KÁRTYAGYŰJTŐ BLOG • Focis- és kosaraskártyák, meg minden sportkártya, ami magyar!

Kártyagyűjtő

Hamis Beckham-aláírtat tett a Panini az Eminence-sorba

2019. március 15. - Beniiiiii

Az Eminence - jelenleg - minden idők legdrágább fociskártya-sorozata. Legritkább aláírt kártyái a "kivágottak", azaz hivatalosan "cut-out" lapok. Ilyeneket akkor tesz a gyártó a kártyákba, ha nem tud megállapodni az aláíróval és a másodlagos piacról szerez be egy aláírt fotót, meccsjegyet, csekket, meccsprogramot... lényegében bármit, ami kártyába tehető és hitelesnek tekinthető. Ilyenkor illik kiemelt figyelemmel eljárni, csakhogy ez most nagyon úgy tűnik, a Panini esetében megbicsaklott.

Az Eminence sorozatba bekerült néhány David Beckham aláírt cut-out is. Az egyik ilyen nemrég kelt el az eBayen 1500 dollárért, azaz közel félmillió forintért. Más nem igazolhat ilyen magas árat, minthogy egyrészt ez egy igen drága sorozat, másrészt a Panini garantálja az aláírás eredetiségét is. Nézzük csak:

2019-03-15-beckham-00.jpg

A hátoldalon ott figyel az aláírás eredetiségére vonatkozó ígérvény is: "The signature is guaranteed by Panini America Inc."

2019-03-15-beckham-01.jpg

2019-03-15-beckham-02.jpg

Szörnyű, hogy mindennek ellenére egy olyan aláírt fotó darabja került a kártyába, ami első pillantásra is igazolhatatlan, bármilyen ígérvény, tanúsítás ellenére is nyilvánvalóan... na jó, ne használjunk nagy szavakat és végletes kifejezéseket, szóval minimum mosolygásra ad okot, annyira megkérdőjelezhető. Ugyanis Beckham aláírása meglehetősen konzekvens, legalábbis bizonyos elemeiben.

Alább láthattok pár példát hivatalos Upper Deck kártyákon megjelent aláírtakra, a többi is a PSA vagy JSA által igazolt aláírás, az utolsó pedig a legmegbízhatóbb angol gyűjtőtől származik. Mondom is, mire figyeljetek:

• A kezdő D-betűt mindig hullámvonal követi, mielőtt belekezd az azt követő B-betűbe.
• A B betű "pocakjait" elválasztó vonal soha nincs a "hátvonalig" visszahúzva, és nincs benne hurok.

2019-03-15-beckham-03.jpg

2019-03-15-beckham-04.jpg

2019-03-15-beckham-05.jpg

2019-03-15-beckham-06.jpg

2019-03-15-beckham-07.jpg

Megvolt? Jó, akkor most elevenítsük fel, mire kellett figyelni:
• A kezdő D-betűt mindig hullámvonal követi, mielőtt belekezd az azt követő B-betűbe.
• A B betű "pocakjait" elválasztó vonal soha nincs a "hátvonalig" visszahúzva, és nincs benne hurok.

És akkor most vessünk még egy pillantást az Panini Eminence cut-out kártyájára:

2019-03-15-beckham-02.jpg

Nincs hullámvonal a D- és B-betűk között, és a pocakok közti vonal is teljesen vissza van húzva, ráadásul hurkot is vet. Ami ennyire nyilvánvalóan eltér a meglehetősen konzekvensen aláíró Beckham megszokott szignójától, azt hogyhogy nem szúrja ki a Panini? Vélhetően ennyire nem néznek utána, legyen olcsó, legyen hozzá valami certificate vagy szerződés, amivel valaki igazol valamit, oszt haladjunk, jó lesz az.

Annyit azért tegyünk hozzá, hogy akitől sok aláírást kérnek, annak olykor becsúszhat egy-egy kevésbé jól sikerült. Ám ilyen alapvető jegyekben és ennyire azok sem szoktak eltérni a szokványostól.

A Futera aláírt kártyáit már kiosztottam közel fél éve, de hogy már a Panini lapjaiban sem lehet vakon megbízni, az valahol roppant szomorú. Mégis horroráron kelt el, hiszen nyilván idő kell, és több hasonló eset, mire a gyűjtők elkezdenek a leírt szavak helyett inkább a saját szemüknek hinni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kartyagyujto.blog.hu/api/trackback/id/tr2014689768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása