KÁRTYAGYŰJTŐ BLOG • Focis- és kosaraskártyák, meg minden sportkártya, ami magyar!

Kártyagyűjtő

Végre Magyarországon is megjelent egy Star Wars kártyasorozat

Frissítve!

2019. december 21. - Beniiiiii

SPOILER MENTES!!! Ha még nem láttad a filmet, akkor is olvass bátran, abból semmit nem árulunk el! (Mert még mi sem láttuk :p )

A Star Wars kártyasorozatokat megjelentető Topps sajnos elég kegyetlen játékot játszik a hazai gyűjtőkkel, ugyanis teljesen esetleges, hogy mely sorozatok jelennek meg idehaza is. Ez a világ eleve két részre szakadt, hiszen ugyanazon filmeknek egész más felépítésű sorai jelennek meg Amerikában és Európában; az aláírt, sketch vagy éppen memorabilia-darabos amerikai sorokat csupán egyetlen budapesti sportkártyabolt, a Best Sportcards Corner forgalmazza.

Ám mi úgy ahogy vagyunk elfelejtődünk olykor az egyszerűbb európai kiadások esetén is, nálunk nem volt kapható a 9. epizód „elősorozata”, a pár hónapja megjelent Journey to Rise of Skywalker, de pl. a 2017-es Star Wars Universe sem jelent meg itthon. Értem én, hogy a forgalmazónak kellemetlen, hogy a legtöbb kártyasorozat már a hazai megjelenése napján tonnaszám kapható fél és negyedáron kézen-közön, de szerintem ezt egy lakat megoldja, és akkor nem kell a gyengébb mutatók miatt hanyagolni vagy visszafogni ezek forgalmazását.

2019-12-21-1.jpg

Most viszont örüljünk annak, hogy az elmúlt évek kétségtelenül legszebb sorozata megjelenhetett itthon is, mégpedig a nemzetközi megjelenéssel egy napon. Sőt, nem is akármilyen sorozatot kaptunk, első ízben ezekben parallelek, azaz az amerikai sorozatokból ismert színváltozatok is találhatók. Ez meglehetős újdonság az európai sorozatok gyűjtőinek, ilyenek eleddig ugyanis ezekben nem voltak.

A színváltozat szó szerinti színkülönbséget jelent. Mégpedig ugyanannak a kártyának – esetünkben – más háttérszínű változatát, és ezek színenként eltérő gyakoriságúak is. A ritkábbak számozottak, azaz rá van pecsételve, pontosan tudni lehet, hogy az adott kártya adott színű variánsából hány darab készült. Jellemző számozások (más sorozatokból) a /299-es (299 darab van belőle), a /149-es, a /99-es, a /50-es, a /25-ös, a /10-es, a /5-ös és az 1/1, amelyből csupán egyetlen egy darab létezik az egész világon. (Tehát egy 99 darabos alapsorhoz 99 darab 1/1 készül, kártyánként egy.)

2019-12-21-2.jpg

Az alapsor szürke háttérszínű

2019-12-21-3.jpg

2019-12-21-4.jpg

2019-12-21-5.jpg

A leggyakoribb színes parallel (színváltozat) a kék, majd eggyel ritkább a zöld, és még eggyel a lila…

A most megjelent Star Wars Rise of Skywalker sorozatból bizony Magyarországon is húzhatunk kétféle számozottat, más európai gyűjtők ugyanis már több /25-öst is húztak azokból a kiszerelésekből, amelyek nálunk is kaphatók. De akkor nézzük az előfordulási arányokat, ami megtalálható a csomagok hátoldalán, és amiből számolgathatunk is.

Minden európai csomagban 6 kártya található, ezekből jellemzően 3 base lap, egy kék parallel, egy más színű parallel, a hatodik pedig valamely inzertsor lapja. A fekete színű 1/1 lap előfordulását ismerjük, azok minden 24.860. csomagban fordulnak elő. Az arany színűek pedig minden 995.-ben, ezek pedig /25-ös számozásúak, azaz fajtánként csak 25 darab létezik belőlük. Az összes többi szín jóval gyakoribb, meg is becsüljük, mennyire:

EURÓPAI KIADÁS:
• Fekete 1/1 – 24.860 csomagonként fordul elő – 1 db
• Arany #/25 – 995 csomagonként – 25 db
• Piros, számozatlan – 12 csomagonként – kb. 2100 db
• Lila, számozatlan – 4 csomagonként – kb. 6250 db
• Zöld, számozatlan – 2 csomagonként – kb. 12.500 db
• Kék, számozatlan – minden csomagban 1 db – kb. 25.000 db
• Base, számozatlan– minden csomagban átlag 2,8 db – kb. 70.000 db

Időközben hozzájutottam amerikai kiadású csomagokhoz is, ott pedig mások az előfordulási arányok. Ott a zöld a leggyakoribb, a kék ritkább, a piros csak a Walmart blastereiből húzható, viszont van náluk /99-es narancs parallel is. Kiderült az is, hogy az amerikai /25-ös arany és fekete 1/1-es lapok hátulján másféle pecsét van, ráadásul máshol, így tulajdonképpen ezekből mind van európai és amerikai számozású, így a /25-ös aranyból világszerte összesen 50 darab létezik, az 1/1-es feketéből pedig kettő!!! Az amerikai csomag alapján megbecsültem az ottani előfordulási arányokat is:

AMERIKAI KIADÁS (csak base parallelek):
• Fekete 1/1 – 7.500 csomagonként fordul elő – 1 db
• Arany #/25 – 264 csomagonként – 25 db
• Narancs #/99 – 67 csomagonként – 99 db
• Piros, számozatlan – exkluzív domozokból* – kb. 300 db
• Kék, számozatlan – 5 csomagonként – kb. 1420 db
• Lila, számozatlan – 4 csomagonként – kb. 1770 db
• Zöld, számozatlan – 2 csomagonként – kb. 3540 db
• Base, számozatlan– minden csomagban átlag 4 db – kb. 30.000 db

 *: A piros variánsok egyedül a Walmartban kapható balsterekből húzhatók, tengerentúli gyűjtők szerint ezekből tízezer doboz jelent meg, és dobozonként 3 piros található bennük. ezt fogadtam el a becslés alapjául.

Az előfordulások alapján kiszámolható, hogy a sorozatból háromszor több csomag jelent meg Európában (2 millió 460 ezer csomag), mint az USA-ban (742 ezer csomag), így a színes paralelek többsége is Európából lesz elérhető. Azért összesítettem a színesek kártyánkénti előfordulását is:

ÖSSZESÍTETT (EU+USA) ELŐFORDULÁSOK:
• Fekete 1/1 = 2 db
• Arany #/25 = 50 db
• Narancs #/99 = 99 db
• Piros, számozatlan = 2400 db
• Lila, számozatlan = 8000 db
• Zöld, számozatlan = 16.000 db
• Kék, számozatlan = 26.500 db
• Base, számozatlan = kb. 100.000 db

E számok alapján tehát egyáltalán nem reménytelen nekifutni a base-en felül nemcsak a kék, de akár a zöld színű soroknak sem. Az alapsor 99 kártyás, ezeken felül 79 inzert és 6 limitált szerepel a checklisten, ám utóbbiak némelyike csak speciális kiszerelésekből húzható:

2019-12-21-6.jpg

• A hat limitált előfordulása változó, ezért nem is lehet fixen megtalálni őket adott kiszerelésekben, ahogy ez korábban jellemző volt. Van közöttük ugyanis Arany, Ezüst és Bronz változat, de ezek nem színváltozatok, tehát tényleg csak hatféle Limitált kártya van a sorozatban, de a Bronzzal jelölt jóval gyakoribb lesz, mint az ezüst, az arany pedig a legritkább. Korábban, amikor a Topps egyes sorozatokban így variálta a Limitáltak ritkaságát, az volt a jellemző, hogy 10 Limitáltból csak egy volt Arany, 2-3 Ezüst, a maradék 6-7 pedig Bronz. A limitáltak a kis fémdobozokban és a multipack kiszerelésekben lesznek, mindben 1-1 darab. De 3-féle csak Multipackból jöhet, a másik 3-féle pedig csak fémdobozból.

2019-12-21-7.jpg

• A hatféle patch-kártya (ami a sportsorozatokban mezdarabos, itt valamiféle, a régi felvarrókra emlékeztető textil-címer lesz bennük) csak a kis fémdobozokban lesz megtalálható, dobozonként 1-1 darab.

A fémdobozok és a multipack-kiszerelés Angliából rendelhetők, pár európai országban is kaphatók voltak... amíg az amerikai gyűjtők fel nem vásárolták őket mind. Sajnos ezek idehaza nem jelentek meg, és ugyan a limitáltak egy ideje elérhetők a Relay/Inmedio boltokban (aki 3 csomagot vásárol, kap egy limitátat, tehát a 6-féle limitáltért összesen 18 csomagot kell venni), de a patch-kártyák már csak eBayről érhetők el, elég horror áron, darabja 20 euró alatt még nem fordult elő, és ez csak drágább lesz.

2019-12-21-8.jpg

• Megjelent továbbá két olyan kártya, amelyeket kizárólag Angliában a CineWorld mozihálózat bemutató vetítésein osztogattak, ezek semmilyen kiszerelésben nem lesznek megtalálhatók, tehát angol cserepartnert kell keresni, vagy lecsapni rájuk az eBayen. Ezek 4 kártyás csomagokban voltak, minden csomagban benne volt mindkét exkluzív kártya.

• Az amerikai kiadásban az inzertsorok lapjainak is vannak számozott színváltozatai (paralleljei), az európai kiadásban ilyenek nincsenek.

• A Kylo Ren Continuity névre hallgató inzertsor 15 kártyája közül ebből a sorozatból csak a 6-10 számú lapok jöhetnek, az első 5 ugyanis a Journey to Rise of Skywalker sorban volt (itthon nem forgalmazták), a 11-15-ös számú darabok pedig majd valamely következő sorozatban lesznek megtalálhatók.

• Az első bontások alapján olybá tűnik, hogy a legritkább inzert-típus a 19 darabos „Sticker” szett lesz, melyekből egy-egy darab átlagosan 12 csomagonként fordul elő.

• Tamásnak hála azt is tudjuk, hogy egy 30 csomagos itthon is kapható dobozból jellemzően 84db base lap jön, 30 db kék parallel, 15 zöld parallel, 7 lila parallel, 3 piros parallel, továbbá 38 inzert.

Végezetül pár mondat arról, hogy az amerikai kiadásban jóval több minden lesz: aláírtak, sketch (azaz kézzel festett) kártyák, medallionok (fémmedál-betétes kártyák), továbbá a színészek jelmezeinek darabjait tartalmazó memorabilia-kártyák is. Sőt, a Millennium Falcon egy paneljét is feldarabolták, ezek is kártyákba kerültek.

2019-12-21-9.jpg

Egy Rey-jelmezdarabos kártya az amerikai kiadásból

Irigykedhetünk rájuk, csak abba is gondoljunk bele, hogy ha ilyenek a mi csomagjainkból is jönnének, akkor nem 320 forintba kerülne egy öt kártyás csomag, hanem 3500-4000 forintba. Igen, úgy is, hogy csak minden ötödikben, tízedikben lenne valamiféle átlagon felüli ínyencség. Persze belehúzni mindig lehet, sőt, aki meg sem próbálja, annak biztosan nem is jön ilyesmi. Aki tehát a Star Wars sorozatok amerikai kiadású kiszereléseit keresi, az kukkantson be a Best Sportcards Cornerbe (Budapest, VII., Dembinszky utca 29), vagy kérdezzen rá a Facebook-oldalukon, ott elő szoktak fordulni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kartyagyujto.blog.hu/api/trackback/id/tr3315361930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása