KÁRTYAGYŰJTŐ BLOG • Fociskártyák és matricák, meg minden sportkártya, ami magyar!

Öt új focis Kaboom! kártya jelenik meg ma este

2018. december 13. - rosencrantz

Amelyek kizárólag a Panini Rewards-programban lesznek elérhetők. Aki gyakrabban vesz részt csoportbontásokban (group break-ekben), vagy maga is rendszeresen bont prémiumdobozokat, egész biztosan találkozott már ezekkel a kis kódos kártyákkal, amikből az olcsóbb sorozatok dobozaiból alacsonyabb, a drágábbakból magasabb pontértékűek húzhatók. Ezek válthatók be a Panini Rewards oldalán kártyákra, emléktárgyakra, most éppen Kaboom!-os csomagokra is.

2018-12-13.jpg

Ma este - magyar idő szerint 9 órakor - egy 50 darabos Kaboom!-sor válik elérhetővé, melyek többsége kosaras, NFL-es, akad egy pár baseballos is, de 5 kártya focis lesz belőle: Messi, Neymar, Cristiano Ronaldo, Mbappé és Pulisic. Ráadásul első ízben ezeknek színes paralleljei is lesznek: /10-es arany és az 1/1-es zöld. Csomagonként két kártya lesz bennük, és fejenként maximum 5 csomag rendelhető (nyilván több accounttal, más címekre ez kijátszható).

Ám elég borsos áron fogják mérni, egy ilyen két kártyás csomag 2500 rewads point-ba fog kerülni, amit leginkább úgy forintosíthatunk, hogy a másodlagos piacokon jellemzően 20 pontot kapunk egy dollárért. Azaz a 2500 rewards point 125 dollárba kerül, ami uszkve 35 ezer forint. Tehát a két zsákbamacska kártya darabja 17-18 ezer forintból szerezhető meg.

Kétségtelenül lesznek benne olyan hitek, amik ennek a pénznek akár a többszörösét is visszahozhatják, és nyilván sokan fognak rástartolni, hiszen ezek a legkeresettebb kártyák között vannak (kosarasban eddig 3 sorozatban volt Kaboom!-lap, focisban még csak a legutóbbi Select-szériában). Úgy vélem, a Panini ezt is frontloadolni fogja, azaz az első csomagokban vélhetően jóval több színes parallel lesz, mint a későbbiekben, hogy azokat minél többen lássák, és erre költsék a pontjaikat, tehát ha valaki "vásárolna" ezekből, nem nagyon éri meg kivárni.

Az új szett majdnem összes Kaboom!-lapja a Panini blogján:
https://blog.paniniamerica.net/2018/12/11/panini-rewards-brings-color-to-kaboom-for-rare-site-exclusive-insert-set-gallery/

A Panini Rewards-oldala: https://exchange-paniniamerica.net/

Már a matricás aláírásokat is hamisítják

Légy résen!

Ezt a kártyát eBay-en árulják most is. Eredetinek néz ki, nem? Hiszen ott figyel rajta a matrica, azon sziluettesen látszik a hologramos felirat, hogy "Topps certified autograph issue", mi baj lehet? Ráadásul ebben a sorozatban jelent is meg Eli-aláírt kártya, ami valahogy így is nézett ki...

2018-12-07-01.jpg

Egy kétszeres Super Bowl-győztes aláírt kártyája sokakat érdekelhet, ránézésre stimmel is minden... Vagy mégsem? Az óvatlan vásárló nem biztos, hogy ránéz a checklistre, vagy megnéz minden apróságot, pedig az sosem árt. Ez itt alább ugyanis ennek a sorozatnak a hivatalos aláírt lapja:

2018-12-07-02.jpg
Akkor a fenti nem igazi? Így van, az egy hamisítvány, ráadásul több jel is árulkodik. Egyrészt már az gyanús kellett volna legyen első ránézésre, hogy miért ilyen zagyva rajta az aláírás alatti terület? Ugyanis jellemzően a Topps és a Panini is odafigyel rá, hogy az alnyomat ne zavarja a szignót: az a rész vagy egyszínű világos, vagy ilyen elmosódó fehér paca kerül oda, ahová a már aláírt matricát a gyárban "felnyalják". Hát a sorszámozása? Amiben a fentin semmi nem utal arra, hogy ez aláírt volna? Pedig szokott, alul, az igazin látszik is, hogy nem sima RH-val kezdődik, hanem RHA-val, és utóbbi A-betű hivatott jelezni, hogy ez bizony Autograph.

Node akkor mégis mi lehet, ha ennyire igazinak néz ki és mégsem az? Sajnos pár éve valakik elég sok, a gyárból kilopott, vagy hamis, utángyártott Topps-aláírómatricát árultak az eBayen. Vélhetően erre a kártyára is ilyen kerülhetett, és hogy ki írta alá, azt szerintem ne is firtassuk, már a családnév M-betűje szemet szúrhat azoknak, akik jól ismerik Eli aláírásait, és a keresztnév E-betűje sem szokott ennyire ívelten kezdődni...

Tanulság nincs, azon kívül, amit már minden gyűjtő megtanult, akit egyszer is átvágtak: Soha nem lehetünk elég gyanakvók.

Tovább rombolja a Panini a renoméját

Treble helyett Trouble Soccer

Néhány napja írtam a közelgő Treble Soccer prémiumsorról, amit világszerte komoly várakozás előzött meg, hiszen annak ellenére, hogy a sorozat előzetesen olyan "semmi különös", zagyvaságnak tűnt, azért egy nagy dobást mégis tartogatott. Nevezetesen végre összemixelték a kártyát és a matricát, és aláírt Panini vb-matricákkal reklámozták a sort. Ilyenekkel, mint ez a "babocska" itt:

2018-12-05-01.jpg

Neki is indult fél Ázsia, Hong Kongban rengeteg karton nyílt az első napon (Kínában talán még több, de arra nincsen rálátásunk), aztán a gyűjtők java csak lesajnálóan legyintett vagy egyenesen dühöngött (a kulturáltabbak kínjukban nevettek), amikor meglátták, hogy az aláírt vb-matricák sorának legtöbb kártyája így néz ki:

Igen, jól látjátok, a Panini volt olyan bölcs, hogy a kártyára ráragasztott egy vb-matricát, alá pedig egy "matricás" aláírást. Ez valahol óriási ciki, hiszen mindenki "igazából aláírt" matricákat várt, ezzel a különlegességgel csigázták fel a gyűjtőket, majd rögtön el is vették a kedvét a sorozattól a legtöbbnek. Ez így ugyanis minek? Matricára "matricás" aláírást?

Jó, persze, néhány C. Ronaldo, Messi és Neymar valóban aláírt matricán lesz benne, de azok ritkák lesznek, mint a fehér holló. A többiben pedig megint azt látja a gyűjtő, hogy de jó lett volna, ha...

Több helyen át is nevezték a sorozatot Treble-ről Trouble-ra. Röhögni ér!

Jön az eddigi legzagyvább Panini-sorozat, jó pár nagy durranással

2018-11-29-01.jpg

December ötödikén jelenik meg a Panini legújabb prémium focis sorozata a Treble Soccer. Ami első ránézésre – mit kerteljek – az eddigi legzagyvább sorozatnak tűnik, hiszen a kétségtelenül igen mutatós base sor mellett az inzertsorok dizájnja elég szedett-vedettre sikeredett. Mintha a már meglévő, de az eddig fel nem használt dizájn-koncepciókból próbáltak volna összegyúrni valamit. Így, ugyan önmagában mindegyik tetszetős, de összességében nem beszélhetünk olyan egységes koncepcióról, mint amit évről-évre stabilan hoz akár a Prizm akár a Select, vagy az eddigi Immaculate / Flawless / Black-Gold vagy Eminence sorok.

2018-11-29-02.jpg

2018-11-29-03.jpg

Ellenben a matricás aláírt lapok terén igazi bombát dob a gyűjtőkre a Panini, ha valami, hát önmagában ez megéri, hogy beszálljunk a gyűjtésbe. Ugyanis nem csak a megszokott, apró kis átlátszó matricák kerülnek a lapokra, hanem az egyik sorban klasszikus, igazi Panini matricákat írtak alá a játékosok, és ezeket ragasztották fel a kártyákra.

További újdonság, hogy az alapsor 25 kártyájára felkerült a Panini más sport-sorozatokból már ismert Rookie logója (ott figyel a bal alsó sarokabn), ami azt hivatott jelezni, hogy ez az adott játékos első megjelenése sportkártyán. Legalábbis az óvatlan gyűjtő ezt gondolhatja, de sajnos nem így van. Ugyanis a kiadó Panini America úgy tesz, mintha más sportkártya-kiadó nem létezne, így olyan játékosokra is felkerült a Rookie-logó, akikről más (akár az európai Panini) sorozataiban már bőven jelent meg kártya. Kepa Arrizabalaga-ról, a Chelsea új, az Athletic Bilbaotól igazolt kapusáról például már legalább 12 kártya jelent meg Match Attax, Adrenalyn XL és Megacracks sorozatokban, mégis rátették a Rookie-logót. A kártyákat nem ismerő amerikai gyűjtők majd nyilván próbálják felverni ezek árát, mi meg a szokásos módon jól kiröhögjük őket, mint amikor világbajnoki döntőnek neveznek olyan sportkupákat, amely sportokat amúgy az USA-n kívül sehol máshol nem űznek a világon.

2018-11-29-08.jpg

A dobozokban ellenben elég kevés lap található. A leosztás így néz ki: csomagonként 5 kártya, dobozonként csak 3 csomag, kartononként pedig csak 10 doboz. Azaz egy kartonban csupán 150 lap lesz. A dobozonkénti 15 kártya bizony elég sovány ahhoz képest, hogy megjelenéskor 230 dollárért mérik ezeket. Ez kártyánként 15 dolláros átlagár, amennyiért a másodlagos piacon már egész jó aláírtakat vagy paralleleket is lehet fogni korábbi sorozatokból... Igaz, abból a 15-ből egy garantált aláírt, további kettő mezdarabos vagy mezdarabos aláírt, 3 parallel, 2 inzert és egy „rookie”-lap. Azaz a dobozonkénti 15 lapból 9 garantált hit van, feltételezem, hogy e mellett a maradék 6 kártya mind base-kártya lesz.

Ez az öt kártya mitől egy sorozat része? Mitől egységesek bármennyire is? Külön-külön szépek, de együtt...

Az aláírtak leosztása is elég furcsa az előzetes checklist (ellenőrzőlista) alapján. Ugyanis az összes nagy név short print vagy super short print lesz. Például a Dynamic AU Materials fantázianevű aláírt sorban mindenkiből /99-es ritkaságú lesz a piros színvariáns, de Modric és Diego Costa ugyanebből csak /10-es, Messiből pedig csupán /7-es lesz, Cristiano Ronaldo pedig konkrétan nullás. Belőle csak az alapban /30-as ritkaságú gold parallel variáns lesz, de csak 5 darab (Ahogy Suarez, Bale, Ronaldinho vagy Messi is). Röviden, de velősen: sok nagy név aláírt kártyáját pakolták bele, de ezekből nagyon-nagyon keveset.

A ritkább, vagy új aláírok között azért sok ínyencséget találni: Ronaldinho, Ronaldo (igen, a brazil), Paolo Rossi, Denis Bergkamp, Diego Forlan, Marc Overmars, Robert Prosinecki, Nani, Falcao, Ruud Gullit, Neuer, Kempes, Vieri, Roberto Baggio, Roberto Carlos, Modric, Henry, Asensio... Érdemes szemezgetni, de mielőtt elájulnánk a nevektől, aki rászánja magát, nézze meg ezek ritkaságát is a checklisten. Amely még nem végleges, tehát néhány ponton változhat, de azért már jól mutatja, mit várhatunk a Treble-től.

Az előzetes checklist a Carboardconnection-ön:
https://www.cardboardconnection.com/2018-19-panini-treble-soccer-cards#postTabs_1_290838

Ugyanez excel-táblázatban:
https://cconnect.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2018/11/2018-19-Panini-Treble-Soccer-checklist-spreadsheet.xlsx

60 darabos matricasor jelent meg a Kellogg's termékekben

A világ számos pontján már megjelent a "reggelizős gabonakészítményekben" (hivatalosan cereáliákban, de azt nem hiszem, hogy bárki érti) a Panini exkluzív matricasora. Mely hatvan darabos és dobozonként hat matricát kapunk, de mindben található online kód is, mellyel a netről még hat darabot (két kóddal kilencet) kaphatunk. Remélhetőleg Belgium, Franciaország, Olaszország, Görögország, Portugália, Spanyolország, Anglia, Írország, Görögország és Hollandia után nálunk is elérhető lesz.

2018-10-26-kellogs.jpg

Ma nyitott a három napos kínai kártyaőrület Sanghajban

Melyre Yang Yu barátom képeinek köszönhetően egy kicsit ráláthatunk. Mi, magyar gyűjtők is tapasztaljuk, hogy a kártyagyűjtés az utóbbi években átalakult, korábban Amerika volt mindennek a központja, és először csak bosszankodtunk, hogy a kínai "páncélszekrényekkel" (azaz befektetőkkel) nem nagyon bírjuk a versenyt (pontosabban: az árversenyt). Aztán észre kellett vennünk, hogy itt már többről van szó. Jóval többről.

A kínai piac (és a Japán persze, de mi most előbbihez kukkantunk be) ugyanis lassan lekörözi már nem csak Európát, de bizonyos szegmensekben talán az USA-t is. Ám ott egészen máshogy vált népszerűvé a kártyagyűjtés. És nem is pontosan azt gyűjtik, amit mi, legalábbis arányait tekintve. Kínban ugyanis a szerepjátékok és a fantasy-sorozatok farvizén kezdetek el nagy számban sportkártyákat is gyűjteni. Csak úgy, mellékesen. Mi ugyanis soha nem fogjuk tudni felfogni, hogy mi kerül egy ritka Pokémon-szerepjáték kártyán ötven vagy nyolcvanezer dollárba. A kártyagyűjtők ott nem is képeznek annyira önálló kasztot, mint nálunk, hanem ez inkább a képregényesek, a figuragyűjtők, a szerepjátékosok amolyan mellékága jellemzően. Keverednek is rendesen az általunk gyűjtött "trading cardok" a szerepjáték-kártyákkal.

Ma nyílt a sanghaji, három napos Comic Con. A prímet nyilván a cosplay viszi ott is (amikor – kicsit sarkítva – egy duci kislány beöltözik Leia hercegnőnek, a kákabelű programozó meg Smaug, a sárkánynak, és közben mindenki istenien érzi magát), de szerencsére nem csak az van jelen. Ha megnézitek az alábbi, képeket, hát jó, persze, ott a Panini, a Topps, az Upper Deck, még a Futera is, na de mi viszi a prímet? Elsősorban a non-sport, azaz a Fantasy-sorozatok, és a nagy amerikai comic-franchise-ok, nomeg a különböző varázsvilágok. Direkt nem is válogattam meg ezeket túlságosan, lássatok a körítésből is minél többet.

2018-10-26-01.jpg

2018-10-26-02.jpg

2018-10-26-03.jpg

2018-10-26-04.jpg

2018-10-26-05.jpg

2018-10-26-06.jpg

2018-10-26-07.jpg

2018-10-26-08.jpg

2018-10-26-09.jpg

2018-10-26-10.jpg

Érdemes kicsit a pultokon is szétnézni, főleg azokon ahol a sport-szériák keverednek a fantasyvel, láthatjuk, mi focisok milyen aprócska kis krumplik vagyunk (legalábbis onnan nézve).

2018-10-26-11.jpg

Trónok harca, Harry Potter, The Shield, Transformers, Star Wars, Star Trek, Black Panther, Flash és más Marvel-sorozatok... Ja, ott középen egy World Cup Prizm is, meg mellette egy NBA Hoops...

2018-10-26-12.jpg

2018-10-26-13.jpg

Általunk soha nem is látott vagy hallott sportkártya-boltok és breakerek tömkelege...

2018-10-26-14.jpg

Aláírt Harry Kane helyett egy jó varázslót vagy földevő sárkányt valaki?

2018-10-26-15.jpg

2018-10-26-16.jpg

24 karátos arannyal bevont Futera-sor, melyekből szériánként csak 29 dobozzal készült, itt mégis úgy van kirakva, mint bármi más, akár össze is lehet tapicskolni. Kicsit mintha a magyar Szent Koronát egy távoli vásárban a levestészta és a babkonzervek között mutogatnák. De itt ez ennyi, kérem.

2018-10-26-17.jpg

2018-10-26-18.jpg

2018-10-26-19.jpg

2018-10-26-20.jpg

Fotók: Yang Yu

Ezer forintos aláírást pakolt a Futera Gera Zoli 1/1-es kártyájába

Amit most 850 ezer forintért árul valaki eBayen!* De kezdjük egy kicsit korábbról. Néhány hete tűnt fel az eBayen. E blogon is azt írtam, hogy a sorozatban csak egy magyar lap jelent meg, Bogdán Ádám "mosócetli"-darabos kártyája. Nem tévedtem, hiszen a Futera által kiadott hivatalos checklisten (ellenőrzőlistán) csak az szerepelt, Geráé nem. Akkor most mi van?

Nos, a Futera közismert arról, hogy sorozataiban nem tartja a saját checklistjét, mindig belepakol jó pár, azon nem szereplő extrát is. Így Gera lapja is ilyen nem várt extra lehet nagy valószínűséggel. Ugyan rákérdeztem a kiadónál, de a szokásos válaszokat kaptam csak, ne tőlem kérdezze, hanem a másik ügyosztályt / nem én vagyok az illetékes / fogalmam sincs, érdekes kérdés, de mást kérdezzen... Szóval a szokásos, fizess csilliárdokat a dobozainkért, de válaszok, azok nincsenek. Mindegy, a kártya eredetiségét nem kérdőjelezem meg.

Csakhogy a Futera nem ilyen aláírásokat szokott a kártyákba tenni, de nem ám, hanem azok mindig rálógnak pár vonással a kártya szélére, a keretre, hogy mutassák, a játékos bizony ezt a kártyát írta alá, és nem csupán egy ilyen-olyan forrásból származó cetlit pakoltunk bele a csilivili 24 karátos aranyhártyával bevont cuccba. Nos, Gera kártyáján az aláírása jól láthatóan belül marad a kereten. Tehát az bizony jó eséllyel "ilyen-olyan" forrásból származik. Amire egész véletlenül rá is bukkantam.

2018-10-20-a.jpg

A Footy Autographs árulta, amely egy nagy angol foci-emléktárgy webáruház, a gyűjtők hitelesnek tartják az általuk árult aláírt tárgyakat. Igen, 3 angol fontért, ami ezer forint. A két aláírás hasonlósága szembetűnő, ilyenkor mindig a vonalvezetést kell figyelni. Egész biztosan korábbi darab, hiszen Zoli az elmúlt években ennél már jóval szűkebben ír alá, a végén a hullámvonalat már nem húzza el ilyen hosszan jobbra. Ráadásul az a két vonal (a G betű tetejénél) vélhetően a mezszáma, a Fulhamben pedig 2008-2011 között a 11-est viselte. Kétségtelen, hogy a vonalvezetésük megegyezik, és mivel ő manapság is úgy ír alá, hogy a szignójában (főleg a kezdő G-betűben) "ennyi játék benne van", így igen sanszos, hogy a Futera is ugyaninnen szerezte a maga aláírását, amit a kártyájába pakolt.

2018-10-20-anim.gif

Tanulság az nincsen, hacsak nem annyi, hogy rossz lóra tesz az aki a kártyákat gyűjti. Céget kell csinálni, felvásárolni a cuccokat, és 24 karátos aranykörítéssel a százszorosáért vagy az ezerszereséért árulni. – Ezt persze nem komolyan írom, csak amolyan irónia, hiszen a Panini és a Topps ezt sokkal korrektebben csinálja, többet vagy kevesebbet, de minden játékosnak fizetnek az ő kártyáikra kerülő aláírásokért.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

*: Zoli kártyája annak ellenére, hogy 1/1 (azaz csak egy darab készült belőle) messze nem ér ennyit. Más Futera lapokhoz képest sem. 100 dollárt mondjuk lehet érte adni, de már az is elég magas ár. Jelentek meg hasonló aláírt 1/1 Futera kártyái korábban is, azok 60-80 dollár közötti árakon keltek el. Lásd alább a PWCC adatbázisának infóját.

2018-10-20-f.jpg

Vevőt keres a Panini!!!

Az olasz Il Giornale újság értesülései szerint, amerikai tanácsadócégeket bízott meg az olasz Panini, hogy vevőt találjon magára. A modenai központú cég idén, a világbajnokság évében 800 millió eurós forgalmat vár, amiből 200 millió eurós profitra számít, így értéke bizonyosan eurómilliárdokban mérhető. Ezer főt foglalkoztatnak csak Olaszországban, és a vállalat többsége még mindig az alapító család tulajdonában áll (egy részük visszahúzódó, csendes ember, mások filantrópok autógyűjteménnyel, vagy éppen egy Modena városának történetét feldolgozó több százezres fotógyűjteménnyel).

Az eladási szándék oka nem ismert. Egy német lap szerint az elsőszámú vevőjelölt a Panini legfőbb konkurense, az amerikai Topps.

2018-10-18-panini2.jpg

A prémiumsorozatokat kiadó Panini America is az olasz Panini Spa. tulajdonában áll, amikor elnyerték az NBA-jogokat az akkor még önálló Donnruss Companyt vásárolták fel és nevezték át (melyből mára csak márkanév maradt).

Nem kezdenék hosszabb elemzésbe*, a gyűjtők nagyobbik része Panini-párti, kisebb része Topps-párti, száz és száz érv sorakoztatható fel mindkettő mellett és ellen is. Ám a piacnak talán az tenné a legrosszabbat, ha a két nagy kiadó egy kézbe kerülne. Nem is folytatom, belegondolni is rémes, brrrr…

Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.ilgiornale.it/news/politica/panini-fa-gola-agli-usa-miliardo-dollari-figurine-italiane-1589593.html


ps: Még emésztem a hírt, várom a reakciókat, aztán persze valamiféle elemzés-szerű agymenés is lesz, ahogy most látom, nem túl optimista hangvétellel...

Selejt vagy Misprint? Döntse el ki-ki maga...

Mindenesetre ezt a lapot húzták egy Match Attax BL-csomagból. A másik oldaláról nincs képem, de a gyűjtő megírta, hogy csupasz fehér.

2018-10-15-misprint.jpg

Az ilyen kártyákat a komoly gyűjtők selejtnek tartják, hiszen a misprint nem "rontott nyomat", hanem valamilyen tévedés szerepel rajta, például elírt név, vagy más van a képen, mint akinek a nevét ráírják. Szóval ez bizony selejt, bár ettől még különleges darab, ami szerintem semmiképpen nem kukába való.

Stieber Zoli először jelenik meg Topps Now kártyán

Nikolics és Sallói Dani után Stieber Zoli a harmadik magyar, aki rákerült a Topps Now sorozat valamely kártyájára. Ráadásul Wayne Rooney vigyorog mellettel. A kártya szokásos módon időkorlátos, kizárólag kedd 18 óráig rendelhető a Topps oldaláról: https://www.topps.com/collectibles/trading-cards/mls-topps-now/mls-topps-now-featured/mls-topps-now-reg-card-96037.html

2018-10-15-stieber.jpg

Újabb Match Attax BL tévnyomatok – a Club Brugge lapjai össze-vissza vannak számozva

Az alábbi lapokat Portugáliában vásárolt csomagokban találták. Néhol azonos sorszámmal (jobb alsó sarokban, fehérrel a rózsaszínen) más játékos kártyája jelent meg, vagy éppen ugyanaz a játékos különböző sorszámokon. A hiba az első információk alapján csak a Club Brugges lapjait érinti.

2018-10-13-b.jpg

2018-10-13-c.jpg

2018-10-13-d.jpg

Máris találtak tévnyomatot az idei Bajnokok Ligája sorozatban

Nevezetesen a dortmundos Diallo kártyája jelent meg két féle változatban. Egyrészt a jobb felső sarokban a "pénzbeli értéke" tér el, másrészt a védőértéke, továbbá jópár a jobb szélén a színes kockákban lévő "skill"-értékek közül.

2018-10-13.jpg

Gyanítom, hogy a jobboldali a téves, hiszen idén az értékeket kicsit lejjebb vitték a korábbiakhoz képest, nem nagyon röpködnek a 100 közeli számok, a játékos tudása nem indokol ilyen magasat. Egy lengyel gyűjtő megerősítette, hogy mindkét félét húzott már csomagból, így a sajátjainkat is érdemes átböngészni.

Felejtsétek el a Futerát! Tényleg!

Kedvetlen, szomorkás bejegyzés következik. Röviden a lényeg? A fociskártyák – sokak által megkérdőjelezhetetlen – királyának tartott Futera szánalmas, hamisított aláírásokkal szórja meg méregdrága sorozatait, melyekből a legkeresettebb lapok a másodlagos piacon olykor súlyos dollárezrekért cserélnek gazdát. Nem állítom persze, hogy ez szándékos, hiszen sokszor ezeket a szerződéseket a játékosügynökök intézik, és volt már rá példa, hogy tőlük el sem jutott a játékoshoz a kártya - tehát a legjobb szándék ellenére is becsúszhatnak ilyen esetek. Csakhogy Stanislaw Lem igen találó megfogalmazása szerint: Egy előfordulás nem bizonyít semmit, két előfordulás az koincidencia (azaz véletlen egybeesés), három vagy több viszont már tendencia (Summa Technologiae).

Tegnap este esett ki a kezemből a billentyűzet (hogy súlyos képzavarral nehezítsem az olvasó dolgát), amikor megláttam az eBayen ezt a jeles darabot. Tim Howard szignóit meglehetősen jól ismerem, lévén gyűjtöm a kártyáit, hiszen édesanyja magyar, kevesen tudják, magyar állampolgársága is van.

2018-10-12-howard.jpg

Összehasonlításnak a Futera kártyája alá tettem két másikat is. Namost, olyan előfordul, hogy egy játékosnak idővel megváltozik az aláírása, vagy a szignója, ilyen például Didier Drogba. Olyan is, hogy valakinek van hosszú aláírása és közepesen, meg nagyon rövid szignója, ilyen például Marcel Desailly. Olyan viszont nem létezik, hogy valaki előtte és utána is konzekvensen, lényegében egyforma vonalvezetéssel ír alá, csak éppen közte, ráadásul egyetlen alkalommal nem. Ugyanis a Futera fenti kártyája 2012-es. A bal alsót személyesen (angol zsargonnal IP, azaz In Person) írta alá 2010 vagy 2011-ben. A jobb alsó pedig a Panini 2016-os Noir sorozatában jelent meg. Nem okoskodom tovább, annyira szemmel látható a különbség.

Azzal kezdtem, hogy egy előfordulás nem bizonyít semmit, úgyhogy folytassuk. Johan Cruyff 2016-ban hunyt el. Ez az aláírt kártyája pedig ugyanebben az évben jelent meg a Futera sorozatában. Itt is alátettem pár autentikus aláírását összehasonlításnak.

2018-10-12-cruyff.jpg

Mi nem stimmel a futerás kártya szignójával? Aki szeret olvasni, annak ajánlom ezt a cikket, de röviden a lényeg: Egyrészt ha valami konzekvens egy aláírásban az általában a vonalvezetése. Cruyff aláírása pedig minden esetben egy vonalból áll (néha az alsó, aláhúzás-szerű keresztvonalak külön írottak, de a többi a lényeg), a futerás kártyán viszont három vonalból.

2018-10-12-cruyff-2.jpg

A kezdő J-betűt lehet elnagyolni, (ahogy e fenti képen meg is tette), de hogy utána a Futera-kártyán miért nem egy kanyarított tetejű C követi, hanem csak egy különálló vonal, majd egy harmadik vonás végén az utolsó F-betűnek miért kunkori az alja... nos, ez már túl sok eltérés Cruyff (legalábbis vonalvezetésében) konzekvens aláírásához képest.

Jöjjön a Bayern francia kiválósága, Franck Ribéry. Az ő esete sokkal szembetűnőbb, igaz, a dolgunk kicsit nehezebb is. Ugyanis neki is van hosszabb és rövidebb szignója. Csakhogy azok meglehetősen eltérnek a Futera által megjelentetettnél:

2018-10-12-ribery.jpg

Tényleg egy ilyen nevetséges vonallal írt volna alá egy a Futera által vélhetően tisztességesen megfizetett 1/1 kártyát? Amin ráadásul van hely bőven? Az alsó sorban a bal szélső és a középső a Bayern által kiadott kártyán és autogramkártyán nyomtatott aláírás, tulajdonképpen ugyanaz, utóbbin kicsit elforgatva. A jobb alsó pedig egy a PSA által hitelesített aláírt fotó. Aki ilyen kunkori aláírást és szignót ír, az tényleg elintézné egy ilyen béna "morzejellel"? Na!

Lássuk a következőt. Philippe Coutinho 3 Futera aláírtja (a felső sorban) már önmagában is elég eltérő, de ha összevetjük a Panini által kiadott kártyákon található, amúgy meglehetősen konzekvens aláírásaival, akkor itt sem nehéz megállapítani, hogy valami nagyon nem stimmel.

2018-10-12-coutinho.jpg

Zárásként pedig egy utolsó értelmezhetetlen darab egy csapattárstól, felül a Futera kártyájával, alul egy Panini Flawlessel, és egy személyesen (IP) aláírt kártyával:

2018-10-12-willian.jpg

Hol itt a probléma, amikor ilyen szembetűnő a dolog? Hát ott, hogy a Futera óriási presztízzsel bír a gyűjtők körében, 99%-uknak soha nem jutna eszébe bármit megkérdőjelezni, amin az ő logójuk van. Ez amolyan vakság-féleség: "A Futera az Futera, inkább hiszek neki, mint a saját szememnek!"

Nem állítom egyetlen szóval sem, hogy a Futera szándékosan csal. Lehetnek teljesen vétlenek is, hiszen kötnek egy szerződést, jóhiszeműen azt feltételezik, hogy a játékos (vagy a menedzsmentje) betartja azt, ők le vannak fedezve. De hogy nem ellenőrzik, mit kapnak, az sajnos jól látszik. Ne törjünk pálcát senki feje felett, ám miben lehetünk biztosak ott, ahol ilyen sok a kérdőjel?

Következtetés? Lásd a címben: Felejtsétek el a Futerát! Tényleg!

Rövid, de minőségi focis prémiumsort jelentet meg a Leaf

A Soccer Immortals Collection 2018 sorozat decemberben jelenik meg. Összesen 16-féle base lap lesz benne és 4 inzert. Továbbá 14-féle "szóló" aláírt, 16 duo-, hat trio- és egy féle quad-aláírt kártya. A kiszerelés igen szűkös, egy dobozban egy csomag, abban csupán 3 base vagy inzert, és egy aláírt kártya. A dobozár 250 dollár körül lesz. Kartononként 4 doboz pedig 900 dollár körüli áron várható. Nade milyen aláírtak lesznek benne... Messi, C. Ronaldo, Ronaldinho, "az igazi" Ronaldo, Gerrard, Rooney, Coutinho, Suarez, Pelé... persze mindenki azon fog imádkozni, hogy nehogy Hope Solo jöjjön belőle (bár a másodlagos piacon annak is lehet korrekt ára).

2018-10-09_leaf.jpg

A sorozat dizájnja nekem egy kicsit a Flawless-t és a National Treasures-t idézi. A kiadott képek alapján várhatóan az aláírások is matricások lesznek (a Leaf-nél ez megszokott, többnyire a Paninitől vásárolja ezeket). Mindenesetre, akit csak az aláírás izgat és nem a kártya értékállósága, érdemes majd figyelnie e lapokat a megjelenést követően, mert egy Panini-kiadású kártyának sokszor csak a felébe-harmadába kerülnek.

A sorozat checklistje (ellenőrzőlistája) a Cardboardconnection-ön:
https://www.cardboardconnection.com/2018-leaf-immortal-collection-soccer-cards

Orbán Vili – 24 órás exkluzív Topps Now Bundesliga kártyán

A Topps tavaly még csak az amerikai bajnokság (MLS) és a Premier League játéknapjait követően adott ki időkorlátos, csak 24 órán keresztül rendelhető kártyákat. Idén viszont már a Bundesliga és a Bajnokok Ligája után is. Nos, újabb magyar vonatkozású lap jelent meg, a friss magyar válogatott Orbán Vili ugyanis a Lipcse 6-0-ás győzelmét megörökítő kártyán "elég jó helyet kapott".

2018-10-09.jpg

A kártya ma (október 9.) 15 óráig rendelhető ezen a linken:
https://www.topps.com/collectibles/trading-cards/bundesligatoppsnow/bundesliga-topps-now-featured/pl-topps-now-reg-card-25.html

Megjelentek az első Topps Now Champions League kártyák

Lassan már csak a mongol másodosztályról nem ad ki 24 órás időkorláttal rendelhető NOW kártyákat a Topps. Tavaly még csak az MLS és a Premier League fordulói után jelent meg alkalmanként 3-4 ilyen, idén előbb a Bundesligával újítottak, és mától már a Bajnokok Ligája fordulói után is jelennek meg ilyenek. Most hatféle rendelhető ezen a címen: https://www.topps.com/catalog/category/view/s/uefa-champions-league-topps-now/id/4014

Topps Finest – februárban jelenik meg a BL-prémiumsor

Még csak egy ötoldalas pdf-en mutatták be a februárban megjelenő Bajnokok Ligája prémiumsort. Ami komoly előrelépés, hiszen volt év, amikor csak az elődöntők körül jelent meg. A Topps azt ígéri, hogy Finest sorozat a Chrome továbbfejlesztése dombornyomással, majd meglátjuk, kézbe véve hogyan néznek ki, mert a képek ugyan látványosak, de még csupán grafikai tervek.

2018-10-04-1.jpg

2018-10-04-2.jpg

2018-10-04-3.jpg

2018-10-04-4.jpg

2018-10-04-5.jpg

Az alapsor 100 lapból fog állni, egy számozatlan (refi) és 7 további számozott parallellel (amik idén is színükben fognak eltérni, /250-től 1/1-ig). Lesz ennek egy kiegészítése, amelyből a leggyakoribb is csupán /50-es lesz. A három inzertsor mindegyikének lesznek aláírt változatai, lesz továbbá egy kizárólag aláírtakat tartalmazó sor is.

A kiszerelés, hogy egy doboz hány csomagból fog állni, és azokban hány kártya lesz, még nem ismert, azonban azt már tudni, hogy master boxonként két aláírt lesz benne – így vélhetően az egy dobozban két kisdoboz, és azokban X csomag felállás változatlan marad. Az aláírók közül jelenleg csak az ebben a bemutatóban szereplők ismertek: Messi, C. Ronaldo, Griezmann, Neymar.

A bemutató kiadvány pdf-formátumban itt tekinthető meg

Tegnap elkelt az idei Futera sor egyetlen magyar kártyája

Szeptember elején jelent meg az idei Futera sor, és egyes breakerek máris arra panaszkodnak, hogy a termék lényegében kifutott, szinte megszerezhetetlen. Ugyan csupán 240 karton készült belőle, ám ezek többsége Kínába kerülhetett, legalábbis erre utal, hogy a korábbihoz képest jóval több Futera lapot árulnak kínai eladók. A sorozat egyetlen magyar játékosa (vélhetően volt liverpooliként) Bogdán Ádám, akinek az egyetlen (1/1-es) kártyája tegnap talált vevőre az eBayen, vélhetően magyar gyűjtőhöz került, így talán egyszer a hátoldalát is láthatjuk.

2018-10-01-bogdanadam.jpg

Mi az a "bigyó" a neve alatt? Mez vagy címerdarab helyett egy "loundry tag" került bele, azaz a kis címke, ami mutatja, hány fokon mosható a mez és milyen mosószerrel. Agybaj? Innen nézve talán igen, de az amerikai baseball- és NFL-gyűjtők megvesznek az ilyen címkedarabos kártyákért (ahogy a kosarasok a logoman-ért). Én már személy szerint feladtam a reményt, hogy az amerikaiak ilyen furcsaságait megértsem, mindenesetre, akik juharsziruppal öntik nyakon a tükortojást, azoktól egyebek is kitelnek. Szerintem is kisebb gyalázat ilyet tenni egy 1/1 kártyába, de a gyártó érthetően abból indul ki, amit lát, hogy jól megy a piacon. És baseballban egy ilyen kártya a woah yeah grrrrrr wáááááá, ómájgád-ómájgád-ómájgád...

Több FIFA365 tévnyomatot is találtak már Magyarországon

Szűk kaszt a kártyagyűjtőkön belül, akik tévnyomatokat (is) gyűjtenek, de számukra az ilyenek igazi kincset érnek. A "nagy szám" az alábbi tévnyomatokban az, hogy mindegyiket itthon bontották csomagból. Tehát tartsátok nyitva a szemeteket, mert ezek a lapok minimum kiváló cserealapok:

Ezeket a csapatlogókat egyetlen 50 csomagos dobozból bontották, ami abból kikerült, mind ilyen fejjel lefelé vágású volt (köszönjük Robinak a találatot):

2018-10-01-1ok.jpg

Ez a Walker kártya pedig azért rendhagyó, mert hiányzik róla a fekete festék, ami nemcsak a játékos fura színén látszik, hanem a felső kiskockákon is, melyekből teljesen hiányzik (köszönjük Samunak a találatot):

2018-10-01-2.jpg