KÁRTYAGYŰJTŐ BLOG • Focis- és kosaraskártyák, meg minden sportkártya, ami magyar!

Kártyagyűjtő

Felejtsétek el a Futerát! Tényleg!

2018. október 12. - Beniiiiii

Kedvetlen, szomorkás bejegyzés következik. Röviden a lényeg? A fociskártyák – sokak által megkérdőjelezhetetlen – királyának tartott Futera szánalmas, hamisított aláírásokkal szórja meg méregdrága sorozatait, melyekből a legkeresettebb lapok a másodlagos piacon olykor súlyos dollárezrekért cserélnek gazdát. Nem állítom persze, hogy ez szándékos, hiszen sokszor ezeket a szerződéseket a játékosügynökök intézik, és volt már rá példa, hogy tőlük el sem jutott a játékoshoz a kártya - tehát a legjobb szándék ellenére is becsúszhatnak ilyen esetek. Csakhogy Stanislaw Lem igen találó megfogalmazása szerint: Egy előfordulás nem bizonyít semmit, két előfordulás az koincidencia (azaz véletlen egybeesés), három vagy több viszont már tendencia (Summa Technologiae).

Tegnap este esett ki a kezemből a billentyűzet (hogy súlyos képzavarral nehezítsem az olvasó dolgát), amikor megláttam az eBayen ezt a jeles darabot. Tim Howard szignóit meglehetősen jól ismerem, lévén gyűjtöm a kártyáit, hiszen édesanyja magyar, kevesen tudják, magyar állampolgársága is van.

2018-10-12-howard.jpg

Összehasonlításnak a Futera kártyája alá tettem két másikat is. Namost, olyan előfordul, hogy egy játékosnak idővel megváltozik az aláírása, vagy a szignója, ilyen például Didier Drogba. Olyan is, hogy valakinek van hosszú aláírása és közepesen, meg nagyon rövid szignója, ilyen például Marcel Desailly. Olyan viszont nem létezik, hogy valaki előtte és utána is konzekvensen, lényegében egyforma vonalvezetéssel ír alá, csak éppen közte, ráadásul egyetlen alkalommal nem. Ugyanis a Futera fenti kártyája 2012-es. A bal alsót személyesen (angol zsargonnal IP, azaz In Person) írta alá 2010 vagy 2011-ben. A jobb alsó pedig a Panini 2016-os Noir sorozatában jelent meg. Nem okoskodom tovább, annyira szemmel látható a különbség.

Azzal kezdtem, hogy egy előfordulás nem bizonyít semmit, úgyhogy folytassuk. Johan Cruyff 2016-ban hunyt el. Ez az aláírt kártyája pedig ugyanebben az évben jelent meg a Futera sorozatában. Itt is alátettem pár autentikus aláírását összehasonlításnak.

2018-10-12-cruyff.jpg

Mi nem stimmel a futerás kártya szignójával? Aki szeret olvasni, annak ajánlom ezt a cikket, de röviden a lényeg: Egyrészt ha valami konzekvens egy aláírásban az általában a vonalvezetése. Cruyff aláírása pedig minden esetben egy vonalból áll (néha az alsó, aláhúzás-szerű keresztvonalak külön írottak, de a többi a lényeg), a futerás kártyán viszont három vonalból.

2018-10-12-cruyff-2.jpg

A kezdő J-betűt lehet elnagyolni, (ahogy e fenti képen meg is tette), de hogy utána a Futera-kártyán miért nem egy kanyarított tetejű C követi, hanem csak egy különálló vonal, majd egy harmadik vonás végén az utolsó F-betűnek miért kunkori az alja... nos, ez már túl sok eltérés Cruyff (legalábbis vonalvezetésében) konzekvens aláírásához képest.

Jöjjön a Bayern francia kiválósága, Franck Ribéry. Az ő esete sokkal szembetűnőbb, igaz, a dolgunk kicsit nehezebb is. Ugyanis neki is van hosszabb és rövidebb szignója. Csakhogy azok meglehetősen eltérnek a Futera által megjelentetettnél:

2018-10-12-ribery.jpg

Tényleg egy ilyen nevetséges vonallal írt volna alá egy a Futera által vélhetően tisztességesen megfizetett 1/1 kártyát? Amin ráadásul van hely bőven? Az alsó sorban a bal szélső és a középső a Bayern által kiadott kártyán és autogramkártyán nyomtatott aláírás, tulajdonképpen ugyanaz, utóbbin kicsit elforgatva. A jobb alsó pedig egy a PSA által hitelesített aláírt fotó. Aki ilyen kunkori aláírást és szignót ír, az tényleg elintézné egy ilyen béna "morzejellel"? Na!

Lássuk a következőt. Philippe Coutinho 3 Futera aláírtja (a felső sorban) már önmagában is elég eltérő, de ha összevetjük a Panini által kiadott kártyákon található, amúgy meglehetősen konzekvens aláírásaival, akkor itt sem nehéz megállapítani, hogy valami nagyon nem stimmel.

2018-10-12-coutinho.jpg

Zárásként pedig egy utolsó értelmezhetetlen darab egy csapattárstól, felül a Futera kártyájával, alul egy Panini Flawlessel, és egy személyesen (IP) aláírt kártyával:

2018-10-12-willian.jpg

Hol itt a probléma, amikor ilyen szembetűnő a dolog? Hát ott, hogy a Futera óriási presztízzsel bír a gyűjtők körében, 99%-uknak soha nem jutna eszébe bármit megkérdőjelezni, amin az ő logójuk van. Ez amolyan vakság-féleség: "A Futera az Futera, inkább hiszek neki, mint a saját szememnek!"

Nem állítom egyetlen szóval sem, hogy a Futera szándékosan csal. Lehetnek teljesen vétlenek is, hiszen kötnek egy szerződést, jóhiszeműen azt feltételezik, hogy a játékos (vagy a menedzsmentje) betartja azt, ők le vannak fedezve. De hogy nem ellenőrzik, mit kapnak, az sajnos jól látszik. Ne törjünk pálcát senki feje felett, ám miben lehetünk biztosak ott, ahol ilyen sok a kérdőjel?

Következtetés? Lásd a címben: Felejtsétek el a Futerát! Tényleg!

A bejegyzés trackback címe:

https://kartyagyujto.blog.hu/api/trackback/id/tr7914297251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása