KÁRTYAGYŰJTŐ BLOG • Focis- és kosaraskártyák, meg minden sportkártya, ami magyar!

Kártyagyűjtő

Trónfosztás: bizonyos értelmben ez minden idők legelső fociskártyája

2019. május 10. - Beniiiiii

Mindeddig az 1898-ban kiadott „Marcus – Football Clubs & Colours” sorozatot tartotta mindenki a valaha volt legelső fociskártyasornak, melyről mi is írtunk már korábban. Ez – ha a sorozatokat tekintjük – továbbra is megáll, ám a legelső focistát ábrázoló sportkártya terén trónfosztás történt. Ugyanis előkerült egy 1896-os kártya a „Baines of Manningham” sorozatból, amelyen Arthur Wharton, a Darlington FC játékosa szerepel.

2019-05-10.jpg

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy nem futballistaként, hanem a 100 yardos futás amatőr bajnokaként, bár csapata, a Darlington neve szerepel rajta (a "Play Up" pedig olyasmi rigmus lehetett, mint korábban a Tempó, vagy manapság a Hajrá a magyar pályákon). A feljegyzések szerint csupán 10 másodperc alatt futotta le a távot, amivel amatőr világcsúcsot tartott. Ez 91 méternek felel meg – tekintve a kor viszonyait, pályákat és cipőket, ez óriási időnek számít, hacsak nem egy kicsit elnézően mérték az idejét.

Akkoriban teljesen megszokott volt, hogy valaki több sportágat is űzött egyszerre, így Wharton kerékpározott és krikettezett is. Hasonló példáért nem is kell messzire mennünk, első olimpiai bajnokunk Hajós Alfréd sem csak úszott, talán kevésbé közismert róla, hogy a BTC-ben évekig játszott balösszekötőt, 1901-ben és 1902-ben magyar bajnokságot is nyert csapatával. Sőt, (legalább) egyszer játszott a válogatottban, melynek később kapitánya is lett.

Arthur Wharton később már futballistaként is megjelent kártyán, a Rotherham Town játékosaként. Posztja – akkoriban teljesen megszokottan – kapus és szélső volt.

2019-05-10-b.jpg

Wharton – amíg aktívan sportolt – folyamatosan ingázott a futás és a foci között, hol egyikkel hagyott fel a másikért, hol fordítva. A képeken talán nem látszik, de színesbőrű volt. Tizenhét év alatt nyolc focicsapatban fordult meg. A Preston North End amatőr játékosaként FA Cup elődöntőt is játszott 1897-ben. Alkoholizmusa miatt 1902-ben felhagyott a sportolással és szénbányásznak állt. Darlingtonban és Roterhamben is szobrot állítottak neki, utóbbi kicsinyített mását pedig a FIFA székházában is közszemlére tették.

Képek: rarecards.co.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://kartyagyujto.blog.hu/api/trackback/id/tr3014818550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása