KÁRTYAGYŰJTŐ BLOG • Focis- és kosaraskártyák, meg minden sportkártya, ami magyar!

Kártyagyűjtő

Nem minden az, aminek látszik!!!

2017. október 20. - Beniiiiii

A Zeenut egy nagy becsnek örvendő baseballkártya sorozat volt: 1911-38 között kb. négyezer féle lapjuk jelent meg - bonbonokban és csokikban, mivel a cég egy Észak-Karolina-i édességgyár volt. Ma nagy ritkaságnak számítanak, csakhogy a piac tele van hamisítványokkal. Nem véletlenül, hiszen keresettek, keveseknek van belőle, így tapasztalatlanabb gyűjtők könnyen lépre mennek, lévén nincs összehasonlítási alapjuk (hasonló a helyzet a csupán pár száz példányban megjelent 1911-es Honus Wagner tobacco carddal - amit az illető letiltatott, mondván vele ne adjanak el cigarettát, csak addigra már pár száz belekerült a pakkokba - ma millió dolláros tétel is lehet egy jobb állapotú belőle / vagy a modernebbek közül a Jordan rookie kártyát is elég nagy mennyiségben hamisítják).

benedek_tibor.jpg

Szóval, amikor megláttam ezt a Benedek Tibor "kártyát" bennem is a "mi a szösz ez" kérdés fogalmazódott meg, hogyan lehet, hogy a Zeenut egyszer csak feltámadt. Nos... nem támadt fel, ez azonnal egyértelművé vált, amikor ráeresztettem az eBayre egy keresést, és csupán egy eladónál fordult elő, nála viszont 3700-féle tétel, azokból pedig jellemzően 1-2 darabok. Rákeresve is csupán két fórumot találtam, ahol nem csak kérdések, hanem válaszok is voltak róla: A Zeenut 70 éve becsődölt, a márkanévnek nincsen új tulajdonosa, azt "bitorolják". Ez a lap egy 2011-es házi készítésű sorozat darabja, egy klasszikus kártya nevével és némileg a stílusában. Ugyan lehet szépnek tartani, de nem több annál, minthogy valahol a világban valakinek a pincéjében egy lézernyomtató kinyomta valami jobb minőségű uv-mintás papírra pár példányban, körülbelül 3*7 centis méretben.

Ha vállaltan utánzatként hirdetnék, egyedi, házi készítésűként, ráadásul a kártyán is jelölnék, akkor megemelném a kalapom. De mivel eredetiként hirdetik, így nem más, mint ócska hamisítvány. Sajnos.

A bejegyzés trackback címe:

https://kartyagyujto.blog.hu/api/trackback/id/tr4413514809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása