KÁRTYAGYŰJTŐ BLOG • Focis- és kosaraskártyák, meg minden sportkártya, ami magyar!

Kártyagyűjtő

Mit tegyen a gyűjtő, amikor leáll a fél világ?

2020. március 14. - Beniiiiii

A sportkártya luxuscikk. Legalábbis olyan értelemben, hogy nem lehet megenni, ugyan vannak „forró” lapok, de nem csinál meleget a lakásban, nem visz el a munkába, és még gázszámlát sem lehet (közvetlenül) fizetni vele. Értékét így a mindenkori aktuális kereslet határozza meg. Ami a jelenlegi helyzetben – ehhez nem kell jósnak lennünk – bizonyosan csökkenni fog. Amerikában és Ausztráliában az emberek most WC-papír tekercseket hajkurásznak, másutt szájmaszkot, kézfertőtlenítőt, nálunk ezeken felül lisztet, sütőport… egyszerűen mások a prioritások, másra irányul a figyelem.

2020-03-14.jpg

Jürgen Klopp a Liverpool edzője így fogalmazott a Premier League leállítását követően: „A szurkolóknak a futball a legfontosabb dolog az életükben… a kevésbé fontos dolgok közül.” Ugyanígy igaz ez a gyűjtőkre is, nekik is a gyűjteményük a legfontosabb, a kevésbé fontos dolgok közül. Most pedig ez az utolsó félmondat válik hangsúlyossá. Mégis mire számíthatunk, mit tegyünk a következő időszakban?

• Mérjük fel a lehetőségeinket, legalább egy-két, de inkább három-négy hónap távlatában. Magyarul: mi fér bele, a jelentősen megváltozó mindennapi életünkben (azaz a fontos dolgok terén) mekkora pluszkiadásokra kell számítanunk, mennyire stabil a munkahelyünk, jövedelmünk, mennyi energiánk és időnk jut a hobbira.

• Maga a sportkártya-piac kiszámíthatatlan (valamennyire mindig is az volt), látjuk, hogy egy-egy pillanatnyi hype mekkora árfelfutást eredményezhet (lásd például pár napos bejegyzésünket), de ezeket leszámítva, a hosszú bizonytalanság nyilván általánosságban lefelé fogja hajtani az árakat, akár jelentősen is, ezért aki teheti, érdemes kivárnia, akár egy évet, vagy még többet is.

• A világgazdaság megtorpanása és a határok lezárása egyelőre még nem érinti a postai szolgáltatásokat és az áruforgalmat, de egyre több helyen olvasni, hogy a vírus műanyagfelületeken napokig fertőzőképes marad (tipikusan ilyenek a tárolóeszközök, bugyik, toploaderek, csomagolóeszközök…). Mivel nem vagyunk szakértők csak annyit javasolhatunk, hogy, mivel egy friss kutatás szerint papíron egy napig, műanyagfelületen akár három napig is életképes marad a vírus, aki tart az efféle fertőződéstől, egyszerűen tegye karanténba a frissen kapott postát, a frissen cserélt lapot jópár napra, abból baj nem lehet, legfeljebb később kerül a polcra a friss szerzemény.

Mit tegyen, aki eladási kényszerbe kerül?
Sajnos sok szakma került most bajba, nem is beszélve az egyedi élethelyzetekről, lesznek ilyenek, nem is kevesen. A keresletcsökkenés árlehajtó tényező, tehát a nagy számban előforduló kártyákat a következő időszakban vélhetően csak jóval a jelenlegi (normál) áruk alatt lehet majd eladni. Ha valakinek mégis égető szüksége van pénzre, és más lehetősége nincsen, az vegye elő a ritkaságokat. Azokra ugyanis mindig akad fizetőképes kereslet, megvan az a réteg, akinek ilyenkor sem kell aggódnia a holnapjáért, és örül, hogy végre hozzájuthat egy a piacon régóta sehol sem látott kártyához, és nemcsak hajlandó, de tud is érte normális árat fizetni.

Röviden: a tucatlapok ilyenkor nehezen eladhatók, akkor is jelentősen áruk alatt. A ritkaságok viszont ilyenkor sokkal jobban tartják az árukat! Ha muszáj eladni valamit, a ritkaságot vegyük elő, hirdessük minél nagyobb körben, de legyünk türelmesek. Ha valamiből öt vagy tíz darab létezik, nem kell az első ajánlatra odadobni, annak tarthatjuk az árát.

Mit tegyen, akinek ilyenkor sem okoz gondot a vétel?
Viselkedjen úriember módjára. Nyilván pénzről van szó, mi mennyiért éri meg, pláne kinek. Ám ha valamit korrekt áron kínálnak, legyünk tekintettel az eladó helyzetére, és ne feltétlenül most akarjuk megütni a lottóötöst, a másik esetleges szorult helyzetét kihasználva. Ez nyilván kevésbé tartható a teljesen anonim felületeken kötött ügyletekre, ahol nem ismerjük a másik felet (pl. eBay).

Na és a hobbi? A szórakozás?
Folyamatosan jelennek meg sorozatok, ezek elvileg továbbra is rendelhetők akár hazai, akár külföldi boltokból. Nyilván a börzék, és a hétköznapi közösségi programok elmaradása miatt most a gyűjtemények rendezgetésére is több idő jut, az sem haszontalan időtöltés.

2020-03-14-b.jpg

Esti meccsek helyett csoportbontás!
Az unalmas esték „elcsapására” most talán mindennél jobb lehetőség (persze kinek-kinek anyagi lehetőségei szerint) breakekbe avagy csoportbontásokba beszállni. Ha már nincs se angol, se német, se spanyol, se olasz bajnokság, áll a BL és az EL is (napokon belül az Európa-bajnokságot is le fogják fújni), attól virtuálisan még mehetnek ezek tovább. Azaz kedvenc csapatunkat, csapatainkat igenis „kiszurkolhatjuk” egy-egy doboz kártyából.

Csoportbontásokat itthon is tartanak, mi a Best Sportcards Corner csapatát ajánljuk (a sportkártyabolt ugyan időlegesen bezárt, de a bontások folynak tovább). Már csak azért is, mert valami ilyenkor is kell a lelkünknek, ami egy kicsit kiszakít a mindennapokból. Ha már focimeccsen nem szurkolhatunk, azért rátapadhatunk a képernyőre (egy másfajtára), és olykor ezekkel is eltölthetünk esténként egy-egy izgalmas félórát-órát! (És akár egy focimeccs jegyáráért is beszállhatunk.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kartyagyujto.blog.hu/api/trackback/id/tr4915522832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása