KÁRTYAGYŰJTŐ BLOG • Focis- és kosaraskártyák, meg minden sportkártya, ami magyar!

Kártyagyűjtő

Drága játék hülyegyerekeknek

2020. január 06. - Beniiiiii

A Panini bejelentett egy új sorozatot Blockchain néven, amelyekben csak 1/1 kártyák lesznek. A kártyákat a Panini oldalán lehet megvásárolni… illetve ez így nem pontos. Szóval Holland-stílusú aukción lehet hozzájuk jutni. Azaz magasról indul az ár, ami folyamatosan csökken, és amikor valaki lecsapja, akkor puff, vége, annyiért megvette. És mit kapunk a pénzünkért? Egy olyan digitális kártyát, amit szabadon adhatunk-vehetünk a Panini erre létrehozott felületén. Sőt, annak fizikai változata is létezik, amit a tulajdonos bármikor elpostáztathat magának, és onnantól a digitális és fizikai változat külön életet él, a digitálist és a fizikait is eladhatja. Csakhogy, ha a kettő különválik (azaz a fizikai változatot valaki már "lekérte", azaz zsebre vágta), a digitális ennek a lehetősége nélkül már jóval kevesebbet fog érni.

2020-01-06.jpg

Ez tehát a spekulánsok világa. Nyilván előfordulhat, hogy kisebb sztár jelenik meg a sorozatban egyszer, akinek felmehet az értéke idővel… de az elején egész biztosan nem ez lesz a jellemző.

A dolog alapvetően egy jó játék. Persze pénzzel, de a pókert is ilyesmivel játsszák, naponta ezermilliárdokat tőzsdéznek meghamisított eredményekkel hencegő cégek részvényeiért, szóval mi is a baj ezzel?

Alapvetően az ára. Az aukciók ugyanis 100 ezer dollárról indulnak. Nem vicc, átváltva 30 millió forintról. Focisból például Luis Suarezzel indítottak, akinek a legolcsóbb aláírt lapjai 35-40 dolláron mennek mostanság, azaz 10-12 ezer forinton. Őszintén remélem, hogy a piac nem hülyül meg, és tényleg lemegy az ár 200 dollár alá, mire valaki már nem bírja és lecsapja, de attól tartok ez hiú remény, és őrület lesz ebből is.

2020-01-06-b.jpg

Nincs mit csodálkozni egy olyan hobbyban, ahol dollártízezrekért mennek a még pályára sem lépett Zion Williamson jobb kosaras-lapjai, ami olyan szintű spekuláció, hogy legalább 10-szeres MVP-nek és 5-szörös bajnoknak kéne legyen, hogy nagyjából tartsa az árát. Óriási tehetség és ígéret, de nem mellesleg ő a legsérülékenyebb újonc!

Ja, és miért hívják ezt az egészet Blockchainnek? (Mellesleg csak fizikai valutával, a jó öreg amerikai zöldhasúval lehet fizetni érte.) A Panini ezt hosszasan, nagyon bonyolultan, és nagyon szakmainak tűnően magyarázza, aminek általában az a vége, hogy egy halk „jól van”-nal fűszerezve mindenki néz bután és bólogat. Igaz, a digitális változat a vogon űrhajók megérkezéséig (melyek egy intergalaktikus sztráda építése miatt eltakarítják a Földet az útból) valóban örök darab lesz, és mivel csak a Panini felületén lehet majd ezt adni-venni, mindig egyértelmű lesz, hogy kié… de szerintem csak egy divatos szót kerestek rá (tuti prémiumot kapott, aki házon belül kitalálta), az mégis elég hülyén vette volna ki magát, ha Hype-nak nevezik.

Akit érdekel, hol jár az első 10 ilyen kártya „árverése” (bocs, majdnem átverést írtam), az itt követheti nyomon. Az első szett 100 darabos lesz: https://www.paniniamerica.net/blockchain.html

Hé, csajszi, van egy digitális aláírt Honus Wagnerem, eskü tízmillába került, nekem telik rá, szóval, feljössz megnézni?

A bejegyzés trackback címe:

https://kartyagyujto.blog.hu/api/trackback/id/tr4615396320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása