KÁRTYAGYŰJTŐ BLOG • Focis- és kosaraskártyák, meg minden sportkártya, ami magyar!

Kártyagyűjtő

Miért méri az angol sapkában a válogatottságok számát?

Mikre nem bukkan az ember...

2019. július 25. - Beniiiiii

Nem írnék hosszabb történeti visszatekintést, hogyan és mikor vált el egymásról a Rugby és a Football, ott van rá a Wikipédia, de ha mindenképpen rögzítenénk pár dátumot, legyen mondjuk 1863 az angol Football Association megalakulása, és 1972, az első FA Cup kiírása. És mindez miért fontos? Az alábbi, 1920-ban a "The Boy's Own Paper" magazinban megjelent kártyácska miatt, amelyen az akkor már 50 éve kettévált Rugby és Association Football továbbra is együtt szerepel.

2019-07-25-bogyok.jpg

A négy brit szövetség mellett további négy nemzeti rögbiszövetség sapkái szerepelnek rajta. A mai modern futballt akkor még Association Football-nak nevezték, a négy brit "ország" sapkái az alsó sorban figyelnek.

Az "International Football Caps" felirat pedig segít megérteni, miért számolják angolul a válogatottságot "sapkában". Merthogy "caps"-nek hívják, a mai napig. Akkoriban ugyanis minden játékos, aki válogatott meccsen szerepelt egy díszes sapkát kapott, olyanokat, mint a fenti kártyán láthatók is, ha pedig valaki sokszoros válogatott volt, csak a sapkáit kellett összeszámolnia. És miért kaptak sapkát? Hát, hogy abban játszanak, és így különböztessék meg ki, kivel van egy csapatban, a kezdeti legelső években ugyanis nem volt még minden alkalommal egységes mez vagy szerelés, tényleg azt (is) nézték meccs közben, kinek mi van a fején!

2019-07-25-bogyok-2.jpg

A képen egy a '30-as évekből származó skót válogatott sapka.

Hát ezért van Király Gábornak 108 válogatottsága, David Beckhamnek pedig 115 sapkája.

(Képek: Cartophilic és Wikipédia)

A bejegyzés trackback címe:

https://kartyagyujto.blog.hu/api/trackback/id/tr8914979888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása