KÁRTYAGYŰJTŐ BLOG • Focis- és kosaraskártyák, meg minden sportkártya, ami magyar!

Kártyagyűjtő

Nem csak vagyonokért lehet a legkeresettebb játékosok aláírt kártyáihoz jutni

2018. április 06. - Beniiiiii

Amikor megjelenik egy-egy új amerikai sorozat, általában a korábbiak ára esik valamelyest. Kivétel a legnagyobbak aláírt kártyái. A másodlagos piacon azonban egy-egy kártya értékét nem csak az határozza meg, ki szerepel rajta, hanem, hogy mely sorozat részeként jelent meg. Egyrészt mert befektetői szemmel (ilyen magasságokban már ez számít) fontos az is, hogy az adott lap mennyire keresett sorozat része, hány gyűjtőnek hiányzik valamely sorából (azaz mennyire tarja az értékét... ez már szinte tőzsdei spekuláció).

Ez viszont esélyt ad azon gyűjtőknek, akik nem konkrétan valamely sorozat lapját keresik, hanem, mondjuk rászánják magukat, és összespórolnak egy-egy C. Ronaldo, Pelé vagy Messi aláírt kártyára valót.

Ilyen szempontpól tipikusan messze alulértékelt kiadó a Leaf. Mely egy alig 8 éves cég (nem tévesztendő össze az 50-es évektől egészen 2000-ig ugyanezt a nevet használó más kiadókkal), s amely a Panini és a Topps farvizén kisebb sorozatokkal evez. Jó öt éve szétperelték egymást a Paninivel, a Leaf a PRIZM márkanév használatát kifogásolta, mely néven a Panini teljes sorozatokat jelentetett meg, de a Leaf használta először, a Panini pedig visszaperelt ugyanezen az alapon a CRUSADE márkanév használatáért. A cicaharc vége kibékülés lett, belátták, hogy jobb a pénzt kártyákra és nem ügyvédekre költeni, sőt, megállapodásuk arra is kiterjedt, hogy – nagyon leegyszerűsítve – megosztják egymással az exkluzív szerződéssel bíró sztárok aláírásait egymás sorozataihoz. Így jutott például a kosaras Damian Lillard-hoz a Panini, a Leaf pedig többek között egypár focis világsztárhoz.

Persze a másolás ezzel nem ért véget, ahogy a Panini a Flawless lapokba drágaköveket pakolt, milyen jól hangzik már egy gyémánt parallel... úgy a Leaf gyöngyöket tett a kártyákba, hiszen ugyanolyan jól hanzik egy fekete gyöngy parallel is (egyszer szeretnék egy sorozatot indián törzsfőkkel és üveggyöngyökkel - de ez nem tartozik ide). Ami viszont minket elsősorban érdekel az az, hogy a Leaf vegyes, multisport sorozataiban bizony megtalálhatók Cristiano Ronaldo, Messi, Neymar és Pelé aláírt lapjai is.

Aki pedig nem befektetői szemmel gyűjt, hanem tőlük szeretne egy-egy aláírt lapot, a Panini kártyák árainak töredékéért hozzájuthat egy-egy ilyenhez a másodlagos piacról. Messiért például az esetenként 800-1000 dollár helyett már 250-300-ért. Cristiano Ronaldohoz a fix áron jellemzően 700-1500 dollárért hirdetett ár helyett akár 150-250-ért, Peléhez pedig olykor akár 150 dollárért. Önmagában ez is sok persze, rengeteg... csak ugye mihez képest.

01_13.jpg

02_14.jpg

03_14.jpg

Mivel ezek multisport sorozatok, akadnak köztük vegyes mezdarabos kártyák is, a fenti kettőben Pelé és Beckham mezeinek darabjai találhatók, amúgy elég jó nevű sportolók között. Nem bíztatok tehát senkit ezen lapokra, mert anyagi értéküket tekintve nem feltétlenül jó befektetések. Ám aki nem a pénzre, értékállóságra, megtérülésre hajt, hanem tényleg ezen sztárok aláírt kártyáinak valamelyikét szeretné gyűjteményében tudni, nos, ők ennél jobb alternatívát keresve sem találhatnának. Jó vadászatot!

A bejegyzés trackback címe:

https://kartyagyujto.blog.hu/api/trackback/id/tr7213813500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása