaárat hoz létre, majd annak a kártyának több példányát is már ezen a mesterségesen feltornászott áron adja el, a gyűjtők meg veszik, hiszen volt már ennyiért eladás, akkor biztos ér is ennyit. Azonban most más furcsaságra lelhetünk nála. Történt ugyanis, hogy egyszer csak megjelent a termékei között eszméletlen mennyiségű, a PSA által 10-esre grade-elt kártya. Ezek nem sportkártyák, hanem régi Star Wars sorozatok lapjai (igen, azokat is nagyon sokan gyűjtik, a kártyák korosodnak, egyre népszerűbbek a bevizsgált darabok). Erre egy Facebook-csoportban figyeltek fel.

2019-08-03.jpg

Nem normális az, hogy valaki 532db PSA által bevizsgált kártyát árul, és annak nem 10-15%-a kapja a legjobb 10-es értéket, hanem 463db, azaz 87%-a. Persze, lehet sokféle mesével védekezni majd, ha nagyobb nyilvánosságot kap, de a megoldás roppant egyszerű. A kiadók promóciós célokból néha kisorsolnak a gyűjtők között, vagy adnak a forgalmazóknak bekeretezett vágatlan nyomdai íveket. Ezt ritkán teszik, messze nem érint minden sorozatot, ritkák, értékesek. Azonban a most Probstein által árult rengeteg PSA 10-es kártya mindegyike olyan, amely korábban szerepelt ilyen vágatlan promóciós íveken. Jó eséllyel ilyeneket szedett össze, és kivágatta hibátlanra. Régi, 30-40 éve megjelent kártyákról beszélünk, egy nyomdai ívből frissen kivágott kártya sarka, éle még nem tud megkopni, nem volt rá ideje, és kis odafigyeléssel tökéletes centeringűre vágni sem különösebben nehéz. Innentől csak be kell küldeni a PSA-nak, az korrekten megnézi, jé, mindegyik tökéletes, hogy ennek a gyűjtőnek milyen mázlija van… És máris mehet a nyerészkedés a frissen kivágott kártyákkal. Csak egy kis adalék: ugyanez az eladó az elmúlt 3 hónapban (ennyit mutat az eBay), 386 PSA által bevizsgált Star Wars kártyát adott el, és ezek közül 61 db volt 10-es. Ez 15%-os arány, ami elég távol van a fentebb említett 87%-ostól.

2019-08-03-b.jpgEgy régi, vágatlan nyomdai ív Star Wars kártyákkal

A sportkártya nem egy antik festmény, ami restaurálható, illetve az állapota megőrzésére lehet törekedni (tokba teszed, óvod a fénytől), de megmásítani azt olyan, mintha mondjuk, egy ritka és értékes bélyegről eltűntetné valaki a keletbélygzőt és postatisztaként árulná, vagy egy híres festő félkész vázlatának a széléről levágnák az üres vagy elnagyolt részeket, és azt mondanák, hogy ez ennyi, így készült eleve, ez egy komplett mű. A gyűjtők szemében ennél nagyobb szentségtörés nem is létezik.

A nyomozás a Moser-ügyben már folyik egy ideje, még a legnagyobb amerikai napilapok és magazinok is hosszú cikkekben magyarázzák, mi történt, és hogyan. Amerikában ugyanis a sportkártya-gyűjtés igazi „népsport”, szinte minden kisgyerek belekezd, és a felnőttek jó része is rendelkezik legalább pár darabbal kedvenc sportolójáról. Az eBayen például csak az elmúlt három hónapban 2 millió 400 ezer baseballkártya cserélt gazdát. Amerikai focisból további 900 ezer, kosarasból 600 ezer, hokisból 400 ezer, tehát a négy nagy amerikai „major” sportból összesen 4 millió 300 ezer. Ráadásul ezek nyári hónapok, amikor jóval gyérebb a forgalom, megkockáztatom, csak az eBayen egy évben 25 millió sportkártya is gazdát cserélhet. (És akkor számítsuk hozzá a börzéket, egyéb online piactereket… szóval összességében 100 millió darabos mennyiséget becsülve sem lövünk nagyon mellé… sőt, inkább alá!)

2019-07-31-captain.jpgMég a Bosszúállókban is feltűnnek Amerika Kapitány régi (igaz, nem sport-)kártyái

Miért is olyan nagy baj, ha valaki pár régi papírfecnit megbuherál? Mert ha észrevétlen marad, megeszi a legnagyobb aukciósház és a legelismertebb állapotminősítő cégek egyike, akkor onnantól nincs garancia a hobbi alapvetésére: hogy amit veszel, vagy amire cserélsz, az tényleg az ami, és tényleg olyan állapotban van, mint ami a tokon olvasható. Nyilván sok száz millió kártya „életútját” nem lehet egyesével lekövetni, de még a legértékesebb 1%-ét sem. Ami történt, az tehát nem csupán párszáz megcinkelt kártyáért a kelleténél többet fizető gyűjtő számára fájó, hanem nagyon komoly rendszerhibát mutat: a bizalmat ássa alá.

Ha ugyanis nem lehet az egyre profibb hamisításokat és cinkeléseket valahogyan kiszűrni, akkor nincs bizonyosság, így meg ki fog komolyabb összegeket szánni a ritkaságokra? Még senki nem kongat vészharangot, de ez a hamisítási ügy már minden komolyabb gyűjtőt ráébresztett arra, hogy ettől fogva jóval nagyobb bizonytalansággal kell számolnia. Ha pedig ez a „csúcslapok” árát lefelé hajtja majd, akkor tulajdonképpen minden gyűjtemény értéke csökkenni fog. Hát, csak ekkora a baj.

Előfordulási arányok: Prizm Euro 2016

Akad néhány sorozat, amelyekben ritka, de ismert előfordulású kártyák alapján elég jó számításokat végezhetünk, mégis milyen arányok várhatók egy dobozra vagy kartonra adott típusú lapokra. Sorozatunk első részében a Black/Gold Soccert veséztük ki, most szintén egy régebbi sorozatot, a Prizm Euro 2016-ot vesszük górcső alá. Ráadásul prémium kártyákon ebben jelent meg a magyar csapat először!

2019-08-02-pe-1.jpg

Abból az apavetésből kell kiindulnunk, amit a Panini garantál, azaz, hogy minden dobozban a hit egy aláírt, vagy egy /20-as, vagy alacsonyabban számozott kártya. Ez így még mindig elég bő, ám a gyakorlat azt mutatja (és láttam bőven több, mint 100 kartonbontást), hogy kartononként a 12 dobozból mindig 7db aláírt és 5db legfeljebb /20-as számozású lap jön. Ebből viszont már kiindulhatunk.

A sorozat 250 base-lapból áll, ezekből az alacsony számozásúak között vannak /20-as narancs, /15-ös világoskék, /10-es arany, /5-ös zöld és a fekete 1/1. Azaz base-laponként 20+15+10+5+1 = 51db. Ha ezt megszorozzuk a 250-féle kártyával 12.750-et kapunk. Igen ám, viszont az inzertekből is léteznek alacsony számozásúak, igaz, csak /10-es arany, /5-ös zöld és a fekete 1/1. A 296db inzertet tehát felszorozva 16-tal 4736-ot kapunk. Az összes legfeljebb /20-as parallel (azaz színváltozat) száma tehát 12.750+4736 = 17.486.

Ha pedig ezt a számot visszaosztjuk a kartononkénti 5db alacsony számozású hittel, megkapjuk, hogy a sorozatból – persze, ha feltételezzük, hogy az összes legyártott ilyen lap bele is került a kiszerelésekbe – összesen 3497 karton jelent meg. Ezt pedig felszorozva a kartononkénti 12 dobozzal, 41.966 darabot kapunk.

2019-08-02-pe-5.jpg

Ez az első prémium sorozat a magyar csapat kártyáival. 10-féle base és 7-féle inzertünk jelent meg benne, ez itt a csapatkép és annak /10-es arany (gold) parallelje (színváltozata)

A fentiekből persze sok minden mást is kiszámolhatunk.

• Például, hogy hány aláírt jelent meg a sorozat dobozaiban. Az összes dobozszámból kivonjuk az alacsony számozásúakat, azaz 41.966-17.486 = 24.480 aláírt kártya.

• Vagy, hogy mekkora az előfordulása a számozatlan fehér base-parallelnek. Amelyből kartononként átlagosan egy fordul csak elő. Ehhez a kartonszámot kell visszaosztani a 250-féle base lappal, azaz 3497/250 = 13,988 azaz 14db.

• Szintén megtudhatjuk, hogy hány számozatlan Flash és Red/White/Blue base parallel jelent meg, melyekből minden dobozban fixen 1-1db jelent meg. A dobozszámot kell visszaosztani a 250-féle base lappal, azaz: 41.966/250 = 168db. Ami azt jelenti, hogy a Flash és RWB színvariánsok bizony a piros /149-es lapokhoz esnek legközelebb ritkaságukban. A piac persze meglehetősen tudatlan, és a legtöbben ezeket még a kék /249-es számozásúnál is olcsóbban adják-veszik.

• Azt is tudjuk, hogy dobozonként mindig 11db refraktoros (más néven Silver/Prizm) kártya található, ezekből mindig egy inzert és mindig 10 base-variáns. Hogy ezekből mennyi van, szintén a dobozszámból kell kiindulni. Ha a 41.966-ot visszaosztjuk a 296db inzerttel, megkapjuk, hogy a refis inzertekből egyenként 41.966/296 = 141db jelent meg. Refis base lapból pedig egyenként 41.966/250*10 = 1678db.

2019-08-02-pe-2.jpg

/10-es előfordulású arany (gold) base parallelek

• A ritkának számító, tízféle (és számozatlan – paralleljei sincsenek) Pride of Europe inzertből kartononként átlagosan 1 található, így a kartonszámot visszaosztva 10-zel kijön, hogy egyenként 3497/10=350db jelent meg. Mondjuk az áruk elég borsos, kevesen számoltak ugyanis utána a lehetséges darabszámuknak, így a közvélekedés ennél sokkal ritkábbnak tartja őket – pedig nem azok.

• Még egy becslést elvégezhetünk, nevezetesen, hogy a sima (azaz nem refis) inzertekből mennyi található. Ugyanis a 24 csomagos dobozok hitjei elég konzekvens sémát mutatnak. A 24 csomagból 10db refis player, 1 refis inzert, 1-1db Flash és Red-White-Blue base parallel, és az 1db box-hit. Szóval ez eddig 14 lap, maradt 10. Ebből jellemzően 3db számozott base-parallel, és olykor-olykor van egy negyedik számozott is, vagy Pride of Europe, vagy White parallel, tehát átlagosan, kis ráhagyással mondjuk, hogy 6,5 sima inzert van dobozonként. Azaz hat és félszer több, mint refisből, azaz ezekből fajtánként nagyjából 6,5x141 = 916db található. Ha már nagyolunk, mondjuk, hogy ezer!

2019-08-02-pe-3.jpg

/5-ös előfordulású zöld (green) inzert parallelek

Végeztem egy ellenőrzést is, végignéztem és kijegyzeteltem a kék /249-es, piros /149-es és a lila /99-es parallelek darabszámát 35 kartonbontásból (ez pont az összes karton 1%-a). A kékek alapján 3200, a pirosak alapján 3350, a lilák alapján 3600 kartont becsültem, így tehát – ugyan az előfordulások még 35 karton esetén is kicsit szórnak – a fent kalkulált 3500-as kartonszámmal igen közel járhatunk a valósághoz, nagyságrendet bizonyosan nem tévedtünk.

2019-08-02-pe-4.jpg

1/1-es fekete (black) base és inzert parallelek

Mennyi esélyünk van tehát (az aláírtakat nem számolva) alacsony számozású parallelt húzni egy dobozból vagy kartonból?

• Fekete 1/1-ből 250 base parallel + 296 inzert parallel = 546db létezik, azaz körülbelül minden 6 és feledik kartonból jön egy ilyen, azaz az esély rá egy kartonban 15,6%, egy dobozból pedig 1,3%

• Legalább zöld /5-ös lapra (tehát erre vagy feketére) az esély kartononként 93%-os, dobozonként 7,8%.

• Legalább arany /10-es lapra (erre vagy zöldre, vagy feketére) pedig már igen jó esélyszámot kapunk, egy kartonból átlagosan 2,49 legfeljebb /10-es lap várható, egy dobozban pedig 20%-os az esélyünk rá.

A Panini Prizm-sorozattal veszi vissza a Premier League-et!

Korábban többször is foglalkoztunk már azzal, hogy a soron következő szezontól a Panini visszaveszi a Premier League kiadási jogait a Topps-tól. Bizony, viszlát Match Attax Premier League, viszlát Crome, viszlát Finest, meg sorolhatnám a tucatnyi sort, amit a végén kihozott a Topps, kicsit bizony rablás jelleggel, mielőtt a licencük lejárt volna, az utolsó utáni bőrt is lehúzták az elkötelezett gyűjtőkről.

Ezért is vagyok kicsit szkeptikus, mekkora fizetőképes piac maradt a Panini által csak most bejelentett sorozatra, a Prizmre. Ami nem olcsó termék, sőt, egyenesen a cég zászlóshajó-sorozata, hiszen Prizmből eleddig csupán két vébé- és egy EB-sor jelent meg. A legrangosabb tornák. Hogy a Premier League ezt a sorozatot kapta, nem kis elismerés.

Ellenben miért is, ne, hiszen világszerte ennek a ligának van a legtöbb szurkolója, Liverpool, Chelsea, Manchester United, Tottenham, Manchester City, Arsenal… Ők adják a liga közel harmadát, egyetlen más bajnokságban sincs ennyi nemzetközi sztárcsapat. Szóval, ha valamire, hát erre bizton építhet a Panini!

2019-07-30-f.jpg

Augusztus 23-án jelenik meg, kartononként 12 doboz, dobozonként pedig 12 darab 12 kártyás csomag, azaz ugyanúgy 144 kártya dobozonként, mint a Prizm Euro és World Cup Prizm soroknál. Minden dobozban egy garantált aláírt lesz, ezen felül 16 base parallel, és inzertek. Utóbbiakból 10 sor jelenik meg, klubcímerek, stadionok, továbbá, ilyen-olyan fantázianevű inzertsorok. Az alapsor 300 darabos lesz, ami a 20 csapatra leosztva átlagosan 15 kártya.

2019-07-30-h.jpg

A jelen játékosai mellett 15 legenda aláírása is megtalálható lesz benne, névsor még nem áll rendelkezésre, de a képek alapján biztosan közük lesz Cristiano Ronaldo (Igen, Manchester United mezben), Alan Shearer és Michael Owen is.

Az alapsornak három számozatlan parallelje lesz (Silver, Multi-color, Hyper), továbbá nyolc számozottja, nagyjából az eddigi Prizm-színekben: Blue (/199), Red (/149), Purple (/99), Blue Ice (/75) Orange (/25), Gold (/10), Gold Power (/5) és a fekete 1/1!

És hogy mindez még meg is legyen fűszerezve kissé, kartononként 1-1, a Select sorozatban megismert Kaboom kártya is előbújik majd.

Az ajánlott csomagár 10 dollár, a dobozár pedig 120 dollár (hiába „angol sor”, a kiadó amerikai, így az árakat saját pénzben számolják).

2019-07-30-i.jpg

Kihúzták az egyetlen hivatalos Puskás aláírtat, minden idők legdrágább magyar sportkártyáját!

Ami sajnos nem makulátlan

Pár nap híján egy éve jelent meg az Eminence Soccer sorozat. Amelyből egy karton tulajdonképpen egyetlen doboz, és abban a tízezer dolláros árhoz képest csupán 12 kártya található (olykor egy extra plusz darab is). A kártyák 90%-a oncard aláírt, és akadnak köztük aláírtak olyan egykori legendáktól is, akik már nincsenek köztünk. Ezekbe a Panini egy korábban aláírt fénykép vagy papírdarab hiteles, aláírt részét vágja bele.

2019-07-26_puskas_eminence.jpg

Megjelenése (és a hivatalos ellenőrzőlista közzététele) óta tudni lehet, hogy egyetlen egy darab Puskás aláírt is előbújik majd, azóta vadásznak rá a gyűjtők, és talán nem túlzás azt mondani, hogy ez a sorozat egyik – nagyon sokak által vágyott, nem csak magyar szemmel – Szent Grálja. Puskásnak ugyanis sok aláírása forog közkézen, de "hivatalos aláírt sportkártyája" eddig nem volt (ez ronda zsargonnal: óriási hozzáadott érték), és amíg újabb hasonló "cut signature" lap nem jelenik meg esetleg valamely más sorozatban, vagy egy későbbi Eminence-szériában (azaz nem kezdik el inflálni), addig ez is marad az egyetlen. Óriási verseny fog hát indulni érte, nemcsak a magyar gyűjtők között, hanem az egész világon, hiszen Puskás a külföldi Real Madrid gyűjtőknek sem közömbös.

Magyar idő szerint július 26-án péntek hajnalban húzta ki Austin, a Got Baseball Cards breakere, aki ráadásul tudta is, hogy mi került a keze ügyébe (amerikai, gurulós focihoz nem feltétlenül szokott breakerek esetén ez nem evidens).

Ronaldinho és Maradona aláírt kártyái az előtérben, de nem ők a sztárok. Austin mondja is, talán ez az utolsó kivágott aláírás, ami még nem bújt elő a sorozatból (és igen, ismerjük a Paninit, hogy mindent dekára mér, vélhetően tervezetten dugták el ilyen sokáig).

Miért írtam, hogy ez lesz minden idők legdrágább magyar sportkártyája? Mert ehhez fogható lap a közelben sem volt eddig, ez nem száz dollár lesz, nem is ezer, azonban további jóslásra nem vállalkozom, hiszen az ár attól is függ, mikor, hogyan adják majd el. Egy ilyen lapot ugyanis sokan inkább befektetésnek vásárolnak, sem mint, hogy a gyerek mutogassa az osztálytársaknak a játszótéren.

2019-07-26_puskas_eminence_hat.jpg

Ott virít a bal felső sarokban: One of One

Ha tízezer dollár az Eminence Soccer egy kartonja/doboza, akkor a sorozat egyik leginkább keresett kártyájának árát is célszerű lesz majd ehhez viszonyítani - ezt csak a várható nagyságrend érzékeltetése végett rögzítem. Nemrég váltottam pár sort a breakerrel, aki húzta. Nem titok, hogy a kártya a cég egyik belső emberéhez került, aki nem tarja meg, akkor úgy írta, 99%, hogy az eBayre kerül majd árverésre, de arról még nem tudott nyilatkozni, hogy licitre, vagy fix áron, ajánlattételi lehetőséggel.

Az eddigi legdrágább magyar sportkártya Gera Zoli Futera aláírt 1/1 lapja volt, amit 2999 dollárért listáztak eBayen, emlékezetem szerint végül 2000 dollár körüli áron kelt el. Ha nem követnek el a Puskás aláírt listázása során valami bődületes elírást vagy más hibát, nem is lehet kérdés, hogy ez a kártya lesz az új rekorder. Ha elég nyilvánosságot kap, szerintem magyar gyűjtőnek nem is lesz rá esélye a kínai páncélszekrények (értsd: befektetők) ellen.

2019-07-26_puskas_eminence_kosz.jpg

Még csak annyi, hogy tudom, szörnyű, hogy én még ilyenkor is kekeckedem, és nekem semmi nem jó, nade mégis... Nézzétek meg közelebbről! Ez komoly, hogy a betett aláírásdarab koszlott? A jobb felső sarkában mintha valami évtizedes celluxnyom volna, meg a jobb szélső csillagnál a felülete is sérült?

Ha már Puskás, hát tényleg nem találtak valami szebbet? Ugyanilyen, a Corinthian ProStars által kiadott és igazolt aláírt "papírkából" létezik vagy ötven, megkockáztatom, talán még száznál is több. Önmagában (legalábbis az eddig emlegetett nagyságrendekhez képest) nem is különösebben drága. Tényleg az első szembejövőt kellett beletenni Puskás legeslegelső hivatalos aláírt sportkártyájába? Ez azért valahol elég szégyenteljes a Paninitől...

Megjegyzés: a kártya eleve lezárt műanyag védőtokban volt a dobozban, nem sérülhetett azt követően, hogy a hozzáértő, hosszú évek óta ezzel foglalkozó, biztos kezű breaker kiszedte onnan.

• • • • • • • • • • FRISSÍTÉS • • • • • • • • • •

A kártya cikkünk megjelenésének másnapján fel is került az eBayre, elég borsos, 13 ezer dolláros áron. Vélhetően ez alatt fog elkelni valamivel, hiszen ajánlat is tehető rá. A nagy kérdés (amire nem biztos, hogy valaha is megkapjuk a választ), hogy a majdani vevő végül is mennyit fizet majd érte.

2019-07-26-ebay.jpg

Közvetlenül itt található: https://www.ebay.com/itm/183903524949

Miért méri az angol sapkában a válogatottságok számát?

Mikre nem bukkan az ember...

Nem írnék hosszabb történeti visszatekintést, hogyan és mikor vált el egymásról a Rugby és a Football, ott van rá a Wikipédia, de ha mindenképpen rögzítenénk pár dátumot, legyen mondjuk 1863 az angol Football Association megalakulása, és 1972, az első FA Cup kiírása. És mindez miért fontos? Az alábbi, 1920-ban a "The Boy's Own Paper" magazinban megjelent kártyácska miatt, amelyen az akkor már 50 éve kettévált Rugby és Association Football továbbra is együtt szerepel.

2019-07-25-bogyok.jpg

A négy brit szövetség mellett további négy nemzeti rögbiszövetség sapkái szerepelnek rajta. A mai modern futballt akkor még Association Football-nak nevezték, a négy brit "ország" sapkái az alsó sorban figyelnek.

Az "International Football Caps" felirat pedig segít megérteni, miért számolják angolul a válogatottságot "sapkában". Merthogy "caps"-nek hívják, a mai napig. Akkoriban ugyanis minden játékos, aki válogatott meccsen szerepelt egy díszes sapkát kapott, olyanokat, mint a fenti kártyán láthatók is, ha pedig valaki sokszoros válogatott volt, csak a sapkáit kellett összeszámolnia. És miért kaptak sapkát? Hát, hogy abban játszanak, és így különböztessék meg ki, kivel van egy csapatban, a kezdeti legelső években ugyanis nem volt még minden alkalommal egységes mez vagy szerelés, tényleg azt (is) nézték meccs közben, kinek mi van a fején!

2019-07-25-bogyok-2.jpg

A képen egy a '30-as évekből származó skót válogatott sapka.

Hát ezért van Király Gábornak 108 válogatottsága, David Beckhamnek pedig 115 sapkája.

(Képek: Cartophilic és Wikipédia)

Elég nagy cikibe futott bele a Topps...

Nevezetesen a The Walking Dead egyik sztárja, Jeffrey Dean Morgan szólíttatott meg a Twitteren, a gyűjtő csak az örömét akarta megosztani, hogy megszerezte az egyik aláírt kártyáját.

Vélhetően nem ilyen válaszra számított, a színész ugyanis közölte, hogy ez bizony nem az ő aláírása, az több ponton is sántít. Konkrétan felsorolja, mely betűi nincsenek a helyén, és még ki is emeli, hogy pedig nagyon oda szokott figyelni, hogy szép legyen, amikor a Topps-nak ír alá.

2019-07-24_1.jpg

A Panini került már hasonló helyzetbe nem is olyan rég, akkor az NFL-es Dak Prescott-ról derült ki, hogy a matricás aláírásokra valaki autopennel varázsolt firkákat. Akkor nagyon korrekten valamennyi ilyet kicserélték, a játékos kamerák kereszttüzében írt alá nekik. Egy kiadó ugyanis száz terméket ad ki egy évben, ezernyi sportolóval / sztárral szerződik aláírásokra, ez a szerződés védi őket. Sajnos azonban olykor a menedzserirodák trükköznek, Dak Prescott esetében is a menedzseriroda nyelte le a pénzt, a játékos (állítólag) nem is tudott a szerződésről, amit a nevében kötöttek meg.

Kíváncsian várom, hogy a Topps mit lép az ügyben... mert nem az a baj, ha ezerből egy ilyen eset előfordul, és nagyon jó, hogy nyilvánosságot is kap. A "kártyagyár" hitelessége szempontjából az a fontos, hogy mit lépnek...

Magyarországon húzott aláírt Ronaldo kártyával vagizik a Panini Instagramja!

Ezt is megértük mi, magyar gyűjtők... Már nem az a nagy szó, ha valaki a szörnyű postai "szolgáltatások" ismeretében bevállalja, és gyomorideggel hazahoz egy ilyen lapot, hanem nemhogy hazai bontásból jön mezdarabos aláírt Cristiano Ronaldo kártya, de maga a Panini dicsekszik vele az Instagramján!

2019-07-24.jpg

Európa focis újságjai tele vannak kártyákkal és hasonlókkal, de nem úgy, mint nálunk

Mert ott nem (vagy legalábbis nem mindig, vagy nem csak) promóciós kártyacsomagokat tesznek hozzájuk, hanem saját sorozataik vannak, ha nem is klasszikus értelemben vett kártyákkal.

01_22.jpg

Egy barátom hozott nekem két friss francia focis lapot, nagyjából hasonlók, mint a mi Képes Sportunk, igaz, csak foci van bennük, meg poszterek, meg még valami.

Nevezhetjük ezeket a kivágható, a borító papírjával megegyező, vagy annál kicsit vastagabb papírra készült lapocskákat kártyának? A válasz nem egyértelmű, hiszen ránézésre azok, a hátoldalukon is sok sorozatnál megszokott információk olvashatók, az egyik csak magasabb a szokásosnál, a másik inkább képeslap-méretű... de mégsem kártyák, nem csomagokból jönnek, nem is olyan papírra készülnek.

Mégis, a vintage lapok között számos ilyen kivágóst találni, a 40-es években megjelent olasz Nannina-sorozattól kezdve, de említhetném a 40-es évek végétől a 60-as évekig a svéd Rekord magazinban megjelenteket is. Ezeket a minősítő PSA és Beckett is bármikor Grade-eli, nem tesznek különbséget a modern kártyákkal ez értelemben. Vékonyak, igen, kicsit más a méretűk, de ugyanúgy egy-egy sorozat részei.

Ugyanígy a Német-Lengyel Kick It! magazinban is mindig találni gyűjthető képeslap méretű kivágósokat. Döntse el ki, ki maga, hogy ezeket minek tartja, hogy mennyire lehet kártyának tartani...

Az év sorozata (eddig): Immaculate Soccer 2019

Kicsit kések a bejegyzéssel, de most kivételesen meg akartam várni, amíg jó néhány bontást meg tudok nézni. A 6 kártyás dobozok ára 400 dollárról indult, de olyan ütemben fogyott, hogy nemrég 10%-kal megemelték. Dobozonként 1 base, 2 mezdarabos, 2 aláírt, és egy további lap található benne, utóbbi lehet mezdarabos, cipődarabos, kapuskesztyű darabos, illetve ezek aláírt változatai.

00_8.jpg

Rögtön egy számítással kezdek. Dobozonként ugyanis csupán egy base lap található benne, és mivel ennek /65-ös, /25-ös, /10-es s 1/1 variánsai vannak, és az alapsor 100 lapból áll, így máris tudjuk, hogy 101*100, azaz 10.100 doboz jelent meg, ami 1683 kartont jelent. Ehhez képest, mivel több, mint 30 inzertsor található benne, tele van 1/1 lapokkal. Részletekbe most nem megyek, de összeszámoltam: 860 1/1-es lap található benne, úgy, hogy nem számoltam bele az összesen 80db /2-es (laundry) Tag Autograph kártyát és a mezek hátoldaláról a nevek betűit tartalmazó összesen 191 db Nameplate lapot, melyek – mivel mind más betűt tartalmaznak – akár 1/1-nek is tekinthetők, bár a számozásuk nem az. Ha azokat is ideveszem, akkor 1141 db 1/1 vagy azzal egyenértékű kártya jön ki. Így kartononként átlagosan 0,51 1/1-es lap, illetve 0,68 1/1-es vagy azzal egyenértékű található benne. Ugyanez lefordítva egy-egy dobozra, 8,5%-os esély hivatalos 1/1-re, illetve 11,3%-os esély 1/1, vagy azzal egyenértékű kártyára. Azért ez kimagasló sansz a többi sorozathoz képest, persze nemcsak ez számít.

A sorozat számos egyszerűbb mezdarabos inzert-szettet tartalmaz, ha elhagyjuk a fantázianeveket, akkor tömören, balra mezdarab, jobbra mezdarab, balra nagy mezdarab, jobbra nagy mezdarab, balra két kisebb mezdarab… a többit a fantáziátokra bízom. Ám ezeken felül ugyanúgy megtalálhatók benne cipődarabosak, mint az első Immaculate-sorban, és újdonság, hogy egy kapus inzertsorban csupa kesztyűdarabos lap is megjelent.

A mezdarabosak között találhatók „óriás címer”-darabosak, laundry tag-et tartalmazók (azaz mosócetlisek, melyek a baseball-kártya gyűjtők körében számítanak etalonnak, mondván, abból tényleg egy darab van minden mezen, és csak egy kártyába kerülhetnek, olyan kicsik), továbbá… megint csak a fantáziátokra hagyatkozzatok.

Az aláírtak között találhatók 1, 2 vagy akár négy mezdarabot tartalmazók…

Ellenben valamivel kevesebb az oncard aláírt az előző szériához képest…

Van viszont pár óriási extra benne, például kis könyvecske-szerű úgynevezett bookletek, amelyek kihajthatók, egyik felükön mezdarab, vele szemben oncard aláírás…

És megjelent pár igazi meglepetés is, nevezetesen 1-1 kiegészítő aláírt a World Cup Prizm 2018 sorhoz (99db Messi oncard aláírt), és a Nobility Soccerhez egy Roberto Baggio szintén oncard Crescent Signatures kártya. Ezek általában (de nem mindig) plusz kártyák, tehát ezekben a dobozokban velük együtt 7 kártya található.

A sorozat teljes checklistje itt található. Brutális, üljetek le, és úgy mélyedjetek bele:
https://www.cardboardconnection.com/2018-19-panini-immaculate-collection-soccer-cards