KÁRTYAGYŰJTŐ BLOG • Focis- és kosaraskártyák, meg minden sportkártya, ami magyar!

Kártyagyűjtő

Amatőr próbálkozás, de működik – már a matricákat is hamisítják!

2019. szeptember 16. - Beniiiiii

Sokszor foglalkoztam már a rookie-mániával, ami Amerikából menthetetlenül átterjedni látszik Európára is. Azaz egyre többen látnak üzleti lehetőséget egy-egy játékos legelső hivatalos megjelenésében, ezekből a kártyákból/matricákból minél többet összeszednek, eltesznek, aztán hype-olják őket, és verik fel az árát. Ami számomra azért is érthetetlen, mert egy európai kiadású sorozat Adrenalyn XL vagy Match Attax base kártyája/matricája olykor milliós mennyiségben is megjelenik. Olykor sikerrel járnak, lásd a Ligue 1 matricasorozat első Mbappé matricájának árát sikerült 100 dollár körülire feltornászni, holott még mindig rendelhető (igaz, csak francia címre) a Panini honlapjáról. Ja, igen, ezt kevesen tudják, így jól lehet hype-olni, tehát látjuk, hogy az információ aranyat ér.

Ez viszont valami új. Ugyanis Ansu Fati-ról, a Barcelona új tinisztárjáról még nem jelent meg semmi. Se kártya, se matrica. Akkor ez mégis mi, amit az eBayen árulnak, és máris több, mint tízezer forintos áron van?

Aki elővigyázatlan, csak a címet és a leírást nézi, könnyen lépre megy, nosza, vegyünk, ha évek múlva sztárjátékos lesz, biztos még ennél is többet fog érni! Ám aki egy picit figyel a részletekre is, könnyen kiszúrhatja a matrica hátoldalán ezt (persze előbb el kell jutni addig, hogy valaki arra is vessen egy pillantást):

2019-09-16-3.jpg

Bizony, ez egy "My Panini" matrica. Azaz a Panini gyárában készül, de nem része egyetlen hivatalos sorozatnak sem. Ezt az egyedi kártya/matrica rendelési lehetőséget ugyanis azért tartja fenn a Panini, hogy Gipsz Jakab apuka csináltathasson a gyerekéről, Gipsz Döncikéről matricát, és az villoghasson vele a suliban, meg egyáltalán örüljön neki. A Panini meg nem figyel, és ilyen "custom-ok" is simán átcsúsznak a rendszerén.

Igen, nem árt felkészülni, hogy lassan már nem csak az értékesebb kártyákat hamisítják, hanem a rookie-mánia miatt a matricákat is. Ez egy ilyen világ, sokan próbálják az egyszeri, felkészületlen gyűjtőket lehúzni, egyre gusztustalanabb módszerekkel. Nem mondhatok mást, minthogy tessék minden jelentősebb kiadás előtt tájékozódni. Az információ ebben a hobbiban talán a pénznél is fontosabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://kartyagyujto.blog.hu/api/trackback/id/tr915105588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása