KÁRTYAGYŰJTŐ BLOG • Focis- és kosaraskártyák, meg minden sportkártya, ami magyar!

Kártyagyűjtő

Egymásnak esett a Panini és a Topps Angliában

2019. június 14. - Beniiiiii

Korábban már beszámoltam róla, hogy a Topps elvesztette a Premier League kiadási jogait. Hivatalosan liciten nyerte el a Panini, de nyílt titok volt, hogy elsősorban a matricasorozatok eladásainak drasztikus visszaesése miatt a liga már nem a Toppst favorizálta. Így idén jelent meg a Premier League Match Attax sorozat utoljára, és a Topps az utolsó bőrt is lehúzta a gyűjtőkről. Egy Liverpool fanatikus barátom panaszolta, hogy amíg pár éve 2-3 sorozatból kellett kigyűjtenie kedvenc csapata lapjait, idén ez (ugyan a BL-sorokat is ide számolva), már 27 sorozatra emelkedett. Elmebaj. De a Topps nem adta olcsón a bőrét, Match Attax 101 néven a licence lejártát követően új sorozatot adott ki. Amivel valami nagyon nem stimmelt. Nézzétek csak a képeket, hamar le fog esni:

2019-05-28-b.jpg

2019-05-28-c.jpg

Na? Feltűnt? Nincs egyetlen klubcímer, sem a mezen sem az egész kártyán, de még a válogatott szövetségek logói sem. Bizony, ebben az értelemben ez egy kalózsorozat, hiszen senkinek nem fizettek jogdíjat utána. Eddig ilyet maximum kínai vagy balkáni sorokon láttunk, de a Topps ezt is bevállalta, csak hogy az ezredik bőrt is lehúzza az angol gyűjtőkről, és persze alávágjon a Panininek. Nézőpont kérdése, de számomra ez már mindennek a legalja.

Apró mellékszál, hogy a Topps 50%-os tulajdonosa az a Tornante Company, amely a Portsmouth focicsapaté is, és ha nem bukják el a Wembleyben a rájátszást, most első osztályúak lehetnének. Érdekes volna, hogy a Topps tulajdonosa focicsapatának a kártyáit a konkurens Panini adná ki.

Ellenben a Paninit sem kell félteni. Az idei Premier League kártyasorozat ugyan vélhetően legalább szeptemberig várat magára – hiszen bolondok lennének nem megvárni az átigazolási szezon végét – de azért máris kijöttek valamivel. Igen, az angol liga által legjobban kifogásolt, a Topps által eléggé elhanyagolt matricapiacon. Egész ötletesen egy kvázi újságot jelentettek meg, Panini Tabloid néven, és fennen hangoztatják, hogy bizony, innentől "Ők a Premier League":

2019-06-14-tabloid.jpg

2019-06-14-tabloid-2.jpg

2019-06-14-tabloid-3.jpg

Természetesen ezen nemcsak a kártyák sarkában találhatók meg a klubcímerek, hanem a mezekről sincsenek leretusálva, mint szegény Topps "kalózsorozatán". Angol gyűjtő barátaim mind tapsikolnak örömükben, és nagyon várják, hogy mit virít majd a Panini, mert valljuk be, az utóbbi évek sötét dizájnú Topps-os Premier League sorozatai nem sikerültek se túl tetszetősre, se túl fantáziadúsra. Majd meglátjuk, sokat már nem kell aludni addig!

A bejegyzés trackback címe:

https://kartyagyujto.blog.hu/api/trackback/id/tr6114972836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása