KÁRTYAGYŰJTŐ BLOG • Focis- és kosaraskártyák, meg minden sportkártya, ami magyar!

Kártyagyűjtő

Semmi, semmi, csak röpködnek a százmillió forintos sportkártyák...

2019. február 28. - Beniiiiii

Mindig is tudtuk, hogy a sportkártyák gyűjtése nem csupán egy szép hobbi, hanem bizony üzlet, befektetés is. Aki erről nem vesz tudomást, az bizony vak. Hogy mennyire, arra egy hét alatt két igen szemléletes példát is kaptunk. A PWCC aukciósház úgy döntött, hogy néhány ritkaságot inkább az eBayen árverez el, mintsem saját felületén, hogy nagyobb vevőkörhöz jusson el a lehetőség.

Az első lejáró ezek közül egy Michael Jordan kártya volt, a Skybox 1997-98-as Metal Universe sorozatának Precious Metal Gems inzertsorából. E szériából akkoriban egy csomag 2,49 dollárba került, azaz mai áron uszkve 750 forintba. Ugyanebből a sorból ma már egy bontatlan 24 kártyás dobozt 2000 dollár körüli áron mérnek, azaz a csomagár a 35-szörösére nőtt. Ezen 123 darabos inzertsor minden kártyának 100db számozott színváltozata (parallelje) jelent meg, ezek közül az 1-10-ig számozottak zöld színűek voltak, a 11-100-ig számozottak pedig pirosak.

2019-02-20-b.jpg

E kártya jobb széle ráadásul olyan rossz állapotban volt, hogy a minősítő PSA nem is osztályozta, ehelyett az "altered" minősítést adta rá, mintha levágtak volna belőle (nem, nem hiányzik belőle semmi, de saját presztízsük végett, szerintem így úszták meg, hogy gyengébb osztályzattal illessék).

A Forbes, a világ egyik legtekintélyesebb üzleti magazinja is foglalkozott a kártya adásvételével, és megállapításaik szerint:

• Ez minden idők negyedik legdrágább kosaraskártya adásvétele, egyben a legdrágább modern (azaz 1990 után kiadott) kosaraskártya.

• A legdrágább eBayen valaha elkelt kosaras kártya.

• Amely egy meg nem nevezett forrás szerint mindössze két év alatt háromszorozta meg az árát.

• A cikk talán legfontosabb megállapítása pedig az, hogy a sportkártya az egyik legjobb befektetés, mert értékőrző, és likviditása is igen magas, azaz pillanatok alatt pénzzé tehető, ha úgy hozná a szükség.

Ja, a legfontosabbról még nem írtam: mennyiért is kelt el?

2019-02-20-a.jpg

Nem tévedés, 350 ezer dollárért, ami kis ráhagyással százmillió forint. Igen, annyi. Érdemes azt is megnézni, hogy hány, és milyen értékű licitek érkeztek rá az utolsó pillanatokban (sokan szeretnek így licitálni, mert akkor nem adnak esélyt a konkurenseknek, hogy meggyőzzék magukat egy a feletti, még magasabb licitről):

2019-02-20-c.jpg

A fenti képen csak a végső összecsapás látszik, két ember csatája a lejárat előtti utolsó percben. A kártya ára 57 másodperc alatt 75 ezer dollárral emelkedett, átszámítva másodpercenként 380 ezer forinttal. A teljes licittörténetben az is látszik, hogy 100 ezer dollár feletti licitből több, mint 130 darab érkezett (igaz, sokan több alkalommal is tettek rá).

És akkor most képzeljük el, hol lett volna a vége, ha ez a kártya 9-es vagy 10-es minősítést kapott volna a PSA-tól.

Pár napra rá járt le az eBayen egy másik, szintén a PWCC által elárverezett kártya is. Tom Brady aláírt, 100-ig sorszámozott lapja a 2000 Playoff Contenders sorozat Championship Ticket inzertsorából. Amelyre 118 licit érkezett, az utolsó percben ugyan csak három, de azok is harmadával dobták meg a korábbi nyerő licitet. Ez a kártya is rekord, a Yahoo szerint ez a valaha volt legmagasabb árú, liciten elkelt NFL-kártya. Melyért a nyertes 400 ezer amerikai dollárt, azaz 111 millió forintot fizetett:

2019-02-28.jpg

Mitől ér ennyit egy aláírt papírfecni? Azon túl, hogy fentebb már utaltam ezen kártyák befektetés-jellegére, ennek megértéséhez egy kicsit amerikai gyűjtővé is kell válnunk. Hiszen ebből a kártyából 100 darab jelent meg, az azért nem is olyan kevés. Csakhogy a kártya ritkasága mellett annak állapota is nagyon fontos a gyűjtők számára, és a 100 megjelent darabból csak ez, és egyetlen másik kapott 9-es minősítést, az összes többi ennél alacsonyabbat. Másrészt szerepel rajta a varázsszó is: ROOKIE!

Mi is az a Rookie? Szó szerint újoncot jelent, és a kiadók a játékosok első kártyán történő megjelenésére szokták ráaggasztani ezt a jelzőt, vagy ahogy a Panini újabban csinálja, egyszerűen csak rátesz egy aprócska kétbetűs RC-logót (RC = Rookie Card). Az amerikaiak megőrülnek a Rookie kártyákért, komoly gyűjtők előbb mennek ezekre, mint bármi másra, áruk ennél fogva jóval magasabb, mint a játékos későbbi megjelenéseié. Megint csak Michael Jordannal példálózom, akinek egy egérrágta víz áztatta rookie kártyája a közelmúltban több mint 20 dollárért kelt el, makulátlan állapotban pedig a határ szinte a csillagos ég.

Tegyük hozzá gyorsan, a Rookie Card inkább legenda, mint valóság. Sokszor olyan kártyákra is ráaggatják, amelyek adott játékos sokadik megjelenései. Például rátették a Chelsea-kapus Kepa Arrizabalaga kártyájára is a nemrég megjelent Treble-sorozatban, holott Kepa korábban vagy tucatnyi európai kiadású Adrenalyn XL vagy Megacracks kártyán szerepelt már. De mint tudjuk az amerikaiak számára a világ véget ér a saját országuk határánál, az amerikai kiadók úgy tesznek, mintha Európa nem is létezne. A most agyonhype-olt kosaras, Luka Doncic 2018-19-es Prizm sorozatban megjelent kártyájára is felkerült az RC-logó. Holott ő is megjelent korábban, egy 2017-es Euroleague kártyasorban, még a Real Madrid játékosaként. Amerikában azonban a valóság ebben is relatív.

A bejegyzés trackback címe:

https://kartyagyujto.blog.hu/api/trackback/id/tr2814658833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása